Тези TV-боксове вече са изключително много. Този път обаче ще стане дума за Nexbox A1 — боксът практически разполага с почти идентични характеристики и цена, като при конкурентите. Не казваме, че боксът се откроява с нещо специално, така че не смятаме, че ревюто ще бъде интересно на хората, които повече или по-малко вече са запознати със ситуацията по отношение на новите боксове.

Ревю на Nexbox A1

Основни характеристики:

  • ТВ-бокс: Nexbox A1;

  • Операционна система: Android 6.0;

  • Процесор: Amlogic S912, 8 ядра, 64-bit, 2.0 GHz;

  • Видеопроцесор: Mali-T820MP3, 750MHz;

  • Оперативна памет: 2GB;

  • Вградена памет: 16GB;

  • Интернет: Wi-Fi a/b/g/n, 2.4 G & 5G, 10/100/1000Mbps;

  • Bluetooth: Bluetooth 4.0;

  • Размер: 135х98х23мм;

  • Тегло: 186 грама.

Комплект

Ревю на Nexbox A1 1

ТВ-боксът идва в обикновена картонена кутия, декорирана в черен цвят. Отпред на кутията е изобразено логото, а отзад са изброени основните характеристики. И така, оказва се, че при китайците не е Octa Core, а Octo Core :)

Вътре в кутията се намира стандартният комплект:

  • Дистанционно без батерии;

  • HDMI-кабел;

  • EU захранване;

  • Малка инструкция.

Захранващият блок

Дистанционното управление не е такова, както в миналия бокс (Yoka KB2). Те обаче по функционалност са еднакви, като единствената разлика е липсата на допълнителните 4 бутона за нуждите на потребителя. Що се отнася до самото дистанционно — то работи добре и не е необходимо да се натиска по няколко пъти. Бутоните се натискат без проблеми. Достатъчно удобно е.

То работи с обикновени AAA батерии, които обаче липсват в комплекта.

Външен вид

Ревю на Nexbox A1 2

От гледна точка на външният вид, Nexbox A1 на фона на другите не се откроява с нищо особено.

Отзад има две гумени крачета, покриващи винтовете, стикер с MAC-адреса и отвори за охлаждане. Благодарение на своите крачета, боксът отлично стои на всяка плоска повърхност. Струва си също да се каже, че те са добре залепени.

Сред интерфейсите на бокса, всичко е просто — отзад се намират почти всички конектори и всичко си е надписано:

На една от от страничните части също така е разположен и картрийдъра.

Като цяло боксът е с доста малки размери — 135х98х23мм, което е сравнимо със средностатистическия смартфон (с изключение на дебелината, разбира се).

Ревю на Nexbox A1 3

Демонтаж

Отлепвайки крачетата се отваря достъп до два винта, по един от всяка страна. Развивайки ги, капакът се отстранява лесно, тъй като той много добре се държи чрез специални зъбчета.

  • Външната страна на платката;
  • Върху нея можете да забележите RAM-та от Skhynix;
  • На същата страна е залепен и стикер с конфигурацията на бокса;
  • Развивайки още два винта, можете да извадите вече цялата платка;
  • ROM е на Samsung (KLMAG2WEMB-B031);
  • За Wi-Fi отговаря AMPAK AP6330;
  • RLT8211E (Ethernet);

Ревю на Nexbox A1 4

Радиаторът

Изработката е добра - липсва прах или нещо друго, както може да се види от снимките.

Ревю на Nexbox A1 5

Първо включване, OС

Включването на ТВ-бокса става наистина бързо, буквално за няколко секунди. Също така, по време на работа свети син светодиод, скрит под гланцираната ивица на самия корпус. Що се отнася до операционната система — кутията работи на базата на Android 6.0.1 със страничен лаунчер. Последният — той учудващо доста е по-различен от този, който присъстваше в миналия бокс. Но все пак не представлява нищо особено и интересно, освен, че обвивката е оптимизирана за дистанционното управление, за разлика от чистия Андроид.

Началното меню е на английски, но в настройките можете да изберете и друг език. Лаунчерът се състои от пет работни плота, като на първия са разположени приложенията, като Youtube, Маркет и т.н.

На втория плот са "препоръчаните" приложения:

На третия "Online" приложенията:

В четвъртия се намират стандартните приложения от тип "Галерия", плейър за гледане на видео и т.н.

На последния отивате в настройките, задаване на времето и информация за системата.

Ревю на Nexbox A1 6

Всичко изглежда повече или по-малко красиво, но например иконите в долната част на екрана не се натискат, въпреки че би било логично това да се случва. За бързото преминаване към желания плот, кликнете върху името му. Или просто прелиствайте наляво, надясно.

Приложенията на трети лица, както виждате са много. Сред тях, половината са платени/неработещи услуги за гледане на онлайн видео.

Имате възможност дори да ги изтриете (даже без рут права, които тук обаче ги има):

Най-полезните приложения от целия този набор от предварително инсталирани програми, разбира се е Skype или например Youtube, които работят без забележки:

Що се отнася до оптимизацията — няма никакви проблеми. Поне при нас по време на използването. Маркетът не изчезва (въпреки, че в подобните боксове той често изчезва) и приложението не "крашва". Да, и скоростта е без забележки.

Информация за ТВ бокса:

Тестове и хардуер

Боксът е оборудван с процесора Amlogic S912 (8 ядра, 64-bit, 2.0 GHz), който излезе съвсем наскоро. Всичко е наред, но процесора в момента вече е малко остарял (като се има предвид, че той бе анонсиран преди почти година) и както се оказа, ТВ боксовете, базирани на него имат бъг — по време на употреба може да се появи "розово" мигане. Оказа се, че проблемът е масов и го срещнахме и в миналия бокс, като проблемът явно е в процесора. Разбира се не може да се каже, че този бъг пречи на употребата на устройството, тъй като дори и ние срещнахме бъга само няколко пъти, но това говори за малки недостатъци на "дългоочаквания" процесор.

От останалите характеристики: видеоускорителя Mali-T820MP3 (750MHz), 2 GB оперативна памет и 16 GB (потребителя има достъп до по-малко от 12GB) собствена памет. Макар, че далеч не всичко е "топ", ТВ апаратите с такъв хардуер не се използват само за обикновените онлайн-транслации, но и за всички съществуващи игри (особено ако се вземе предвид, че една от "тежките" игри за Андроид излезе преди две години), с които проблеми може да има само с оптимизацията им. Затова, от  създаването на скрийншоти от различни игри не виждаме смисъл — още при бокса S812 всичко е без проблеми.

Ревю на Nexbox A1 7

Основна информация с AIDA64: 

Wi-Fi:

Speedtest'а показа стандартни за нашия интернет резултати. Качеството на приемане е добро (извиняваме се за лошото качество на скрийншота, но просто програмата се пусна в портретен режим).

"Игрови тестове"

Антуту:

Решихме да проверим бокса в Antutu Video теста и резултатите са същите, както и при останалите подобни устройства, което не е изненадващо:

Последно — загряването. При натоварване (онлайн-видео чрез Wi-Fi), CPU се държи на нивото от 60 градуса. Самият корпус едва се затопля.

Изводи

Ревюто разбира се не излезе най-обемното, но засегнахме основните аспекти от работата.

И така, какво може да се каже за Nexbox A1? Лично нашето мнение — това е поредният телевизионен бокс, на базата на популярния в последно време процесор Amlogic S912, притежаващ стандартен набор от 2/16GB и шестия Андроид с външна обвивка. При това, за Amlogic S912 не можем да кажем нищо добро, особено като се има предвид, че доста дълго време беше чакан, а той има такива проблеми.

Все пак всеки сам има правото да решава дали да купува или не. Надяваме се, че ревюто поне малко Ви е било интересно :)