Тези агресивни насекоми се активизират през пролетта, жужат около сладки изкушения, плодови коктейли и препълнени кофи за боклук. Тяхното властно присъствие във вашата къща или задния двор може да ви накара отчаяно да търсите бързо решение за тяхното изгонване. Има много методи за тяхното отблъскване. Страхотното е, че не е нужно задължително да ги убивате.

Как да се избавим от оси

Отглеждайте правилните растения в градината си. Насекомите имат добро обоняние, така те намират източници на храна. Но то може да бъде използвано като оръжие за тяхното отблъскване с помощта на билки и растения против оси, като лимонена трева, мента, мащерка, евкалипт, пелин, дафинов лист, цитронела и карамфил. 

Ползвайте смеси от етерични масла  с вода за отблъскване на насекомите. Напръскайте местата, засегнати от оси. Това е страхотна смес за отблъскване на животните.

Осите са насекоми, които са изключително териториални, така че избягват район, където изглежда вече има съществуващо гнездо. Това означава, че можете да окачите фалшиво гнездо на оси. Това е страхотен вариант, ако не искате да се стига до убиване на животните, а само до тяхното отблъскване.

Как да се предпазим от оси

Преди да се стигне до проблема с отблъскване на насекомите от басейна или друго място, то може да предприемете няколко стъпки, с които да ограничите изобщо неговата поява.

Отървете се от нежеланите храни. Насекомите нападат пикници, барбекюта и партита край басейна, където храната се сервира навън. Защо? Защото се нуждаят от храна с високо ниво на енергия. На тези места те ще намерят богати на протеини храни и сладки течности. Търсят храна също около скари и барбекюта, така че не забравяйте да почистите уредите след употреба.

Дръжте напитките покрити. Осите пият нектар от цветя, но са се адаптирали да пият и сладки напитки, така че спокойно ще влязат във всяка бутилка. Хванатата оса ще бъде агресивна в опита си да избяга, което може да доведе до ужилване. 

Запечатайте кофите за боклук. Кофите за боклук съдържат остатъците от храна, които ще привличат осите, търсещи храна. Запечатването ще послужи за отблъскване на осите да създадат гнездо около вашия имот. 

Ако имате овощна градина, се старайте да почиствате редовно падналите плодове. Те са привлекателни за насекомите, защото са сладки. Трябва да събирате падналите плодове от гроздето, от крушите, от ябълките и всички други плодни дръвчета.