Технологичен напредък

Таблетите навлизат все по-осезаемо в нашия живот. Независимо дали го използват за разпускане в свободното време, за бизнес приложения или за игри на децата, потребителите на тези компактни мобилни устройства се увеличават все повече и повече.

Както често се случва и в други области на живота, модата изпреварва информираността на потребителите, затова в днешната статия ще се опитаме да ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да извлечете повече от вашия таблет, за който вероятно сте платили не малка сума. Ето как да получите повече за парите си.

Едно от важните неща, за които ще трябва да се погрижите като потребител на теблет е да отделите нужното внимание на батерията. Дори когато таблетът ви е в покой той все пак черпи енергия от батерията си. Основен консуматор е Wi-Fi адаптерът.

Настройки на безжичната мрежа

Ясно е, че когато използвате таблета черпите активно интернет връзка, но когато угасите екрана можете да направите така, че Wi-Fi връзката да се изключва. Нужно е само да отидете в настройките за Wireless-a и да настроите политиката за приспиване. Изберете опцията за приспиване, когато екрана е изключен – Sleep when the screen turns off.

Много потребители на таблети се оплакват от това, че устройството им работи доста бавно когато сърфират през браузера. Ако рестартирането и изчистването на кеша не помогнат отидете в менюто на браузъра на таблета и премахнете отметката на опцията Enable OpenGL Rendering. Това би трябвало да внесе определено подобрение.

Опции за персонализация

С всяка следваща версия на Android-a опциите и възможностите за персонализация се увеличава все повече и повече. Съответно менютата и настройките стават все по-сложни, което може да ви затрудни при търсенето на настройката, която се опитвате да промените. Лек за това са т.нар. притурки (или widgets на английски). Само задържате пръста си върху празно място на екрана на таблета си и се появяват всички налични притурки. Разлиствайки настрани намерете тази от тях, която визуализира опциите, които търсите и задръжте пръста си върху нея и после пуснете върху екрана.

Така винаги ще имате бърз достъп до желаните от вас настройки директно върху екрана на таблета си без да се налага да ровите по менютата. Най-често потребителите на таблети изкарват на екрана си притурка с настройки за промяна на яркостта на екрана, включване и изключване на Wi-Fi модула, опцията за управление на GPS приемникът, синхронизацията и др.

Разкодиране

Друга възможност, от която можете да се възползвате, така че да получите почти пълен достъп за промяна на много от софтуерните параметри на таблета си е направите т.нар рутване (разкодиране). Това е полулегална последователност от стъпки, която ще ви даде възможност да инсталирате на таблета си нови неофициални версии на Android, които вашият производител по една или друга причина все още не е издал за вашия модел устройство.

Имайте предвид, че тази манипулация в някои случаи може да доведе до необратима повреда на устройството ви, като ако то е в гаранция, тя често не се признава от търговеца, от който сте го купили. Ако сте късметлии процесът на рутване е обратим и ще можете върнете таблета си до първоначалното състояние, ако се наложи да посетите магазина заради друг дефект. Така че бъдете внимателни.