Без периферни устройства, функциите на компютъра ви биха били доста ограничени. Най-просто казано, това са компоненти, външни на вашия компютър, които приемат и обработват информация, която му позволява той да може да я извежда във видима и звукова форма и да изпълнява други важни задачи. Устройства като принтери, скенери, аудио и визуално оборудване и д.р. ни позволяват да се възползваме пълноценно от ресурсите на нашата машина. Всички те се свързват по електронен път чрез кабели или безжична връзка с главния компютър, но са отделени от основните му операционни функции.


Принтер


Те ни дават уникалната възможност да трансформираме дигитални данни, върху хартиен носител. Независимо дали става дума за документ, снимка, или дори изображение върху платно, той ни позволява да възпроизвеждаме информация и да я споделяме с останалите. Днес те биват основно два вида: мастиленоструйни и лазерни, като разликата е в технологията на отпечатване и разходите на консумативите.


Скенери


Това са входни устройства, които предоставят средства за вмъкване на информация в компютър. Те се използват за визуализация на данни, като снимки или рисунка, или да се съчетаят със софтуер за четене на текст, за да импортират документи и да преобразуват хартиеното копие в текст, който да бъде редактиран впоследствие в програми за текстообработка.

Кои са периферните устройства на компютъра и за какво служат?

Аудио периферни устройства


Те биват както входни, така и изходни. Микрофоните ни позволяват да слагаме гласа си в компютъра и в интернет, или да записваме определен инструмент. Те се нуждаят от специален жак (обикновено наричан "стерео мини"), въпреки че по-добрите модели използват подходящи адаптери, или външен хардуер. Високоговорителите са още един вид периферия, която възпроизвежда музика и други видове аудио звукове.


Видео


Видео камерите обикновено идват с микрофон, за да създадат пълно аудио-визуално изживяване, което да бъде редактирано от компютъра и да бъде преглеждано, или качвано на уеб сайт. За да гледате видео, трябва да имате визуалният изход - мониторът, който в случая не се счита за периферен, тъй като е жизненоважна част за функционирането на компютъра. Повечето лаптопи днес имат вграден микрофон и камера в себе си, които също вече не се считат за периферни устройства.

Кои са периферните устройства на компютъра и за какво служат? 1
Външни хард дискове


Външните устройства съхраняват много повече данни в сравнение с  твърдите дискове на компютъра. Достатъчно компактни са, за да се поберат в джоба ви. Те осигуряват безпроблемно съхранение на голям обем цифрова информация, която освен компактните си размери е и много лесна за транспортиране.

Кои са периферните устройства на компютъра и за какво служат? 2