забравеният телефон в добре работеща система за сигурност. Приложението на този вид защита обаче не действа и няма как да замени реалната охранителна система ако е необходимо поставянето на подобно устройство. Все пак използването на стар апарат във вид на IP система е подходящо за домашна употреба и лесно се свързва с компютър, така че домът да бъде донякъде под контрол.

Какво е необходимо за използването на смартфон като камера за наблюдение

Има няколко основни аспекта, с които трябва всеки потребител да се съобрази при ползването на старо мобилен апарат в насоката за надзор.

-       Използване на сигурна и защитена с парола безжична мрежа. Безопасната безжична мрежа е първата стъпка към изграждането на домашна система за наблюдение. Един от недостатъците на IP уредите за охрана, който се посочва от повечето специалисти е възможността за „хакване“ на мрежата. Защитата с парола е един вид гаранция за личната сигурност на данните, преминаващи през нея;

-       Избор на приложение за видео предаване. Следващата стъпка е подборът на съответното приложение, което ще бъде използвано. Той зависи от типа операционна система на уреда – дали е Андроид или iOS. Има както платени, така и безплатни апликации – въпрос на финансови възможности и предпочитания;

-       Инсталиране и настройки на приложението;

-       Свързване с компютър и допълнителни настройки при необходимост;

-       Избор на позиция на Камерна. Зависи от това какво иска да наблюдава потребителя и къде има възможност за поставянето на устройството;

-       Осигуряване на захранване. Всеки умен телефон се нуждае от зареждане, а в случая от непрекъснат поток на електричество. Най – удобно е изборът да бъде до контакт или друг източник на заряд за устройството.

Смартфон, като IP камера

Ползването на смартфон като IP камера за наблюдение има и своите малки, но видими недостатъци:

-       Необходимост от постоянно зареждане на уреда;

-       Ограничен  обхват на действие и ограничено зрително поле;

-       По – лесно повреждане на устройството – все пак стар уред, значи употребяван и с по – ниска версия на операционната система.

Въпреки всички плюсове и минуси, поставянето на мобилен апарат, вместо IP система аз охрана може да спести пари и да осигури прилична работа при невисоки изисквания.