В последно време, на голяма популярност се радват смарт-гривните – иновативни джаджи в света на електронните технологии. Търсенията на "умните" гривни непрекъснато се увеличават. Много хора мечтаят да закупят този модерен прибор, особено тези, които се интересуват от високотехнологични устройства и модерни приспособления. В съвременния свят е малко вероятно някой да се изненада от тънкия телефон, мощната джаджа и свръх-чистото изображение. Производителите на електронни устройства обаче постоянно измислят все нови и нови технологии и програми, към които потребителите не остават безразлични.

Преди да си купи смарт-гривна обаче, купувачът иска да знае нейните характеристики, предимства и основни функции. А също така го интересува да знае коя фирма предлага най-добрият вариант и с какво той се отличава на фона на останалите.

Какво е това смарт-гривна и защо е нужна?

Ръчните часовници отдавна вече навлязоха в ежедневието ни. Едни ги използват като начин да научават точното време, а други - за да допълнят образа си. Всяка година часовниците се променят по дизайн и функционалност. Те могат да бъдат оборудвани с хронограф, брояч на изминатите крачки, календар. Но в голям пробив в света на модерните технологии се превърнаха "умните" часовници  и умните гривни.

Смарт-гривната – това са ръчни часовници, които притежават компютърни и телефонни функции. Количеството на функциите зависи от модела, модификацията и решението на самия оператор. Това приспособление има стилен и удобен корпус, има много възможности и напълно се вписва в почти всеки образ.

Особеност на аксесоара е необходимостта от съвместна работа с други устройства. Той може да служи като допълнение към таблета или телефона. Умните-часовници са предназначени да изпълняват действия на базата на устройство от разстояние, т.е. дистанционно. За целта, джаджата не трябва да бъде в непосредствена близост до устройството за да изпълнява необходимите действия. На пазара На технологиите са се появили гривни, които не се нуждаят от свързване към основното устройство и съответно работят самостоятелно.

Смарт фитнес гривни избор и препоръки

Видове смарт гривни

Умните часовници са разделени на няколко вида. Всеки от тях е проектиран в определен стил и изпълнява конкретни функции. Към днешна дата можем да ги разделим на мъжки, дамски и детски джаджи.

Фитнес-гривната може да брои изминатите крачки за определен период от време, общата дължина на разстоянието и броя на изгорените калории. Тези данни се прехвърлят към телефона или таблета чрез специално приложение. В устройството има меню с продукти, показващо тяхната калоричност. Ако определени продукти липсват, те могат да бъдат въведени самостоятелно в телефонното приложение.

В допълнение към тези функции, фитнес-гривната улавя движенията на тялото по време на сън. В него можете да настроите будилник, който ще ви помогне да станете рано сутрин. Някои модели могат да изчислят броят на изминатите крачки и са устойчиви на влага.

  • Мъжките-гривни са оборудвани с функция за електронен портфейл. Чрез него може да се контролира системата "умен" дом и да се управлява автомобила. По-простите модели нямат екран и никакви умни функции. Като цяло, в тях има будилник, акселерометър и Bluetooth-модул. Те могат да измерват пулса през деня и през нощта. Мъжките аксесоари имат строг класически стил.

  • Дамската гривна се отличава само по цветовото си решение и дизайна. Иначе в нея има същите функции, които и в мъжките аксесоари. Джаджата може да уведоми собственика си за входящо обаждане, sms, а също можете да слушате и музика. Някои модели дори предполагат възможност за съхраняване на определена информация чрез бутона върху гривната, която ще се появи в специалното приложение на смартфона.

  • Детската гривна е насочена към проследяване на местоположението на детето. С нейна помощ можете по всяко време да поискате информация за това къде се намира детето Ви. В нея са вградени две полезни функции: автоматично набиране и автоматично засичане на местоположението на собственика. Ако детето не отговори на обаждането Ви в рамките на няколко секунди, устройството автоматично ще включи микрофона и родителите ще чуят, всичко случващо се наоколо. По този начин можете да се обедите, че детето не е в опасност.

Смарт фитнес гривни избор и препоръки 1

Смарт-часовника – това е телефон на ръката. С негова помощ можете не само да научавате времето, но и да провеждате разговори и получавате съобщения. В него има мощен високоговорител, чрез който да общувате. Има също и Bluetooth, камера, карта памет и слот за sim-карти. С негова помощ можете да разглеждате изображения и видео, да слушате музика, да четете книги. Някои модели дори са оборудвани с диктофон.

Как работят

За да разберете как работят умните-часовници е необходимо да проучите инструкцията. Такава пристига с всяко подобно устройство и в нея може да се намери цялата необходима за купувача информация.

За начало трябва да прочетете, как да заредите устройството. Преди да започнете да се наслаждавате на джаджата, тя трябва да престои на зарядното устройство за минимум половин час. За целта е нужно да извлечете модула от гривната и да го поставите в USB-порта на компютъра. Докато устройството се зарежда, индикаторът ще мига.

За да инсталирате програмата е нужно първо да я изтеглите чрез специално приложение на смартфона. По време на използване на програмата, телефона трябва да е свързан към Интернет чрез мобилна мрежа или Wi-Fi. Ако устройството не се свързва е необходимо да се обърнете за помощ към специалист.

След това трябва да създадете свой профил в приложението. Аксесоара може да се използва в два режима: управление с жестове и докосване с пръстите. Тези функции могат да се променят или обновяват при актуализация на софтуера.

За свързване на смартфона към гривната е нужно и двете устройства да са с включен Bluetooth и Wi-Fi. Чрез телефона се свързва "умния" часовник, който е с включен режим за търсене на устройства. Целият процес трябва да е показан и графично в инструкцията.

Синхронизирането на данните не се извършва ръчно, тъй като този процес се изпълнява автоматично през определено време. Ако собственикът иска да синхронизира извън графика, то той може да направи това в приложението. През него може да се настройва времето и алармата.

Понякога човек трябва да дискънектва умния часовник от джаджата. За да направите това трябва да влезете в настройките на свързващото двете устройства приложение и да кликнете върху бутона "изключване". След потвърждаване на операцията, можете смело да считате, че гривната е изключена от смартфона.

Смарт фитнес гривни избор и препоръки 2

Функции и характеристики

Умните-часовници са с доста различни функции. Броят им зависи от производителя и цената. Разбира се, умните часовници за IPhone трябва да поддържат софтуера iOS и за това не са евтини.

Основни функции на смарт-гривните:

  • Термометър, който проследява температурата на тялото на собственика и външната температура;
  • Барометър, имащ за цел да измерва атмосферното налягане;
  • Компас, позволяващ да се определи посоката;
  • GPS, който помага да се определи точното местоположение. Трудно е да си представим съвременните джаджи без GPS-тракер;
  • Хронограф;
  • Хронометър, помагащ да измерим точно време;
  • Калкулатор. Той дава възможност за бързо извършване на математически изчисления;
  • Валутен конвертор, предназначен в реално време да Ви информира за курса на дадена валута;
  • Безшумен будилник, който благодарение на вибрации съобщава на собственика, че е време да се събуди;
  • Време – това е основната функция на умните часовници, предназначена винаги да ни показва колко е часът;
  • По-скъпите модели са оборудвани с по-разширени функции. Те могат да имат мобилна мрежа, достъп до Интернет, позволяват четене на книги, приемане на електронни писма и възможност за инсталиране на приложения за забавление.

Смарт фитнес гривни избор и препоръки 3

С помощта на този моден аксесоар, можете да следите състоянието на собственото си здраве. За възрастните хора има нещо необходимо за тях и това е възможността да контролират АН (артериалното налягане). А спортистите чрез смарт-гривната могат да броят изминатите крачки и изгорените калории.

Най-важното свойство на тези устройства обаче е възможността за уведомление при входящи позвънявания и sms-и. Всъщност, често се случва така, че телефона остава далеч от собственика или е включен безшумен режим. Когато на телефона постъпи обаждане или пристигне sms, гривната вибрира.

Всяка година, тези аксесоари се усъвършенстват, а скъпите модели вече са оборудвани с камера, плейър, система за разплащания, диктофон. Чрез тях можете да се свържете към системата на персоналното видео-наблюдение и да включвате или изключвате алармата на колата.

Недостатъци

Всяка технология има своите предимства и недостатъци. Смарт-часовниците не са идеалният вариант във всички отношения, т. к. те имат своите минуси.

  1. Основният недостатък на уреда – малка мощност. Твърде продължителните натоварвания изхабяват бързо батерията, така че има честа нужда от презареждане.

  2. Другият огромен минус на тези аксесоари – недостатъчната безопасност. Те не издържат на продължителен контакт с вода и лесно се чупят при падания върху твърда повърхност от голяма височина. Но някои по-скъпи модели все пак са снабдени с допълнителна защита.

Смарт фитнес гривни избор и препоръки 4

Как да изберете

По рафтовете На магазините за електроника има огромно множество от различни смарт-гривни на различни производители. Всички те имат своите предимства и недостатъци и стоят по различен начин. Така, че отивайки в магазина или поръчвайки устройството от интернет-магазина, е необходимо внимателно да проучите цялата информация за него.

При покупката на такова устройство е необходимо да се вземе в предвид наличието или липсата на екран. Някои функции работят само през екрана и извършваните операции от такова устройство могат да са много повече от тези джаджи, които нямат екран. Разбира се, това пряко се отразява и на цената.

Размерът на аксесоара трябва да бъде такъв, че той да стои здраво на ръката, но без да я притиска. Това е важно, защото каишката на гривната, като правило няма възможност за регулиране.

Най-добре е да изберете гривна, която работи съвместно с вашия смартфон или таблет. Това ще ви позволи да използвате аксесоара постоянно и да обновявате софтуера малко след пускането на актуализацията. Гривната, която работи отделно от други устройства има по-малко функции и често остава безполезен продукт.

Много е важно да изберете правилният дизайн и цвета на аксесоара. Той трябва да изглежда хармонично в комбинация с ежедневните Ви дрехи.

Идеален вариант е ако гривната работи с приложения, които са достъпни за изтегляне и са подходящи за IOS и Android.

При избора на най-добрия аксесоар трябва да се вземат предвид и основните му възможности. Ако той се купува за спорт, тогава в него трябва да има крачкомер, пулсомер, брояч на калориите и списък на упражненията. Ако се купува като средство за комуникация, то в него трябва да има слот за сим-карта, интернет връзка, диктофон и електронна поща. Много добре е ако джаджата е водоустойчива, защото съществува голяма вероятност от нейното намокряне.

Не си струва да давате пари за възможности на устройството, които няма да са полезни за собственика. Това може да е гледане на видео и снимки, слушане на музика, показване на световното време и т.н. Най-добрият аксесоар е снабден с полезни свойства.

Ако човек си е купил "умен" часовник, който не е защитен от проникване на влага, то трябва всеки път при къпане да го сваля. Водата и почистващите препарати могат да повлияят негативно върху целостта на материала.

Как да различим оригинала от фалшификата?

Много често в Интернет или по магазините се сблъскваме с фалшификати и затова преди покупката трябва да проверим някои неща по гривната.

Смарт фитнес гривни избор и препоръки 5

  1. На първо място, обърнете внимание на екрана. Той трябва да бъде ясен и да не избледнява на слънце. Върху екрана трябва да са изобразени всички обявени в инструкциите индикатори: крачкомер, монитор на сърдечната дейност, брояч на калориите, аларма.

  2. Каишката трябва да бъде направена от качествени материали: кожа или силикон. Оригиналният продукт не протърква ръката, няма химически мирис и не предизвиква появата на обриви по кожата. Цветът на каишката и часовника трябва да съвпада.

  3. Устройството трябва да има GPS-модул и да е регистрирано в сървъра на международния регион.

  4. Оригиналният продукт лесно се включва и работи без прекъсвания. Главното меню трябва да се състои от ясни икони, а не от йероглифи.

  5. И най-важното - цената. Оригиналът струва много по-скъпо, отколкото фалшификата. Ето защо, преди покупка си струва да се изясни точната цена на аксесоара в Интернет, а в магазина да се поиска преглед на всички документи и оформянето на гаранция.

Ако смарт-часовникът се поръчва от интернет-магазин е най-добре да го направите от официалния сайт на магазина или от самия производител.

Отзиви за смарт гривните

Смарт-гривните бързо набират популярност и се купуват от много хора. За повечето от тях, това приспособление е необходимо за спортуване, измерване на пулса и следенето на кръвното налягане. На голямо търсене се радват устройствата с прост интерфейс, без никакви екстри. Към тях принадлежи Lenovo HW01, който има стилен дизайн и е оборудван с GPS тракер и всички необходими функции. Това е най-добрият аксесоар според потребителите, защото при него има голям екран и издържа продължително време с един заряд на батерията.

Купувачите много хвалят детските умни-часовници. С тях родителите винаги знаят къде се намира детето им и с какво се занимава. Плюсът тук е, че ако детето в продължение на 10 секунди не отговори на телефонното обаждане, гривната автоматично включва микрофона на джаджата.