Този магазин използва бисквитки. Научете повече. Разбрах

Как работи парктроникът за кола

Saturday, Jan 06, 2018
0 reviews
Как работи парктроникът за кола

Несъмнено, тази съвременна технология улеснява значително онази част от шофирането, която пряко касае извършването на считаната за една от най-сложните маневри - паркирането. Нека обаче разгледаме малко по-детайлно какво всъщност стои зад парктроника, който вече всички започнахме да приемаме за нещо съвсем нормално.

Технологията

Просто казано, парктроникът, представлява автоматизирано насочване на шофьора по време на паркиране, което го улеснява да локализира най-удачното и безопасно място за паркиране. След като системата е активирана, вие получавате звуково и визуално уведомяване, когато автомобилът ви открие подходящо място за паркиране. Освен това, парктроникът ви показва как да насочите колата си към мястото за паркиране, като генерира изображение на вашето електронно табло и ви показва как и къде точно трябва да се позиционирате.

Как работи парктроникът за кола

   Малко история

Откъде обаче започна всичко? Първи бяха от Тойота, които за първи път пуснаха на пазара системата през 2003 г. за модели на Toyota Prius в Япония. Lexus за първи път пусна на пазара в САЩ системата през 2006 г., като опция за моделите LS от 2007 година. Първите крачки на технологията обаче бяха сравнително бавни и тромави и се базираха основно на камери, които изискваха много предварителни изчисления от страна на водача и всичко ставаше много мудно. За сравнение, днешните системи работят повече в реално време и всъщност могат да паркират кола по-бързо, отколкото повечето хора могат да го направят.

Форд излизат втори на пазара през 2010 г., като дебютират с базирана на радари система на Lincoln MKS и MKT.

    Днес

Днес, за щастие, има много системи, монтирани на новите автомобили, които могат да направят нещата далеч по-лесни. Нека прегледаме някои от най-често срещаните помощни средства за паркиране, които понастоящем са на разположение, и съответно можем да очакваме от тях за в бъдеще.

Някои превозни средства вече разполагат и с камера за обратно виждане. Те показват препятствията далеч по-ясно от огледалото за обратно виждане. Камерите използват широкоъгълен обектив, за да ви осигурят широка спектър на видимост около задната част на колата. Тези изображения се предават на шофьора, обикновено чрез екран, монтиран на таблото и често съдържат направляващи линии, които показват посоката на автомобила въз основа на текущия ъгъл на кормилното управление и неговата близост до заобикалящите ви обекти.

Автомобили като BMW X5 разполагат с многобройни камери, разположени около колата, които могат да генерират изображение на птичи поглед. Допълнителната система на Range Rover Evoque пък дава възможност на шофьора да превключва между отделните камери, така че да можете например да изберете камерата, която гледа към  бордюра.

Как работи парктроникът за кола 1

      Очаквания

С напредването на технологиите, в най-близко бъдеще, можем да очакваме чудеса от парктрониците. Вече се произвеждат автомобили, които могат да паркират вместо вас, без каквото и да е участие на шофьор, като всичко става напълно автоматично. Разработват се дори коли, които изключват напълно човешкият фактор при вземането на решения по време на шофирането. Знаейки всичко това, трудно бихме могли да прогнозираме къде би бил лимитът и какво ще е бъдещето на парктроника.

Напишете вашия коментар

Публикувате коментара като гост

Абонирайте се за нашия специален бюлетин и спестете!

Получавате на имейл само , специални оферти и ексклузивни продукти.