Чувството да обучите вашето домашно куче сами е невероятно, но често е трудно да разберете как да започнете. Чудите ли се „Как да накараме кучето да ни слуша“? Можете да прочетете нашите съвети за дресиране на кучета в следващите редове. 

Дресировката на малко куче е сравнително по-лесна. Но ако вашето е в по-напреднала възраст, това дресиране също е напълно възможно. Едно от първите правила при обучаване, които трябва да следвате, се фокусира върху възнаграждаването на любимеца ви за добро поведение, вместо да го наказвате за лошото му държание. Всеки пък той демонстрира добро поведение и реагира положително на вашите команди, а не само когато го прави по време на дресиране, го награждавайте. 

Кучетата ценят правилната награда при дресиране. Някои кучета са мотивирани от храната и ще реагират бурно на всякакъв вид лакомство. Други пък са по-избирателни и предпочитат една храна пред друга при дресиране. Някои път изобщо не обръщат внимание на хапването, а искат играчка или дори просто много гушкане.

Последователността в тренирането на кучета е ключова. Например винаги да използвайте една и съща дума и дори един и същи вид интонация, когато го молите да направи нещо. Освен вас е нужно и семейството ви да спазват същата дисциплина иначе животното ви ще се обърка.

При кучетата е ключово честото, но кратко трениране на основни команди. Честото повтаряне е по-добро от изморителните дълги тренировки. Освен това трябва да повтаряте едно и също независимо на кое място се намирате. 

Кучетата и тяхното възпитание се изграждат на етапи. Започнете с дресиране на нещо малко и поощрявайте животното. Ако тренирате „ела“, похвалете и го наградете, когато направи дори една крачка към вас. Много по-лесно е да градите цялостно поведение като следвате малки стъпки, отколкото ако веднага искате да постигнете нещо голямо.

Как да дресираме кучето да ходи до тоалетна?

Любимците се справят най-добре при редовен график. Те трябва да знаят, че има време за игра, за хранене, за ходене до тоалетна, за дресиране. С всеки един месец с който порастват те могат да задържат мехура си още час. Така че ако животното ви е на три месеца, то то ще може да стиска около три часа. 

За да успеете да го научите да ходи до тоалетна вкъщи, то трябва да следвате съветите по-долу:

  • Определете място за тоалетна във вашия дом. Там трябва да има всички основни неща, за да може животното ви да се чувства удобно.
  • Още в първия момент, когато то влезе в дома ви, трябва да го заведете на мястото, където ще се облекчава. Не им позволявайте да се изхождат, където пожелаят.
  • Помогнете му. Точно като малко дете, любимецът ви ще се нуждае от помощ и търпение първите пъти. Уверете се, че то върху тоалетната или подложките си. 
  • Бъдете търпеливи при дресиране. За животните е естествено да се изхождат, където намерят. Затова отделете нужното време, за да приучите животното си на нещо ново.