Представлявайки единствената подобна технология по рода си в света, GPS използва предаването на сигнали от 24 сателита, обикалящи около 20 000 км. над Земята, за да се определи местоположението на приемника, както и неговата скорост и посока на движение.

Неусетно, GPS предавателите бързо се превърнаха в широко използвана навигационна система в целия свят. Благодарение на този напредък, много шофьори днес разчитат на тази технология, за да не се изгубят докато шофират. Нека обърнем по-детайлно внимание на това какво всъщност представлява тази технология, която днес приемаме за даденост.

Как работи GPS

Технологията разчита на мрежа от спътници, които обикалят около Земята на разстояние 26 500 км. Има десетки такива спътници в орбита. Всеки сателит изпраща постоянен сигнал, който се улавя от приемници на смартфони, навигационни спътници и други GPS устройства. Той се състои от орбиталната позиция на сателита, положението и състоянието на другите спътници в мрежата и времето, когато съобщението е било предадено. GPS приемниците използват тази информация, за да изчислят точното местоположение на потребителя.

Ако използвате подобно устройство, може би сте забелязали, че понякога му отнеме много време, за да получи точното ви местоположение, особено в градовете. Една от причините за това е, че сигналът има много широка честотна лента и е уязвим от смущения от сгради и други препятствия.

Определянето на добра локация обикновено изисква сигнал от най-малко четири сателита и понякога това може да отнеме време. Когато приемникът улавя сигнал, той определя за колко време е стигнал той до него, след което използва този интервал, за да изчисли разстоянието от себе си до спътника.

Как работи GPS навигацията за кола и за какво служи


 Как функционира GPS при автомобилите

Практиката е такава, че при новите модели автомобили, навигационните системи обикновено са инсталирани фабрично, или има възможност да бъдат закупени като допълнителен аксесоар. Съчетавайки използването на сигнали от сателитите с интерактивни бордови карти, GPS-ът начертава маршрут на пътуване до дадена дестинация на базата на редица променливи.

Някои GPS системи за кола са взаимосвързани с източници на информация за трафика, което им позволява да отчитат автоматично трафика и задръстванията при определянето на най-добрия възможен маршрут. Ако водачът например пропусне завой, устройството може бързо да коригира грешката с актуализиране на маршрута. Осигурявайки гласови или визуални указания, тези устройства също помогнат на шофьорите да намерят най-близката бензиностанция, или любимия си ресторант, или хотел.


Как работи GPS навигацията за кола и за какво служи 1

Покритие

Ако искате напълно точна локация от вашия GPS навигационен приемник, уверете се, че сe намирате на открито пространство, където да имате ясен изглед към небето. При всяко положение, няма да можете да видите спътниците, но, доверете ни се, те ви виждат. Тъй като те използват сигнал с ниска мощност, сателитите се нуждаят от ясен път към вашия приемник. Ако сте на закрито, или ако дори се намирате в гора, където над вас са надвиснали дървета, ще ви е трудно да получите точен сигнал. Той може да бъде повлиян дори и от отражение, независимо дали се намирате до високи сгради, или в близост до висока скална повърхност.


Да останеш актуализиран


Няма да е грешно ако кажем, че вашият GPS е толкова добър, колкото е добра и неговата актуална база данни с карти. За да бъде информацията винаги актуална се препоръчват годишни актуализации на навигационното устройство. Благодарение на обема на промените в пътищата, като нови изходи и допълнителни дестинации, които биха представлявали интерес за вас, като банки, банкомати, бензиностанции, ресторанти, или хотели, са необходими периодични актуализации, за да може да се поддържа оптимално и актуално представяне на базата данни.