За да се възползвате подобни функции, трябва да изберете подходящо устройство. Да, обикновените смартфон устройства вече идват с някои опции за проследяване на направени крачки. Те, обаче, не са особено функционални или правилни. С изключение на някои специализирани приложения, които могат да проследяват широк набор от характеристики от ежедневието ни, включително дори приетите калории, извършените упражнения и т.н.

Фитнес гривни

фитнес устройства

Но много по-популярни опции за устройства са фитнес гривни и смарт часовници. Фитнес гривните са миниатюрни гривни с екранче с различна големина и форма. Те оперират с вградени сензори и опции за проследяване на физическото ви състояние. Обикновено интегрират опции за крачки, пулс, време на физическа активност, измерване на съня, изгорени калории и т.н. Има и опции да програмирате допълнителни настройки. Такива са от типа на проследяване на типа физическа активност със специализираните приложения на фитнес гривната. И ето така можете да откриете информация за вашата физическа активност. И да следите функции, които ще ви покажат по-ясно пътя ви към целта, която сте си поставили във фитнес отношение, и със здравето си като цяло. Особено ако ги проследите за по-дълъг период от време.

При някои устройства фитнес гривни има доста повече спортни характеристики. Така имате възможност да се нагласят много по-оптимално към активния начин на живот. С тези устройства ще можете да извършите следене на различните упражнения и тренировки. Ще имате и шанс за поддържане на здравословно ниво на физическа активност.

Смарт часовници

следене на калории

Друга популярна опция фитнес устройства са смарт часовници. Тези устройства можете да свържете към телефона си. Тогава те дават достъп и до проследяване на множество характеристики от фитнес ежедневието ви. А също и до лесен достъп (без дори да помръдвате пръст) до входящи съобщения, обаждания, други известия и т.н. Часовниците са с много приложения, които можете да оптимизирате, за да получите. И включват основни и по-специализирани възможности за регулация на физическата активност и нейното измерване. Включително като ги използвате за засичане на вашата фитнес дейност в различните видове спорт и тренировки, както и чрез оптимизиране на хранителния режим, съня и общото удобство по време на деня.

Що се отнася до самото следене на калории, за него има и няколко други специфични приложения, тъй като за да проследите добре калориите, трябва да знаете не просто някакво общо число за изгорения брой, но и за приетите такива. Съответно, тези специализирани приложения ви позволяват да въведете храните (или само калориите), които сте консумирали. Освен това ви дават възможност да нагласите точно броя изгорени калории, тъй като взимат под внимание вашата възраст, тегло, височина и други характеристики, които влияят върху основната метаболитна обмяна. След това въвеждате в тях данните за калориите през деня, те изчисляват с голяма точност съотношението приети/изгорени и ви помагат да сте на правилния път към поддържането на здравословно тегло и правилна диета. При това някои от тях дори предоставят информация за калориите, съдържащи се в определено количество от дадени храни и ред други функционалности, включително примерни менюта, съвети и т.н.