През последните години сериозна популярност набират баровете, в които има инсталирани караоке системи. Разбира се не е задължително да отидете навсякъде за да се почувствате като истински певец. Домашната караоке система се появи в продажба преди 16 години, но съвременните модели от тези устройства отдавна вече са стигнали далеч по-напред от първите подобни модели на LG, базирани на музикален център. Сега звукът от тези устройства е по-професионален, тъй като системата вече притежава бек-вокали, огромен брой композиции и радиомикрофони. За разлика от първите системи с прости ефекти, диск и печатен каталог — съвременните модели за дома могат да бъдат управлявани не от обикновено дистанционно управление, а от таблет или компютър. Днес ще Ви разкажем за това, как да изберете добра караоке система за дома си и да не сбъркате при покупката на модел.

Какви типове устройства се предлагат на пазара?

Всички съвременни системи могат да се разделят на две групи: DVD-плейъри с допълнителни функции, или отделни устройства. При последните има едно огромно предимство по отношение на качеството на звука, но може да се споменат и няколко съществени недостатъка – те са много обемисти и са по-скъпи от алтернативните системи на базата на DVD-плейъри. Ако сте истински любител на музиката е по-добре да направите своя избор в полза на независимите системи. Трябва обаче да се има в предвид, че това оборудване за дома е подходящо само за притежателите на просторни домове. В по-малките помещения няма къде да се постави подобна техника.

Бюджетни DVD плейъри с караоке

Те не се различават по качеството на звучене, в тях няма система за регулиране на гласа и от нивото на звука има много какво да се желае. Ако имате добри колони, както и възможност за свързване на микрофон към компютъра – не си струва да харчите пари за подобни системи. По-лесно е да пеете под фонограмата от интернет. Купете DVD-плейър за песни под фонограма само в случай, че не разполагате с мощна акустична система за компютър.

Да изберем добро, но евтино караоке

Комплект караоке оборудване за домашна употреба

Той няма нищо общо с плейър или система за домашно кино, освен това, че качеството му е много по-високо отколкото при DVD. В комплекта Ще получите оборудване, което е специално предназначено за извършване на вокални упражнения в домашни условия, или организиране на малки партита. В основата на тези системи най-често се крие професионален плейър, който може да се управлява не само с помощта на специален пулт, но и с помощта на смартфон или таблет. За това са написани специални програми, подходящи за всяка мобилна операционна система. Каталогът от песни на такива системи не е на DVD-носители, а на твърд диск. Днес има възможност за зареждане на допълнителни композиции във вграден HDD-носител от интернет. Ако вкъщи имате достатъчно пространство и много обичате да пеете, то тогава по-добре си купете качествена и по-скъпа система.

Да изберем добро, но евтино караоке 1

Допълнителни функции и звукови ефекти

Всеки от нас търси оптималното съотношение цена-качество, изразяващо се в система, позволяваща за определена сума пари да получите дълбок и чист звук. Добра и надеждна система обаче не може да струва евтино. Изборът на добро караоке си струва да се основава на важните за вас функции. Повечето купувачи на системи изискват от това оборудване чистота на звука и голям набор от разнообразни функции.

При покупка проверете – дали всички функции се поддържат и отделете време за възпроизвеждане на музика с различни звукови ефекти.

Караоке функции:

  • Независима система за регулиране силата на звука на фонограмата и микрофона

  • Интерфейс на български език (ако функцията не се поддържа, то по-добре се откажете от покупката)

  • Ехо ефект (преди да изберете караоке, проверете точно тази функция защото в някои случаи тя само разваля звученето на гласа)

  • Допълнителни ефекти на музиката и микрофона

  • Промяна в скоростта на възпроизвеждане на звукозаписа (позволява да регулирате музиката под вашия вокал)

  • Наличие в комплекта на фирмени дискове с популярни тракове

  • Оценка на майсторството на пеене (системата с оценки е незаменима за домашните партита)

  • Корекция на тоналността и общия ритъм

  • Възпроизвеждане на голям брой формати (у дома системата трябва да може да прочете най-малкото: mp3, DivX, Wma)

Да изберем добро, но евтино караоке 2

Евтиният, но добър DVD плеър за дома няма дори и на половината от този списък. Ако Имате нужда от наистина добро оборудване, тогава си струва да помислите не за най-евтината система с добра акустика. По-добре за кратко отложете покупката и спестете малко пари, но си купите най-добрият плейър със звучене, което е близко до клубното по отношение на всички характеристики.

Технически особености на системите за караоке

Изборът на добро караоке трябва да се основава не само на набора от функции, но и на техническите възможности и комплекта. Преди всичко, обърнете внимание на:

  • Качеството на предаване на гласа и звука

  • Дистанционно управление (изпробвайте го преди покупка)

  • Наличието на HDMI-изход за показване на картината върху съвременен голям телевизор

В магазина още можете да забележите следния феномен - музиката прекъсва или заглушава гласа. Ако това е единственият недостатък на модела, си струва да потърсите друг надежден микрофон. Той може да е с мощност 72 или 80 децибела. Сега в повечето магазини се продават отделно комплекти от два или четири микрофона. Купувайте само полупрофесионални модели на фирми, като AKG, Sennheiser или Shure. В тях може да бъде вградена и функцията за стабилизация на звукопредаването под вокала на потребителя. Добре е, ако в микрофона присъства и стабилизатор на звуковата мощност, не позволяващ на високоговорителите да се повредят.

Обърнете също така внимание на колоната. В тази връзка можем да дадем следните съвети за избор на надеждно караоке: най-добре е да се купи професионално оборудване, а не за свързване на плеър за домашно кино. Това условие е обосновано от факта, че звукът от професионалното оборудване ще бъде по-чист.

Да изберем добро, но евтино караоке 3

Важни съвети преди покупка

По-долу ще изброим някои базови особености, на които да обърнете внимание при избора си на добра и надеждна караоке система:

  • Поставете си рамка на бюджета за покупка, за да не плащате за излишни функции

  • Намерете колкото се може повече информация за подходящите модели

  • Разгледайте пълният списък от функции на подходящото устройство

  • Направете анализ на техническите характеристики на караокето

  • Ако комплектът включва диск с много песни, то тогава обърнете внимание на наличието на функция за търсене по номер - все пак не си струва закупуването на модел с липсата на тази опция

  • Обърнете внимание на броя едновременно допълнителни микрофони (при покупка за по-голямо семейство е най-добре да изберете модел, с който да могат се конкурират по вокал едновременно 4-ма души)

Заключение

Освен всичко изброено по-горе, можем да Ви дадем следния съвет относно това, как да изберете надежден караоке-плеър: не се стремете да купувате професионален модел за дома ако ще се ползва от време на време. Тогава просто можете да си поръчате мощна система, която в по-голямата част от времето ще събира прахта. Спомнете си, че за професионалната система е необходимо да се отдели и достатъчно площ в помещението. В малогабаритните жилища е трудно правилно да се разположат тонколоните и постигането на добро качество на звука също няма да е лесно.

Приятен избор и успешни покупки!