Ако сте собственик на по-старо превозно средство без комп., то може би не сте се изправяли пред подобен проблем – грешки на автомобила. Макар и те да са много досадни, то лесно можете да се справите с тях с помощта на устройства за чистене и няколко други начини. Често не е нужно да можете да боравите с различни програми или да се тревожите, че не разбирате от коли. 

Индикаторите на таблото на вашия автомобил светват, когато има проблем с двигателя или друга компютърно контролирана система в него. Но ако вече сте отстранили проблема в сервизния център или пък сте се справили сами, а тези грешки на таблото още се забелязват, може да ви накара да се зачудите какво се случва и какво не сте направили правилно. 

Въпреки че все още е възможно нещо да не е наред с вашата кола, то по-вероятно е активните светлини да са заради грешки в компютъра. И трябва да пристъпите към тяхното изчистване възможно най-скоро. Как можете да се справите сами? За това чистене има няколко начина. Прочетете следващите редове, които ще ви бъдат от помощ при тази не толкова трудна работа.

Единият вариант е да ползвате скенер за бордова диагностика на вашия автомобил. Повечето модели скенери са подходящи за повечето марки коли. Това са малки, но доста скъпи уреди. Така че ако не сте решили да се занимавате с подобна диагностика и да изкарвате прехраната си по този начин, то покупката на подобен уред не е обоснована. По-добре поискайте на заем. 

Трябва да включите скенера в порта, където се намират бушоните. Често той се намира под волана или отляво на него. Закрит е с капаче. Натиснете „четене“ на скенера. Поставете вашия автомобил на контакт, не го палете. След като всички светлини на таблото светнат, изключете всичко друго, като парно, радио и т.н. След това натиснете бутона „изчистване“. След като прочетете съобщението, че няма кодове, то изключете автомобила си и уреда. Ако това изчистване на компютъра от грешки не помогне, то трябва да се обърнете към специалист. 

Можете да пристъпите и към откачване на акумулатора. Трябва да премахнете останалото електричество в автомобила. Натиснете и задръжте клаксона за 30 секунди или временно включете фаровете. Нито едното, нито другото ще работят, тъй като няма захранване. Изчакайте 15 минути и свържете акумулатора. Този начин ще гарантира, че проблемите ще изчезнат напълно. 

Други начини за чистене на грешки

Карайте своя автомобил, както обикновено 2-3 дни след ремонта. Компютърът на вашата кола работи на цикли. Така че е напълно нормално, когато току-що сте го обслужили или пък ремонтирали, системата да няма време да направи ново отчитане. 

Друг вариант е да дадете на контакт колата 5-6 пъти, така че всички лампи да светнат. Изчакайте малко и стартирайте колата. Вече всичко трябва да е наред и ще може да продължите по пътя си без тези светлини да дразнят погледа ви.

Отново подчертаваме, че ако след всички опити от ваша страна, тези грешки продължават да са налице, то е нужно да се обърнете към монтьор. Възможно е колата ви да има повреда, с която не бихте могли да се справите сами и която може да е опасна за вашата безопасност.