Как да направим връзката между мобилния си телефон и телевизора?

 

Мнозина от нас изпитват затруднения в това да свържат своя Android смартфон или таблет с телевизора, а понякога по една или друга причина това наистина се налага.

Един от основните проблеми, кои4то възникват в тази ситуация, се дължи преди всичко в драстичната разлика между размерите на телевизионните екрани от една страна и дисплеите на телефоните или на таблетите от друга. За никого не е тайна, че устройствата, използващи  Android, не са особено големи, понеже техниката е мобилна, без значение дали става дума за телефони или таблети. В най-добрият случай дисплеите на таблетите са около 7-инчови, докато телевизионните екрани са поне 40-инчови и нагоре.

Когато стане така, че се нуждаете от по-широкоекранен дисплей, за да излъчите нещо от смартфона или таблета си на телевизора, ще ви се наложи да използвате определени операции, за да стане това възможно, като за всички тях се налагане използването на т.нар.

HDMI портове на съответните телевизионни приемници.

 Оптималните начини за свързване на Android устройство към телевизионен приемник

Различни способи при ползване на ТВ екран

 

Един от предпочитаните способи за подобна връзка е чрез т.нар. Google Chromecast – сравнително нов инструмент, чрез който удобно се споделя видео от телефона към телевизора, използвайки възможностите на по-големия екран.

Подобна технологична опция представлява и Miracast, чрез който безжично се прехвърлят изображения от дисплея на смартфона или таблета към телевизионния екран, проектора или мултимедийния плейър, в зависимост от възможностите и нуждите на потребителя. Единственото условие за това е последните също да имат Miracast технология, а ако не я притежават, се използват обикновени донгъли към HDMI портовете на съответните телевизионни приемници за осъществяването на връзката.

USB връзката към HDMI също е широко използван способ за излъчване на ТВ екрана на видео от смартфон или таблет. За тази цел ви трябва само конектор, който служи за да преобразува сигнала от т.нар. от microUSB конектор, водещ към HDMI кабела, за да оживее на телевизора заснетото на  Android смартфона или таблета.

Не бива да се забравя, че някои конвектори /като тези на смартфоните и таблетите от марката Samsung/ имат добра съвместимост, докато други не /например устройствата от марки като  Motorola и НТС/.

Оптималните начини за свързване на Android устройство към телевизионен приемник 1

Колко са ни нужни адаптерите в подобна ситуация?

 

За да използвате последните за подобна връзка, ви е нужен някой от следните видове адаптери:

 

*MHL и superMHL, който разполага с HD видео плюс съраунд саундс 8 канала;

*Slimport, който в повечето случаи представлява кабел с microUSB портове;

*AV адаптер /в случай, че нямате HDMI телевизионен приемник/. Това е възможно да бъде VGA-съвместим Slimport кабел с USB връзкаот едната страна и с HDMI връзкаот другата.

 Оптималните начини за свързване на Android устройство към телевизионен приемник 2

В случай, че телефонният ви апарат е по-стар модел, но все пак искате да го свържете с телевизор, имате и друга опция. Доскоро няколко марки и модели мобилни апарати, както и някои от таблетите, се произвеждаха с HDMI портове.Сред тях са например такива като Tesco Hudl, Sony Xperia S, LG Optimus 2x, Nokia 2520, LG Optimus 3D P920, Acer Iconia A1,  Archos 80 Titanium, Motorola RAZR HD XT925. За тях са ви нужни само HDMI кабели със стандартни Type-A конекториот едната страна и нужните за случая конектори от другата страна, например Type D, Type-C,Type-A.