Поддържане на интимна хигиена е много повече от просто редовно вземане на душ. Тя трябва да се превърне в рутина както на дамите, така и на господата. Много хора я приемат като част от ежедневната си рутина за хигиена. Но правилното поддържане на интимна хигиена обаче изисква създаването на различни хигиенни навици, за да направите всичко възможно в превенция на инфекции. 

Съвети за ежедневна грижа в поддържане на хигиена

Правилното почистване е водещо. Измиването при поддържане на дамска хигиена и мъжка хигиена е почти еднакво. При дамите е достатъчно да се измива външната страна на вагината, тоест вулвата. Вътрешността на вагината има собствен механизъм за самопочистване. Не е необходимо да се измива или търка. Мъжете също така трябва да измият външната част на пениса си, като внимават почистващ продукт да не навлезе в уретрата. Като интимни измиващи средства може да използвате само вода и сапун, или пък друго, предписано ви от вашия гинеколог или уролог.

Интимните зони на мъжете и на жените са изключително чувствителни. Така че не е нужно да използвате ръкавици, луфи или гъби за баня в поддържане на хигиена. Абразивните материали могат да раздразнят кожата ви. Освен това бактериите са склонни да се натрупват върху подобни хигиенни продукти и не искате точно те да се докосват до най-чувствителната ви зона. Ръцете ви са достатъчни за постигане да добра лична хигиена и нейното поддържане. 

Използвайте мека кърпа, за да подсушите зоната при поддържане на интимна хигиена. За да се изсушите след душ или вана, използвайте кърпа, която е мека и напълно суха. Важен хигиенен съвет особено за момичетата е да сменяте кърпата си на всеки два до три дни – и не споделяйте кърпата си с никой друг.

Отново за момичетата – не насочвайте вода директно към вагината си. Вместо това оставете водата да се стича от горната част на срамната ви област. И съвет, който се отнася и за двата пола - носенето на памучно бельо е важно за добрата интимна хигиена. Памукът е много дишаща материя, така че позволява излишната влага от потта или секрета да се изпари, вместо да се превърне в място за размножаване на бактерии и неприятни миризми. Това не означава, че бельото трябва да е направено изцяло от памук, а само подложката на чатала.

Как да се справите с потенето там долу

Изпотяването е нормален процес при който тялото ви се охлажда естествено. Прекомерното изпотяване обаче може да се случи по няколко причини – след тежка тренировка, след продължително седене, в горещ и влажен ден, при продължително кръстосване на краката или пък носите тесни дрехи.

Някои действия могат да ви помогнат да се справите с изпотяването в областта на слабините. Независимо дали премахвате окосмяването си, то няма да промени количеството пот в слабините. Колко се потите зависи от това колко потни жлези имате. Въпреки това наличието или липсата на косми ще ви накара да се чувствате повече или по-малко комфортно. Можете да поръсите царевично нишесте по бельото си. То ще ви осигури незабавно облекчение в поддържане на интимна хигиена.