Ако сте един от многото потребители, които имат чисто нов безпилотен квадрокоптер, значи трябва да се запознаете с няколко основни аспекта, преди да го видите във въздуха.

Ще усетите тръпката, от това да управлявате изделие в небето, както и от красотата на въздушната фотография.

Как да станете майстори в управлението

Стандартните модели са подходящи за ново хоби, което обаче изисква търпение и отдаденост. Истинските любители посвещават доста пари и часове, за да се усъвършенстват в контролирането на летателния апарат.

Избягайте от неприятностите

Преди да поставите дрона в позиция за излитане, имайте предвид, че ако снимате на места, за които нямате специално разрешение, можете да си навлечете куп неприятности. Затова използвайте неутрални територии, където няма възможност да попаднете в подобни ситуации.

На каква височина е разрешено да летите?

Според установените закони за въздушното пространство, вашият летателен апарат не може да се движи на повече то 150 метра височина, особено ако се намирате в близост до летище, което е напълно забранено. По този начин рискувате освен ваши, и животите на хората в самолета.

Не допускайте да изгубите машината от поглед, защото така ще увеличите риска от удар със земята или с обект, който не виждате.

Дори и да разполагате с опцията за снимане в реално време, пак няма как да прецените откъде може да се появи опасност за машината. Разполагате само с ограничено зрително поле, в което не можете да видите всичко.

До какво разстояние можете да контролирате квадрокоптера?

Това зависи от опциите на вашето дистанционно, а в техническите характеристики е упоменат обхвата. Не забравяйте, че дори разстоянието да позволява изделието да изчезне от погледа ви, не трябва да се изкушавате да го правите или поне, не преди да станете наистина добри в управлението и в бързината на реакциите си.

Не всеки ден е подходящ за полети

Ако току що получавате новия си дрон, не бързайте да го изкарвате навън, ако времето е неподходящо. Търпението ще ви помогне да вземете правилното решение, защото не е добра идея да използвате апарата във ветровити условия. Изделията са изключително чувствителни дори на лек бриз, а ако не можете да удържите продукта, тогава вариант да го счупите, преди да сте му се нарадвали – е голям.

Летенето по тъмно също не е препоръчително за начинаещи. Повечето модели са оборудвани с LED светлини, които да помагат на потребителите, но в никакъв случай не разчитайте на тях при първите си опити.

Неподходящи места за използване:

  • летища;
  • в близост до спортни събития или стадиони;
  • в близост до катастрофи или пожари.