Има различни методи за подобно почистване в грижа за кожата. Като най-подходящият за вас трябва да се определи според вида на вашата дерма, както и дали имате козметични проблеми. 

Как се използва ексфолиант

Има различни методи и средства при тази грижа за кожата. Ексфолиантите и четките за лице са видове механичен ексфолиант. Киселините и пилингът в грижа за кожата са видове химичен ексфолиант.

При механично ексфолиране в грижа за кожата е важно да сте нежни. Можете да правите малки кръгови движения с пръстите си, за да нанесете скраб или да използвате избрания от вас ексфолиращ инструмент.

Ако използвате четка, правете къси леки движения. Масажирайте около 30 секунди и след това изплакнете с хладка вода. Избягвайте третирането в грижа за кожата, ако тя има порязвания, отворени рани или сте изгорели на слънце. Нанесете овлажняващ крем със SPF след третиране.

Видове ексфолианти - механични

Четка - това обикновено е четка с косъм, използвана върху лицето или тялото за премахване на слоеве мъртви клетки. Някои са предназначени за сухо четкане. Други могат да се използват с вашия почистващ препарат за лице или гел за тяло.

Ексфолираща ръкавица - ако смятате, че четката е трудна за хващане, можете да използвате ръкавица. Разпенете я със сапун и измийте тялото си под душа. Тя може да бъде ефективна за големи зони като крака или ръце.

Скраб - може да се нанесе директно с нежни кръгови движения, измийте кожата си с топла вода след нанасяне. Можете да си направите и домашен ексфолиант, тип скраб, използвайки едра кафява захар, кокосово масло и ароматно масло по избор. Кои съставки за ексфолиант ще изберете, зависи от предпочитанията ви.

Видове ексфолианти - химически

Алфа-хидрокси киселини (AHA) - примери за AHA включват гликолова, млечна, винена и лимонена киселини. Те действат, като разрушават връзките, задържащи мъртвите клетки. Това ще накара кожата ви естествено да ги отдели.

Бета-хидрокси киселини (BHA) - примери за BHA включват бета хидроксил и салицилова киселина. Те може да са по-добри в грижа за дерма, склонна към акне.

Как да ексфолирате кожата си според типа кожа

Избягвайте механично ексфолиране в грижа за суха кожа, защото това може да доведе до микроразкъсвания. AHA са ефективни в този случай. Гликоловата киселина ще помогне за отстраняването на мъртвите клетки.

Ограничете търкането при голяма чувствителност. То ще раздразни проблемните они допълнително и може да доведе до зачервяване. В грижа за кожата, използвайте мек ексфолиант за тяло и нанесете с нежна кърпа. 

Мазната дерма може да се възползва от предимствата на ръчното третиране и четкане. При нея може да има допълнителен слой натрупване на повърхността, който ръчно може да се премахне. Използвайте ексфолиант за лице или скраб с кръгови движения за най-добри резултати.

Ако нямате усложнения, можете да изберете всеки метод за ексфолиране. И ръчното, и химическото в грижа за кожата са безопасни за нормалния тип дерма. 

Комбинираната може да изисква комбинация от механично и химическо третиране. Никога не използвайте и двете в един и същи ден, тъй като това може да доведе до раздразнения. Използвайте подходящ овлажнител веднага след процедурите.