Освен това боравенето с уреда не е никак сложно. Всяка машина за вакуумиране идва с инструкции за употреба, с които трябва да се запознаете преди да започнете да действате.

Как работи и как се използва машината за вакуумиране?

Уредът обикновено идва с комплект найлонови торбички. Поставете храната, която искате да запечатате, вътре в тях, като внимавате да поддържате горната част на торбата чиста, тъй като останалата храна може да попречи на торбичката да се затвори плътно.
След това отворете капака на машината за вакуумиране и поставете торбичката. Затворете капака и го натиснете, като следвате инструкциите на производителя. Машината за вакуумиране изтегля въздуха от торбата, запечатващата лента се нагрява и разтопява тясна лента в горната част на торбата, запечатвайки я. Ако следвате този основен метод, плюс нашите съвети по-долу, вашата храна ще издържи много по-дълго, отколкото в конвенционалните торби с цип или кутии за съхранение.

Съвети при работа с машина за вакуумиране

Трудно е да пишете четливо върху торба, пълна с храна. Вместо това етикетирайте, преди да ги напълните и запечатате.
Използвайте торбичка с правилния размер. Всички остатъци от хранителни продукти в горната част на торбата могат да попречат на правилното й запечатване, така че не забравяйте да изберете или изрежете торба с достатъчно място, за да поставите храната вътре свободно.
За да запазите частта от торбата, която ще бъде топлинно запечатана, чиста преди пълнене, сгънете горните 2 сантиметра, за да образувате маншет.
Плоските пакети се подреждат по-добре и спестяват място. Подредете храната така, че да е плоска, преди да я замразите. За да избегнете смачкване на крехки храни като риба и пресни плодове, поставете пълните, не запечатани торбички във фризера за няколко часа. Когато храните вече са твърди, запечатайте торбата с вакуумиране.
Запечатайте само това, което искате да използвате наведнъж. Замразявайте малки количества, само това, което искате да размразите или сготвите наведнъж. Замразявайте течности преди запечатване. Практичният уред за дома може да изтегли течност в машината, докато торбата се компресира, създавайки бъркотия и потенциално причинявайки повреда. За да избегнете това, замразете течностите, преди да ги запечатате с вакуум.