Защо телефонът прегрява?

Има разнообразни причини за загряване на телефон. Понякога прегряване се случва при зареждане, като включително може да се наблюдава при зарядното устройство. Обичайно въпросът защо загрява зарядното намира своя отговор в бързия трансфер на енергия, който се получава, особено при по-стари устройства или зарядни. В по-голямата част от случаите, обаче, се наблюдава прегряване на смартфона главно в неговата батерия.

Може да се сблъскате със загряване на своя смартфон още при първо зареждане. Това може да е само временно събитие, заради спецификите на батерията преди редовната употреба. Но ако телефонът ви не е прегрявал, а тепърва е започнал да го прави или пък ви създава големи проблеми със загряване, то е подходящо да потърсите възможните причини.

В повечето случаи проблемът е, че телефонът е остарял и батерията е започнала да се изтощава откъм възможности за работа. Същото е валидно и за другите електронни части на телефона, които може да се износят и изхабят, водейки пряко до загряване.

Понякога прегряваме на смартфон може да се получи при употреба на приложения, които черпят значително количество от енергията и капацитета му. Това са някои натоварващи приложения, особено ако включват и по-специализирани опции за боравене с тях. Често такива са приложенията за социалните мрежи и гледане на филми или слушане на музика.

Но освен това загряване може да е като следствие от препълване на телефон с твърде много файлове. Главно това се получава, когато файловете са с по-голям размер. Или които заемат почти цялото или цялото свободно пространство. Това, обаче, повдига въпроса какво да се прави за предотвратяване и премахване на прегряването. Е, за да поправите проблема, вижте какви файлове имате. Изтрийте ненужните. Проверете си кеша и го изтрийте. Обикновено има специфични приложения, които могат да помогнат с това.

Ако ви е любопитно и за кеша, е той също е важен. Дори при малко файлове, пълният кеш може да причини прегряване.

А смартфоните могат да прегряват също, ако са заразени със зловреден софтуер. Понякога ще ви се случи да свалите случайно така наречените вируси или други форми на злонамерени приложения, файлове и т.н. Те повреждат функцията на устройството ви. Обикновено това е поправимо с посещение при специалист програмист с опит в отстраняването на този тип проблеми.

Възможно е да възникнат проблеми с телефон и прекомерното му загряване при редица ситуации. Понякога дори новите модели могат да прегреят, ако се използват интензивно непрекъснато. В тези ситуации можете да се пробвате да решите проблема като ги оставите да се охладят и проверите дали не използвате твърде много от работната памет – като затворите приложенията, които не използвате в момента, особено ако преди не сте ги почиствали, и видите дали проблемът ще бъде решен.

Други ситуации изискват диагностициране на проблема от специалист и решението му чрез ремонт или поправка на софтуера на устройството. Ако, обаче, устройството е твърде старо или прекомерно силно заразено със зловреден софтуер, то съществува риск. Рискът е, че може да е прекалено трудно или дори невъзможно да бъде поправен. И видите ли, че телефонът прегрява, решете това при първа възможност.