Кратък преглед.

Ако Ви е интересно да започваме.

Телефонът се предлага в различни разцветки. Можете дори да избирате и клавиатура с кирилица.


Технически характеристики от сайта на магазина:

Това е обикновен китайски апарат, който не се откроява по нищо специално, с изключение на това, за което писахме по-горе. Има обаче несъответствия в характеристиките, но за тях малко по-късно.

— Поддържани честоти 850/900/1800/1900 Mhz.

— Дисплей 2.8 инча, резолюция 240×320 пиксела.

— Четири SIM-карти в режим на готовност (един радиомодул).

— Задна камера от 0,3 M пиксела.

— Предна камера от 0,3 M пиксела.

— Има слот за Micro-SD карта (поддържа до 32 GB)

— Езици: английски, руски, испански, френски, португалски, иврит, полски, италиански, арабски, немски...

— RAM: 64 MB (обявена).

— ROM: 64 MB (обявена).

Батерия 3000 mAh (обявена).

— Bluetooth, MP3 / MP4, календар, диктофон, калкулатор, часовник, будилник...

— Има фенерче

— Има 3.5 мм жак за слушалки.

— FM-радио.

— Телефонът може да работи като PowerBank.

— Размери: 146,6 * 63 * 17,8 mm.

— Wi-Fi модул: няма


Телефонът се предлага в картонена кутия, от задната страна на която са посочени кратките характеристики на модела.

Съдържанието на комплекта е минимално

Заедно с телефона пристига USB-кабел, зарядно устройство и малка брошура на английски език. Слушалки за съжаление липсват в комплекта.

Външен вид на самия телефон

Страничните части са защитени от алуминиев бъмпер.

Телефонът е доста голям: 147 мм, 63 мм. Дебелина е 18 мм, а теглото 173 гр.

Бутоните са доста големи.

Получихме апарата с английската маркировка върху бутоните на клавиатурата.

В горната част на телефона се намира фенерчето.

В долната част на апарата под гуменото капаче са скрити Micro-USB конектора, USB-портът и 3.5 мм жак за слушалки.

Зарядното устройство е с ток до 1000 mА.

Micro USB кабелът е с дължина 91 см.


Инструкцията за разлика от телефона, явно не е за слепи. Тя е напечатана върху 11 страници с дребен шрифт и се сгъва като хармоника. Който иска да се обеди в това, може да погледне тук.

Задният капак не е толкова мощен, колкото самия телефон. Затова го сваляме без затруднения.

Телефонът е оборудван с мощна акумулаторна батерия.

На нея пише 3500 mAh.

Клемите са покрити с тиксо.

Вероятно и с нея ще започнем. На страницата на магазина са посочени 3000 mAh, а на нея пише 3500 mAh. И на кого да вярваме?


Тестване на батерията

Решихме да проверим. Взехме добре известното на всички зарядно LiitoKala Lii-500 и започнахме тестовете.

Тук тя е под режим NOR Test. Той първо зарежда акумулатора, а след това го разрежда с фиксиране на измерените резултати за капацитета. Токът на разреждане не може да се определи — той се избира автоматично, въз основа на избрания заряден ток. Максималният възможен разряден ток е 500 mА. На него го настроихме. По време на преминаване на първата фаза (заряда), на дисплея се извежда цялата информация, с изключение на капацитета, като там имаше чертичка.

На втория етап (разряда) се разрежда батерията до ток 500 (250) mA и отдавания капацитет се показва в центъра на дисплея. Можете също така да проследите и времето и остатъчното напрежение на батерията.

Направихме снимки на всеки час.

След приключване на етапа на натоварване, последва автоматично изключване (напрежението на акумулатора малко се увеличи).

Разрядният тест продължи 4 часа и 50 минути. Както виждаме, до 3500 mAh явно не достига.


С оглед на характеристиката на разряда, може да се предположи, че реалният капацитет е около 2500 mAh. Което по принцип не е лош показател. Написването на 3500 mAh от страна на китайците (е меко казано) хитрост. Ако отидете на сайта на производителя, там пише именно 2500 mAh и е посочено друго. Нека започнем с това, че русификацията на телефона не е направена на нужното ниво, въпреки че интуитивно всички надписи са понятни.

Ако телефонът Ви не се отключва, то денят от седмицата го пише на руски. При отключване обаче, преминава на английски. Това не е най-страшното. Просто това е първото нещо, което прави впечатление.

Апаратът е с четири SIM-карти. Ние обаче разполагаме само с три. Всичките ги поставихме.

След отключване на телефона, картинката изглежда приблизително така.

На екрана се показва часа, датата, деня от седмицата...


Надписахме основните бутони и какви функции изпълняват. Както и иконите, които се възпроизвеждат на екрана. За активиране на иконите използваме левия и десния бутон на джойстика. Вместо централния бутон SOS, уместно би било да се натисне ОК.

Върху дисплея също се извеждат всички активни и неактивни SIM-карти. В горния ъгъл виждаме индикатора за заряда на батерията със своите 9 положения.

Телефонът "държи" мрежата на всички SIM-карти стабилно. Никакви провали не забелязахме. SIM-картата може да принадлежи на различни оператори. Ако по една от SIM-картите се провежда разговор, то останалите стават недостъпни (радиомодулът е само един). Тук всичко е стандартно. Чувствителността не е по-лоша, ако я сравним с телефона Philips Xenium X130, който ползвахме в продължение на няколко години.

Зарядът на батерията (при 3 активни SIM-карти) е достатъчен най-малко за около две седмици при не толкова чести разговори. Ако се сравни с моя Филипс (с 2 SIM-карти), то този показател очевидно не е по-лош. При натискане на съответния бутон, влизаме в Менюто.

Има доста икони. Ще разкажем за най-интересните.

Контакти (телефонен указател).

Телефонната книга – това е нещо интересно. За какво е това неуважение към руските букви не разбираме. Ако запишете името в телефонния указател на руски са налични само 10 знака, а на латиница те са 20. Освен това, всички имена на контактите, които са записани на SIM-картата на руски, телефона извежда само първите 10 символа.

Въведохме в контакти име на латиница и само една буква на руски. Фокусът не сработи. Всичко си е още със само 10 символа. В телефонния указател могат да се организират групи, но нито на тях, нито на контактите могат да се присвояват тонове на звънене.

Другата икона, която заслужава внимание — Приложение.

Няма обаче да разглеждаме всички пунктове. Само тези, които се отличават от основната маса телефони.

Активиране на функцията пауърбанк.

Приложение→Зарядно устройство→OK (SOS).

Можете също така да я активирате със задържане на цифрата 0 (на долния ред от цифри има подсказки във вид на символи). Естествено, ние ги проверихме. Закачихме USB-тестер.

Напрежението е 5,04 V.

Закачихме като натоварване друг телефон. Консумираният ток е 0,52 А, а напрежението спадна до 5,00 V. Всичко е прекрасно и зареждането с телефон е възможно.

Увеличаваме натоварването до 1А.

Напрежението премина до 4,61V. Оставихме го под товар няколко часа до пълното изключване на телефона. Поради изтощаването на батерията, напрежението на изхода е намаляло.

Този товар за телефона е голям. Апаратът се мъчи, но не се отказва. При това не забелязахме голямо загряване на изходните възли. Въпреки това, той издържа. Но този товар не е за него.

Също, чрез иконата на Приложението може да се включи и фенерчето.

Приложение→Фенерче→OK.

Може също така да се активира със задържане на бутона със звездичката. За подсказките (символите) на клавиатурата вече писахме. Екрана свети много по-ярко (в пъти), ако се сравни с телефона Philips Xenium X130, за който споменахме по-горе. Тук не забелязахме повече нищо интересно.

Да преминем към иконата Настройки. Първа точка - Настройки на Повикванията.

Отиваме на раздел Други.

Тук можете да изберете автоматичен запис на разговорите (МНОГО полезна опция), както и напомняне (указахме на всеки 55 секунди) за продължителност на разговора. Помага за пестене при роуминг. Всички тези функции са налични и в телефона Philips Xenium X130, и доста активно ги използваме и затова ги споделяме и с вас.

Всички разговори по телефона се записват в папката My Music на картата с памет. Типът на Файла — Olga Tele2_20180215171546.wav. В заглавието са описани не само датата, но и името на повикващия от телефонния указател, с когото сте говорели.

Настройки на телефона

Настройки→Настройки на телефона→...

Тук можете да зададете датата, часа, да изберете езика, автоматично включване/изключване на телефона. Може да видите колко заряд остава на акумулатора в % (от типа колко грама точно).


Третата позиция в менюто за Настройки→Показване→

Тук можете да настроите дисплея според нуждите си (да персонализирате тапет, изберете контраст на дисплея, времето за осветление и заключване на клавиатурата).


Последният раздел, за който бихме искали да разкажем — Профили.

Настройки→Профили→Преименуване→

Тук можете да персонализирате тоновете на звънене и силата на звука при повикване... Всичко е стандартно.

Безшумния профил можете да го включите, задържайки бутона с решетка.

На останалите бутони на клавиатурата (2-9) може да се задава бързо набиране.

Първо отиваме да открием нужният ни контакт→ Опции→Други→Присвоен номер. И тук всичко е стандартно.

Относно високоговорителите. Те са два. Звънчевия говорител е много силен. На средата, силата е такава, че съседите ще се уплашат. Разговорният говорител е обикновен – добра чуваемост и малък запас от обем.


Телефонът може да се използва в качеството на MP3 плейър за слушане на музика, както от високоговорителя, така и на слушалки. Ако искате да слушате музика директно от отворена папка, то ще трябва да отидете във файл мениджъра или да създадете отделна папка в директорията My Music чрез свързване към компютъра.

Лично аз не съм особен любител на музиката, но качеството на звука в слушалките ми хареса. Възпроизвеждането от високоговорителя е много по-лошо, а честотният диапазон значително по-тесен. Но това не е музикална колона. Апаратът се свързва към компютъра без проблеми с помощта на оригиналния кабел. Изпробвахме възможността както на седмицата, така и с ХР. Необходимо е само да потвърдите съгласието си, както е в традиционните смартфони.

Камерите (задната и предната) в апарата са номинални. Качеството на изображението може да се нарече приемливо. Максималната резолюция на получените снимки е 640×480 пиксела и са във формат jpg. До настройките можете да стигнете с помощта на бутоните в джойстика.

Направихме няколко снимки с максимална резолюция.

Размерът на файла е 20-27 КВ.

С видеото е още по-интересно. Максималната резолюция е 320×240 пиксела, а записът е във формат 3gp. В разширените настройки попадаме на същия принцип. Но менюто е само 7 (настройки на яркостта и контраста на снимките не сме правили).

Можете да видите и тестовото видео (17 секунди).

От FM радиото не сме във възторг.

Твърди се, че може да хваща и без слушалки. Това наистина е така. Но чувствителността не е значителна. При свързване на слушалките, качеството на приема не се подобрява съществено.

Има и диктофон.

Тук всичко е стандартно, като при всички. Ако направим сравнение с моя Филипс, чувствителността на микрофона е малко по-висока и съответно качеството на записа също. Има и Bluetooth, чиято чувствителност е ниска. При разстояние по-малко от 5 м, речта/музиката започва да прекъсва. Има и SOS бутон. Когато го натиснете се осъществява повикване (до 5 броя) и изпращане на SMS с предварително въведен текст, а също така се включва и сирена. Тази функция можете да я деактивирате от настройките.

В телефона също така присъстват и иконите WhatsApp и Facebook. Тук всичко губи смисъл и не смятаме да Ви губим времето да пишем за работата с тези приложения. От вградените игри е наличен само "Сокобан". Защо всичко това е в обичаен телефон, не знаем. Като цяло това е всичко. На края можем да направим едно малко обобщение и да кажем, какво в телефона ни хареса и какво не.

  • Това не е смартфон.

+ 4 SIM-карти.

+ Капацитивна батерия.

+ Силен ясен говорител.

+ Добро фенерче.

+ Добро качество на плейъра.

+ Опция за автоматично записване на разговора!

+ Цена!

— Радиото е със средно качество

— Времето се нулира, дори и при кратко изваждане на батерията.

— Едната от камерите е излишна (а може и двете).

— Лошият телефонен указател

Изказахме нашето лично мнение. И то разбира се може да се различава от вашето.

Това е всичко!

На който нещо не му е ясно, задавайте въпросите си в коментарите. Надяваме се поне на някой да сме помогнали.

Късмет!