Опознайте дъската си за Дартс

Можете да изчислите вашите точки въз основа на това къде удрят вашите стрелички. Числата около мишената показват колко точки получавате в зависимост от това кой клин ударите (стойностите са между 1 и 20). Ако успеете да ги заковете в тънките червени или зелени пръстени, вие получавате двойно или тройно тези точки. Външният черен пръстен не ви носи нищо, така че се стремете да не го улучвате.

Както може би си мислите, центърът е важният. Попадането на зеления „външен бик“ струва 25 точки, а червеният „вътрешен бик“ ви печели 50 точки.

Вземете своя мишена и научете правилата

Ако сте начинаещи в Дартс, то е важно да разберете правилата й, както и каква е точковата система. Всеки играч има право на три стрелички за хвърляне и ще трябва да стои на определено разстояние до мишената, докато изпробва своите техники на хвърляне. Изберете първия играч, като накарате всеки да хвърли една стреличка. Най-близкият до центъра стартира състезанието.

След това започва играта, по време на която всеки играч ще хвърли три стрелички, мишената ще бъде изчистена и вторият играч ще хвърли своите стрели. Играе се, докато след смятане на всички точки някой не се окаже победител. Правилата са лесни, така че не се тревожете, ако за първи път чувате за играта Дартс.

Време за игра: „501“

Има няколко начина за „играене на Дартс“. Класическата й версия се нарича „501“. А правилата за нея са следните: 

Всеки играч започва с резултат 501 и вашата цел е да намалите този резултат до нула, преди опонентът ви да го направи. Резултатът за всяко от вашите хвърляния се приспада от общия ви брой 501.

Това, което прави това допълнително сложно, е едно важно правило: Всеки играч трябва да намали резултата си до точно нула, за да спечели. Това означава, че ако някой от вашите опоненти ви накара да паднете под нулата незабавно губите реда си. Играч може да спечели при всяко хвърляне по време на хода си. Това е! Изненадващо правилата са лесни.

Има и друг вариант – Дартс може да се играе, като се започне с всяко число, завършващо на „01“. Така че 301, 701, 901 и 1001 могат да бъдат забавни алтернативи на класическия 501. 

Дартс у дома?

Да, възможно е. След като знаете правилата и вече сте запален играч, то няма пречки да си закупите мишена. Това ще е още един повод да събирате приятелите си вкъщи. Само трябва да я монтирате на подходящо място, тъй като е вероятно да засегнете стената около мишената с някоя и друга стреличка.

Дартс е игра, с която трябва да се забавлявате. Не се фокусирайте чак толкова върху правилата и състезанието. Насладете й се с приятели.