Безжично свързване на друго устройство към вашия смартфон

Ако искате да направите мобилен рутер през телефона си, първо включвате своите мобилни данни или се свързвате към Wi-Fi мрежа. Обикновено избираната опция са мобилните данни, тъй като изискват просто наличие на такива, дори без достъп до Wi-fi мрежа за мобилен трафик.

Включвайки мобилните данни на своя смартфон, търсите настройките му и отивате на менюто за използване като рутер за споделяне на данни. Там трябва или да има опция за мрежови връзки, или опция, обозначена като „хотспот“ или производни (като „мобилен хотспот“, hotspot, тетъринг и т.н.

Избирате това меню и, след като влезете в него, ще забележите опция да включите своя хотспот, за да използвате своя телефон като Wi-Fi рутер. Това ще ви позволи да споделяте мобилната си връзка от дадения смартфон, за да могат и други да се свържат към интернет.

Когато споделяте данни, ще трябва или да дадете разрешение те да бъдат използвани, или да споделите паролата за своя хотспот с другия човек, който ще го използва. За тази цел натискате върху опциите на хотспота и ще видите поле с парола. Обикновено то е скрито и ще е нужно да натиснете иконката с око, което ще ви даде буквено-цифрения код, даващ достъп до вашия смартфон в ролята на рутер.

В случай, че другото устройство се свърже към вашите мобилни данни, това ще ви излезе като информация – ще ви изпише, че към хотспота е свързано едно (или повече) устройство. При някои видове смартфон, когато устройствата спрат да черпят достъп до вашите мобилни данни, хотспотът ще се изключи автоматично. Но при други телефони е нужно ръчно изключване чрез същото горепосочено меню, когато искате да спрете да използвате своя смартфон с тази функция.

При други телефони опцията за споделяне на данни е озаглавена „тетъринг“, като за да дадете разрешение за използването на данните ви, трябва да я включите, да видите паролата и да я дадете на другото устройство. След приключване на споделянето обикновено е нужно ръчно изключване на тетъринг връзката.