Ако имате машина за вакуумиране, съхранението на храна е бързо и лесно. С нея може да съхранявате всичко – от сготвена храна по различни начини, храна, която все още е годна, но не искате да хапвате в момента, до течности. С машината за вакуумиране без проблем ще запазите за няколко месеца напред изсушено месо, зеленчуци, плодове, та дори и подправки.

Освен това боравенето с уреда не е никак сложно. Всяка машина за вакуумиране идва с инструкции за употреба, с които трябва да се запознаете преди да започнете да действате.

Как работи и как се използва машината за вакуумиране?

Уредът обикновено идва с комплект найлонови торбички. Поставете храната, която искате да запечатате, вътре в тях, като внимавате да поддържате горната част на торбата чиста, тъй като останалата храна може да попречи на торбичката да се затвори плътно. 

След това отворете капака на машината за вакуумиране и поставете торбичката. Затворете капака и го натиснете, като следвате инструкциите на производителя. Машината за вакуумиране изтегля въздуха от торбата, запечатващата лента се нагрява и разтопява тясна лента в горната част на торбата, запечатвайки я. Ако следвате този основен метод, плюс нашите съвети по-долу, вашата храна ще издържи много по-дълго, отколкото в конвенционалните торби с цип или кутии за съхранение.

Съвети при работа с машина за вакуумиране

Трудно е да пишете четливо върху торба, пълна с храна. Вместо това етикетирайте, преди да ги напълните и запечатате. 

Използвайте торбичка с правилния размер. Всички остатъци от хранителни продукти в горната част на торбата могат да попречат на правилното й запечатване, така че не забравяйте да изберете или изрежете торба с достатъчно място, за да поставите храната вътре свободно. 

За да запазите частта от торбата, която ще бъде топлинно запечатана, чиста преди пълнене, сгънете горните 2 сантиметра, за да образувате маншет.

Плоските пакети се подреждат по-добре и спестяват място. Подредете храната така, че да е плоска, преди да я замразите. За да избегнете смачкване на крехки храни като риба и пресни плодове, поставете пълните, не запечатани торбички във фризера за няколко часа. Когато храните вече са твърди, запечатайте торбата с вакуумиране.

Запечатайте само това, което искате да използвате наведнъж по-късно. Замразявайте малки количества, които ще ви стигнат за приготвянето на едно ядене. Замразявайте течности преди запечатване. Практичният уред за дома може да изтегли течност в машината, докато торбата се компресира, създавайки бъркотия и потенциално причинявайки повреда. За да избегнете това, замразете течностите, преди да ги запечатате с вакуум.