Според големия американски психолог Ейбрахам Маслоу човешките потребности се степенуват в пирамидална структура, която определя нашето съществуване. Сигурността и безопасността са в основата на тази пирамида, наред с нуждата ни от храна, сън и здраве. И макар стопроцентова сигурност никога не може да бъде гарантирана, един от най-популярните начин да си осигурим спокойствие и усещане за защита е инсталирането на наблюдателна камера.

Кратък поглед назад

Видео-наблюдението започва своята история през 1942 с военния проект на Siemens AG, които инсталират системи за да следят изстрелването на ракети към противника. Винаги прагматичните американци обаче бързо виждат търговския потенциал на идеята, и само 7 години по-късно първите CCTV камери, наречени Vericon, се появяват на пазара. CCTV е абревиатура на определението Сlosed Circuit TeleVision или„система за телевизия със затворен контур“ и тяхната популярност, като средства за охрана на обекти нараства особено много след 60-те години. Днес, макар и все още широко използвани в големи търговски обекти и обществени места, CCTV все повече биват измествани от  по-усъвършенстваните дигитални IP камери, които могат да приемат и изпращат сигнал през интернет.

Как да изберем подходяща IP камера?

Какво представляват?

IP е съкратеното изписване на Internet Protocol, обозначаващо, че изделието е базирано на технология, която използва интернет за приемане и предаване на информация. За да работи са необходими рутер, стабилна връзка и кабел. Инсталацията обикновено е много лесна и се осъществява чрез няколко стъпки, включващо свързване, инсталиране на софтуерни драйвери и нагласяне към желаните места и обекти. Те могат да бъдат управлявани дистанционно през всяко мобилно устройство (телефон, таблет, лаптоп и др.), а поради не особено високата си цена и лесна инсталация са предпочитани от много частни лица, като надеждно средство за осигуряване защита на дома.

С какво обаче трябва да се съобразите, когато купувате?

В зависимост от мястото

Едно от първите неща, които да вземете предвид при избора си, е коя част от дома искате да наблюдавате. Ако искате да следите случващото се вътре в стаите, то тогава по-подходяща за вас ще е малка, стилна камера, която лесно може да прикриете сред останалите мебели. В случай, че предпочитате да държите под око случващото се пред прага на дома ви, тогава непременно трябва да изберете модел за външно наблюдение. Този вид устройства са пригодени да издържат на по-сурови времеви условия, устойчиви са на вода и температурни инверсии, нещо, с което вътрешните не могат да се похвалят. За да сте сигурни, че избраният вид е водоустойчив обърнете внимание дали притежава сертификат IP66.

„Направи си сам“ или професионална инсталация

Как да изберем подходяща IP камера? 1

За да решите дали сами да извършите поставянето или да „повикате неволята“ в лицето на професионалист трябва да си отговорите на въпроса – какво разстояние искате да вашата система да покрива? Ако сте насочили към ограничено пространство, обхващащо кръга на безжичната ви мрежа, тогава изберете WiFi IP камера, която много лесно ще инсталирате сами. Тя не изисква допълнително кабелно свързване и ще работи безпроблемно във всички зони с достъп до вашата лична безжична мрежа.

От друга страна, тези които искат да имат по-широк обхват на наблюдение, подходящ избор е т.нар. PoEмодел, който използва допълнителна Ethernet мрежа. Предимствата му са в стабилността на връзката и възможността за обхващане на по-отдалечени обекти. Настройката, обаче е по-сложна и затова е препоръчително да се доверите на специалист.

Резолюцията

Всички знаем, че по-високата резолюция предлага по-добро качество и, ако изхождаме само от тази гледна точка, то със сигурност устройства,предлагащи видеа с качество 720р или 1080р, са тези, към които да се насочите. Все пак, преди да похарчите парите си, помислете за какво точно ви трябва. Ако искате да имате поглед над това, което се случва в дома ви и за целта ще използвате предимно мобилния си телефон, то тогава модели с резолюция от 0.3 до 1.3 мегапиксела напълно ще задоволят тази потребност. В случай, че сте се насочили към външно наблюдение (а това, често е свързано и с нощно виждане) то определено трябва да насочите вниманието си към такива с резолюциямежду 1,3 до 3 мегапиксела. Тези с 5 мегапиксела, предлагащи HD картина и забележителни детайли са доста атрактивни, но според специалистите не особено практични за домашна употреба, тъй като изискват твърде скоростен интернет.

Как да изберем подходяща IP камера? 2

Нощното виждане

Повечето камери, пригодени за употреба навън разполагат с инфрачервени диоди (обозначени като IR). Самото им наличие, обаче, не е гаранция за качеството на това, което ще виждате. То се определя от силата на тяхната осветеност. За сравнително добра картина се насочете към инфрачервени диоди, които покриват минимум 10 метра. Има и такива, които покриват до 40 метра и са подходящи за къщи с големи дворове или, да речем, складови обекти.

Обхват на обектива

Един от най-важните параметри при избора на IP камерае видът на нейния обектив. Той може да бъде фиксиран или вариофокален. Фиксираният обектив разполага с един точно определен ъгъл на видимост и е подходящ за места, където малките детайли от картината са без значение. Този ъгъл е обратно пропорционален на размера на фокусното разстояние. То се измерва в милиметри и по-голямото фокусно разстояние означава по-малък обхват на наблюдение, и обратно по-малко фокусно разстояние осигурява по-широк ъгъл на видимост.

Моделите с вариообектив са препоръчителни, ако имате нужда от приближаване или отдалечаване на картината. Смята се, че те са подходящи главно за обществени обекти (например, за да се видят номера на автомобили), но при желание могат да бъдат инсталирани и в частни жилища. Настройки на фокуса и приближението могат се правят допълнително според нуждите на потребителя.

В заключение, изборът на IP камера е продиктуван основно от вашите нужди и преди да пристъпите към покупка е добре да направите списък с желаните параметри. Ние във 4sales.bgсме на разположение за всякакви въпроси и пояснения около вашата покупка.