Независимо дали пътувате единствено с една раница и трябва да пристъпите към закрепване на хамак, за да има къде да отдъхнете през тъмните часове от деня, или просто правите монтаж в задния двор, за да имате страхотно местенце за релакс, то правилното връзване е от съществено значение за вашата безопасност. 

Имате избор от няколко варианта за връзване на устойчивите въжета – с възел „теглич“ за нерегулируема опция или бихме могли да сдвоите два възела за лесно регулиране на височината на вашия хамак.

Както казахме, сигурното закачване е важно, за да изпитвате комфорт, когато използвате люлката. Но най-основното е да намерите подходящи дървета, които могат без проблем да издържат на тежестта ви. И след това да започнете връзване.

Как да направите посочените възли на преносими хамаци? 

Следвайте нашите съвети за връзване. Ако искате да направите възел „теглич“, то започнете като хванете края на въжето с доминиращата си ръка и направите примка. Оставете достатъчно излишно въже, за да увиете котвата на вашата люлка 2-3 пъти (котвата трябва да е включена в комплекта ви за къмпинг, ако не е – може да си я закупите от всеки железарски магазин). 

Примката трябва да бъде достатъчно голяма, за да прекарате ръката си през нея. Увийте края на въжето около дървото или котвата 2-3 пъти. Дръжте примката и прекарайте въжето около котвата, като го дърпате здраво след всяко увиване. Кората на дървото ще помогне въжето да остане на място и няма да е нужно да увивате много пъти. Ако установите, че краят на въжето е къс, започнете отначало. Ако сте начинаещи във връзването, ще ви е нужно повече въже. Наличието на излишно въже ще намали вероятността от изпускане на възела. Прокарайте част от въжето в примката и затегнете здраво.  

А как да пристъпите към връзване на опъната линия? 

Увийте въжето около вашата котва. Ако използвате дърво, увийте 1-2 пъти, ако сте „за“ използване на стойки, то увийте въжето 3-4 пъти. Отново трябва да имате достатъчно връв в работния край, за да направите възел. 

Пресечете края на въжето и направете 3 бримки. Прокарайте примката около дългата нишка, така че да са затворени в голямата примка. Стегнете примките. Тези три бримки позволяват на въжето да се плъзга напред-назад, за да по-добра настройка на наклона. Важно е вашето връзване на е сигурно, а не да бързате. 

Практикувайте връзването няколко пъти предварително, за да сте сигурни в себе си по време на работа. И да не се тревожите, че при първото сядане във вашия хамак ще се озовете на земята.

На пазара може да откриете различни видове хамаци, така че изберете онзи, който най-много се вписва във вашия екстериор. Ако пък обичате да прекарвате време сред природата, то ще ви трябва нещо не толкова обемно, а по-практично, за да го поберете лесно в багажа си. Опциите са безброй, така че ако все още не сте си сдобили с хамак, побързайте да го направите.

Научно доказано е, че люлеенето успокоява. Притежавайки подобна люлка, ще се уверите веднага в тези научни доказателства. Ще забележите как натрупаният стрес през натоварения ден изчезва по-бързо. А слънчевите лъчи, които ви огряват, докато сте се излегнали на вашия хамак, ще допринесат за вашето добро настроение.