Дори и да сте най-внимателният шофьор, неизбежно върху вашата кола ще се появят драскотини, които не винаги са лесни за премахване. И това може да стане по много начини. Може би някой я е надраскал нарочно или случайно сте надраскали бронята, докато преминавате около стърчащи клони на път за работа? 

Без значение как са се случили тези несъвършенства, без значение дали са дълбоки или не, то те са неприятни и могат значително да намалят стойността на вашия автомобил, когато решите да се разделите с него. Тази поправка на боята на вашата кола може да ви струва скъпо, ако се доверите на сервиз. Има няколко начина, по които можете да се справите и сами с това премахване. 

Един от вариантите за премахване на повърхностни щети е ползването на паста за зъби. Прокарайте пръст по нараненото място, за да прецените дълбочината на щетата. Ако нокътят ви не се захване, то щетата не е голяма и продуктът за устна хигиена ще свърши работа. Само трябва да нанесете с кръгови движения по бронята. Повторете процеса на махане при нужда. Ако нокътят ви се захване, то трябва да се спрете на професионални методи за разрешаване на проблема. 

За премахване на щети бихте могли да направите избор на материали за полиране, които да ползвате в домашни условия. Важно е да се уверите, че зоната е напълно чиста, преди да нанесете какъвто и да е било продукт за премахването им. Едва тогава нанесете продуктите, които се закупили. На пазара се предлагат различни комплекти за премахване на драскотини и за финално полиране. 

При дълбоки щети по вашата кола, то трябва да пристъпите към подобряване качеството на боята. Трябва да използвате шкурка или шлайф върху засегнатата зона, за да изравните повърхността. Изплакнете и подсушете мястото преди премахване. Нанесете няколко слоя боя, така че да постигнете цвета на вашата кола. Изчаквайте 5 до 10 минути преди всяко нанасяне. За финално полиране като защитен слой използвайте восък или други пасти. 

Нормално ли е колата ви да има драскотини?

Колкото и да ви се струва невероятно, колата ви излиза от производителя с леки несъвършенства. И не, не става въпрос за драскотини, които са се появили в следствие на лек удар, лошо паркиране или случайно надраскване от друг автомобил. 

Тези малки драскотини, които имаме предвид, се задълбочават с всеки изминат километър всеки следващ ден. Започват да се забелязват и особено много, когато колата ви не е паркирана в гараж. Често те се наричат вихри заради това как изглеждат. Можете да ги видите съвсем ясно, когато колата е огряна от слънчевите лъчи. Поглеждайки, ще видите, че върху бронята си сякаш имате паяжина, а всъщност това са съвсем леки драскотини. 

Как да избегнете тяхното задълбочаване? Препоръчително е да използвате гараж. Да, това не винаги е възможно. Но ако можете, не пропускате да приберете вашата кола. Забравете за твърдите четки, когато посещавате автомивка или когато миете колата си сами у дома. Твърдите четки са едно от причинителите на тези леки щети. Те надраскват допълнително боята ви. Използвайте по-меки четки. Ако пък колата не е твърде замърсена, изобщо не опирайте до тях, а заложете единствено на силата на водната струя, която излиза от пароструйката.