Ако и Вие сте объркани от терминологията, то в тази статия ще разберете всичко необходимо за Wi-Fi антените за интернет, как функционират и кои са важните характеристики, на които да обръщате внимание при избор.

Какви видове познаваме

Стандартните безжични интернет протоколи предават информация, чрез електромагнитни вълни на честоти от 2.4 GHz и 5 GHz, използвайки антени. Те се намират във всяко устройство – рутерите, екстендърите, ретранслаторите и могат да бъдат вътрешни или външни.

Безжичните устройства използват два основни вида – дирекционни и омни-дирекционни. Какво означават тези термини?

Дирекционни

Буквално означаващи насочващи, те предават сигнала от точка до точка с по-малък ъгъл на покритие и използват т.н. „Point-to-point” метод. Те успяват да насочат предаването с по-голяма точност и са полезни за използване навън или за предаване на отдалечени разстояния. Начинът им на работа може да бъде илюстриран с представата за лазерен лъч, който осветява една точка без излишно разпръскване. На пазара съществуват различни разновидности, като някои от тях са:

·        Яги (Yagi);

·        Панелни;

·        Параболични.

Омни-дирекционни

Те са по-разпространения вид, тъй като се откриват при домашните рутери и усилватели на сигнал. Те, за разлика от насочващите, могат да разпространяват вълните във всички посоки по вертикалната и хоризонталната ос и имат 360 градусов ъгъл на покритие.

Това не означава задължително, че са по-ефективни, а по-скоро предполагат различно приложение. Омни-дирекционното излъчване е подходящо за употреба в затворено пространство, за предаване на сигнала от една към много точки – “Point-to-multipoint” метод. Ще Ви бъдат полезни, ако търсите начин да осигурите добро свързване в офиса, втория етаж на къщата или в апартамент с голяма площ.

Устройствата, които използват този тип предаване могат да служат като самостоятелна точка за достъп или като екстендъри, както и да усилят сигнала към мрежовата карта в лаптопа Ви в ролята на адаптери.

Какъв е обхватът

Обхватът е величина, която се повлиява много фактори. Тъй като става дума за радио вълни твърдата материя и препятствията по пътя им могат да намалят обхвата, колкото и мощен да е предавателя. Това, което би могло да влоши представянето му и да доведе то „затъмнение“ на обхвата е:

·        Голямо разстояние;

·        Климатични условия;

·        Дебели стени и множество ъгли;

·        Интерференция.

Интерференцията е важен и често пренабрегван фактор, който разстройва сигнала.

Това явление се получава, когато вълновите честоти на Вашата мрежа се смесят с други – тези на мрежата в съседство, електрическите уреди вкъщи, Bluetooth предаването. Като резултат връзката се влошава или се разпада изцяло, макар и за кратко. Начин да подобрите обхвата и избегнете влиянието на интерференцията е да изберете устройство с външна антена, която можете да насочите към приемника или предавателя.

Средният диапазон на обхвата, който се счита за добър е между 100 и 300 метра за устройства за домашно ползване и между 1000 и 3000 метра за тези предназначени за външна среда.

Коефициент на усилване

Говорейки за Wi-Fi устройства най-важната характеристика е коефициента на усилване - иначе казано съвкупността от добро покритие, обхват и сила на предаването. Този коефициент се измерва с единицата dBi ( decibel-isotropic). Тази величина е важна за качеството на връзката, силата на излъчване и приемане – от съществено значение при екстендърите и адаптерите.

По-големият е коефициент означава по-тесен ъгъл на предаване, но на по-голямо разстояние. Обратното важи за по-ниското число.

На пазара ще откриете продукти с различни параметри, а най-разпространените са 4, 8, 14 dBi и 24 dBi за дирекционни видове.

Препоръчителни технически характеристики

След като вече Ви запознахме със сложните термини, можете да се доверите на своята преценка при избора на подходящ Wi-Fi продукт. Ето и основните параметри, които ще Ви ориентират към най-добрия избор:

Вътрешни устройства

·        Добър коефициентът на усилване е между 4 и 8 dBi;

·        Заложете на обхват над 100 метра;

·        Изберете устройство, което поддържа скорост на предаване от 150 до 300 Mbps;

·        Потърсете адаптер с опция за USB свързване с лаптоп или компютър.

За външно ползване

·        Предпочете дирекционен вид предаване;

·        По-голям коефициент от 14 до 24 dBi;

·        Технология за намаляване на интерференцията.

Потърсете експертно мнение при избор на безжичен приемник или предавател, разчитайте на нашия екип за съдействие по всяко време.

Препоръчваме Ви още: