Доброто подреждане на масата добавя друго усещане към събирането със семейството на масата. В следващите редове ще прочетете кратко ръководство за етикета при подредбата на приборите за хранене, които може да вземете предвид, когато подреждате трапезата за вечеря, семеен обяд или пък за романтична вечеря за двама, така че всичко което трябва да направите, е да се насладите на дългите разговори. 

Чиниите трябва да стоят в центъра на подредбата на масата, те мога да са и двойни. Чашите за червено и бяло вино, както и тези за вода трябва да бъдат поставени над и вдясно над чинията за вечеря. След като знаете повече за подреждането на съдовете, то е ред на приборите.

Как се редят приборите и от коя страна се слагат? Пристъпете към подреждане на приборите на масата в реда на използването им, като започнете отвън и продължите навътре с всяко ястие. Вилиците трябва да се поставят отляво на чинията, а ножовете – отдясно, като ръбовете на остриетата да сочат навътре. Лъжиците са нареждат отдясно на ножовете. Десертните вилица и лъжица се поставят над чинията, като зъбците на вилицата са насочени надясно, а лъжицата наляво.

Какво друго трябва да присъства на масата?

Правилното подреждане на масата не е единственото, което трябва да съобразите, когато ще имате гости. Нищо не казва „специален повод“ повече от чиста бяла покривка, която е изгладена перфектно. 

При нареждане трябва да не забравите и салфетките. Няма строги правила, когато става дума за салфетки. Тях може да сгънете на половина и поставите отляво на чинията под вилиците или пък да ги поставите в чинията. Пръстените за салфетки допълват елегантната визия на машата маса. Изберете ленени или памучни салфетки за официални вечери или висококачествени хартиени салфетки за по-непринудено събиране.

При подреждане не бива да пропускате и чашите и чиниите за кафе, които вървят с подходящата лъжичка за разбъркване. Те се поставят на няколко сантиметра вдясно над най-външния прибор за хранене.

Внесете индивидуалност на вашата маса с допълнителен декор. Мелнички за сол и черен пипер, свещници, цветя, картички с имена, пръстени за салфетки могат да бъдат добавени при подреждане, за да украсите масата. Добавянето на текстура и цвят помага на вашите гости да се почувстват топло посрещнати и да си прекарат страхотно.

А допълнителните прибори при подреждане?

Има много специализирани прибори за подреждане, ако планирате да сервирате нещо малко по-различно. Ножове за пържоли, вилици за стриди, щипки за омари и охлюви и т.н. Помнете, че при подреждане на масата те също се поставят в реда на използване. 

И колкото и да не ви се иска, дори след по-голямо парти, не допускайте твърде дълго постояване след хранене на приборите и цялата ви посуда. Така ще се затрудните при тяхното почистване по-късно.