Най-добрият вариант са устройствата за дома, принадлежащи към средната класа по отношение на цените.

Притежаваните  необходими функции, възможности, както и технически характеристики ще осигурят качественото на възпроизвеждане на звука в стаята. За това в статията ще разгледаме на първо място от къде идват караоке системите, какви са съставните им компоненти, видовете подкатегории и нашите предложения за домашна употреба.

Какво е това караоке и от къде идва

Историята на създаването на караоке системите все още предизвиква спорове. Някои източници твърдят, че тези озвучителни джаджи са изобретени в Япония през втората половина на 20-ти век, а други са на мнение, че са се появили още през 50-те години на XX век в САЩ.

Първото подобно акустично устройство всъщност е измислено и създадено от барабанистът Дайсуке Иноуе от Япония. Той измисля устройство, което възпроизвежда музика без думи. Това изобретение много се харесало на посетителите на концертите им, които с удоволствие пеели техните песни, чрез предварително раздадени текстове. Само петнадесет години по-късно обаче, караокето станало популярно.

Какво представляват караоке системите и кои са най-добрите за домашна употреба?

А Дайсуке Иноуе в своята страна през 2004 г. е награден с Нобелова награда. Барабанистът е награден като човек, "открил за хората нов начин да се научат на толерантност един към друг".

Какви са видовете караоке апаратури

Компаниите, занимаващи се с производството на караоке, се стремят да завладеят големия сегмент от пазара за да продават продуктите си, което е само в полза на потребителите. Във връзка с това, караоке апаратурите се предлагат в три основни класа:

  • бюджетни;

  • средни;

  • премиални.

Подобна класификация на оборудването има за цел да отговори на нуждите на потребителите с всякакви покупателни възможности и да съответстват на всички предявени технически изисквания. Разликата между класовете устройства се крие в качеството на звука, съпътстващия комплект и функционалността на системата.

Съвет. На първо място, при избора на караоке, трябва да се изхожда от нуждите на потребителя. При този подход по-лесно се определя необходимия набор от функции и възможности на оборудването.

Какво представляват караоке системите и кои са най-добрите за домашна употреба? 1

Бюджетни модели

В сравнение с останалите класове, бюджетните версии имат най-ниско качество на звука. При възпроизвеждане, често се появяват странични електрически и механични шумове. Комплектът се състои от караоке-плеър с минимален набор от функции и микрофон с ниски технически характеристики.

Модели от среден клас

Караокето със средна стойност има по-чисто звучене от по-евтините аналози. Тези системи са окомплектовани със специални приставки, които са способни да коригират възпроизвеждането на фонограмата за конкретен изпълнител: тоналност, скорост на възпроизвеждане, тембър, ехо и т.н.

Подобни системи могат да се свързват към компютъра, значително разширявайки по този начин функционалността на караокето.

Премиум клас

Оборудването от премиум-клас възпроизвежда звука с висока чистота и качество, има множество опции за подобряване качеството на звученето и настройка на трака под вокалните данни на всеки изпълнител, дори и при песни в дует. Съдържанието на комплекта в такова оборудване се състои от отделни модули:

  • приставки за възпроизвеждане на аудио и видео във FullHD качество;

  • миксери;

  • микрофони;

  • еквалайзер;

  • акустична система.

Внимание! Караоке системите от премиум-клас са с доста високи цени и като правило се използват в караоке-клубовете. При употребата на подобно оборудване у дома, помещението трябва да има по-голяма площ за правилното инсталиране на модулите и възможности за възпроизвеждане на съраунд звук.

Какви са съставните части на караоке-системите

В зависимост от класа си, всяка система за караоке е снабдена с необходимия набор от оборудване. В състава може да влизат следните компоненти:

  • плеър;

  • микрофон;

  • смесител;

  • акустична система.

Какво представляват караоке системите и кои са най-добрите за домашна употреба? 2

Един от най-важните аспекти при избора на устройство е съответствието на техническите му характеристики с конфигурацията и параметрите на помещението, в което то ще бъде инсталирано.

Плеър

Плейърът за караоке системи, значително се различава от DVD-плейъра за домашно кино. Той има определен набор от функции за обработка на входящия аудио-сигнал от микрофона. За да отговори на всички нужди на потребителите, този модул може да има следните функции и конектори за включване:

  • Формат. Съвременните модели устройства могат да четат информацията не само от DVD-та, но и от флашки, SDHC карти памет и твърди дискове с обем на паметта до 1 TB.

  • Еквалайзер. В повечето модификации за домашна употреба, той е интегриран в плейъра под формата на отделна платка. Неговата основна задача – регулиране честотата на звученето, което се определя от броя на лентите. Съответно, колкото по-висок е този параметър, толкова чувствителността и качеството на звука може да се регулира.

  • Интерфейс. Наличието на различни конектори определя възможностите за свързване, както на самия плейър, така и на други определени устройства. Aux входа например, Ви позволява да свържете мобилни устройства. HDMI-портът е способен да предава данните с висока скорост и качество.

  • Препроцесор. Някои модификации на устройствата могат да бъдат оборудвани с вграден препроцесор. Той извършва автоматична настройка на вокала и може да произвежда аудио-записа от изпълнения на живо, притежава собствена библиотека от тракове, която може да се актуализира при свързване към интернет.

Съвет. Удобна функция в плейъра е управлението му с помощта на таблет, смартфон, както и дублирането на функционалните бутони на предния панел на устройството.

Микрофон

Системите за караоке могат да пристигат с жични или радио-микрофони. Първият вариант може да предава сигнала с минимални смущения. С развитието на технологиите, техническите характеристики и възможности на безжичните модели се доближиха и дори надминаха жичните си колеги. Съответно и цената им е малко по-висока.

Качествените микрофони, които се приближават към студийните модели, трябва да поддържат честотния обхват от 50 до 150 000 Hz. Фокусът на възприятие на звука определя чувствителността на устройството. Кордиоидната диаграма – това е най-добрият вариант за оборудване, което се използва в домашни условия. Ъгълът на улавяне е 270°.

Смесител

Звуковият смесител е проектиран за смесване на два аудио-трака в един сигнал. При изпълнение на песен в дует, той разширява възможностите за настройка на микрофоните и регулира звученето на вокалните данни на дадения изпълнител. Устройството може да бъде вградено в музикалния плеър или да работи, като отделен модул.

Акустична система

Акустичната система трябва да бъде снабдена с широколентови колони. Тя може да има фазоинвертор, аудио-канали от лабиринтен тип, вълноводи, аудио-филтри и т.н. Подобна конструкция на акустиката може да възпроизвежда съраунд звук с висока чистота. Мощността трябва да се избере в зависимост от размерите на помещението. При висока стойност, излъчваният звук започва да резонира, което се отразява на качеството и чистотата.

Правилно подбраната система за караоке ще може да отговори на всички нужди на потребителя и да  съответства на техническите изисквания. След това, тя многократно ще може да разнообразява семейния отдих и ще се превърне в добро забавление за празниците.

Виж нашите предложения за теб

По-долу ще представим някои аудио-системи, които биха били подходящи за домашна употреба. Ето ги и тях:

  • Аудиосистемата Meirende DP-297. Това е караоке колона с изключително качествено звучене и акустична система, възпроизвеждаща невероятно плътен и дълбок бас. Наред с това, придобивайки този продукт, вие получавате допълнителни функционалности, като регулиране нивото на звука, различни ефекти и съвместимост с множество дейта носители;

  • 12 инчовият бас Temeisheng A12 ще ви изненада с дълбочината и плътността на възпроизвежданите от нея ниски честоти на звука. Прекрасна е за озвучаване на партитата вкъщи или на открито, тъй като е лесно-преносима и не изисква сложни инсталации и кабели;

  • Box колоната MBA SA-8100 също не е за изпускане! Много подходяща за домашна употреба, благодарение на компактните си размери, лесна преносимост от едно помещение в друго и богата функционалност и висококачествено звучене. Осигурява дори и Bluetooth безжично сдвояване с различните съвременни мобилни устройства за по удобно подбиране на музикалните тракове;

  • Активната тонколона MBA W-15 ще направи всяко домашно забавление незабравимо с изключително висококачественото си звуково възпроизвеждане, различни тонални еквалайзери и допълнителни функции. Имате достъп още до USB конектор за добавянето на външни флаш-носители или карти памет. Можете да свържете микрофони за вокално пеене, а чрез AUX входа да свържете китара например за музикален съпровод;

  • Тонколоната Meirende MR-103 е решението, което ще ви спести инвестицията на средства за закупуването на скъпа озвучителна техника. Тя освен, че възпроизвежда звук, доближаващ се до дискотечния саунд, осигурява и множество филтри за допълнителни настройки и различни портове за добавяне на външни флаш-носители със записи по ваше усмотрение. Изключително компактна е и позволява лесното й преместване от едно помещение в друго или за увеселение на открито, тъй като е снабдена с вградена акумулаторна батерия.

Погледнете разбира се и останалите предложения на караоке системи и със сигурност ще откриете решението за вашите нужди, а ако се колебаете в избора, свържете се с нас за да ви помогнем с професионални насоки. Очакваме Ви!