Тези соларни технологии преобразуват слънчевата светлина в електрическа енергия чрез фотоволтаични панели, които концентрират слънчевата радиация. Тази енергия може да се използва за генериране на електричество или да се съхранява в батерии. Стандартно тези соларни повърхности се инсталират отвън, но съществуват и такива, тип инвертор, които са подходящи за използване в стаята.

Или по-научно казано - повърхностите абсорбират входящата слънчева светлина, за да генерират електрически ток чрез това, което е известно като „фотоволтаичен ефект“. Този електрически ток се улавя от плочи и жици и се превръща в използваем ток, с който се захранват вашият дом и уреди. 

Как се свързват соларни панели?

Свързването на соларни уреди заедно, наричано просто свързване, изисква разбиране за това как различните конфигурации влияят на производителността на слънчевия масив. Напрежение, което надвишава допустимото от инвертора, ще ограничи производството и вероятно дори живота на инвертора. При твърде малко напрежение слънчевата система няма да работи според очакванията, тъй като инверторът няма да работи, докато не започне „стартовото напрежение“. Растящата зеленина, близките високи сгради, комините или стърчащите тръби правят сянка на уредите, така че трябва да имате предвид този момент преди да решите къде да ги инсталирате.

Кабели за слънчеви панели

Преди да разположите каквато и да е слънчева фотоволтаична система върху вашите покривни конструкции, проверете законите и наредбите, които регулират инсталациите за ток и кабелите конектори, които трябва да използвате. Обикновените са забранени и ако ги използвате, могат да повлияят на живота на уредите.

Необходими са ви кабели и проводници, проектирани специално за съответната работа. Кабелът за панелно окабеляване е устойчив на високи температури, пламъци, UV лъчи и влага. Освен това ще откриете, че кабелите за окабеляване на качествени соларни панели издържат много по-дълго от обикновените – между 25 и 30 години.

Как се монтират панелите?

По-голямата част от соларите за дома се монтират директно върху покрива на къщата ви. Те не са преносими, а монтирането за къща се случва в няколко стъпки:

  • поставете стойките на обозначеното разстояние една от друга.
  • пробийте нужните дупки в основата, закрепете стойката със стоманени болтове и запечатайте околната зона.
  • закрепете панела към стойката.
  • свържете го към електрическото захранване.

Колко соларни елемента са нужни на вашия дом?

Целта на всеки соларен проект трябва да бъде 100% компенсиране на електроенергия и максимални спестявания — не е задължително да се сложат възможно най-много бройки  на покрива. Броят на тези соларни елементи варира в зависимост от три основни фактора:

  • Консумация на електроенергия

  • Директен достъп до слънце

  • Колко са мощни те