Дроновете са страхотен инструмент за заснемане на различни събития и пейзажи от птичи поглед, но към днешна дата, пазарът ги категоризира в два основни вида - дронове за деца и начинаещи и за професионалисти. Основната разлика между тях, е че последните са с голям обхват на височина на летене. В настоящия материал ще можете да разберете още каква е разликата помежду им, така че да прецените към кой да се насочите при покупка.

От какъв материал са направени

Моделите, предназначени за аматьорите, са изработени от нискокачествена обикновено пластмаса, а колкото цената е по-ниска, толкова спада и качеството на използвания материал. Въпреки своите еластични свойства, при удар в дърво или асфалт, както и при падане от голяма височина, вероятността за счупване е значителна. Професионалният дрон обаче е направен от армирана пластмаса или карбон, които са в състояние да оцелеят в подобни условия.

Колко качествено снима камерата

Тук също има съществени различия, когато камерата се намира в единия и в другия вид безпилотен летателен апарат. Основно се различават два важни параметъра:

  • Резолюция - докато по-евтините аналози успяват да заснемат видео в HD или Full HD разделителна способност, то по-скъпите им събратя са оборудвани с фото-модули, способни да създадат образ в 4К-резолюция и то при честота 60 кадъра в секунда. Такава разлика оказва съществено значение върху качеството на образа. Същото важи и при правенето на снимки;

  • Заснемане - ако в моделите за начинаещи всяко разклащане на устройството е забележимо дори и на заснетото видео, то при професионалните аналози, ефектът е незабележим, поради специфичното триосно окачване на камерата. То стабилизира положението на обектива в почти всякакви условия.

Какви са характерните им особености при полет

Нека сега насочим вниманието си към основните различия в полета:

  • продължителност - издръжливостта на любителските е значително по-малка в летателен режим от по-скъпите си колеги. Съотношението например е около 10 мин. за първите и 20-30 минути+ за вторите. Разликите се дължат на размерите и съответно в мощността на техните батерии. Колкото с по-голям капацитет е даден акумулатор, толкова и размерите му се увеличават;

  • скорост - показателят се различава, поради разминаванията в мощността на двигателите, както и размерите на витлата, капацитета на захранването и т.н. При подобрените варианти се срещат завидните скоростни параметри от над 90 км/ч, което за такава джаджа е невероятно постижение. Любителските разбира се предоставят значително по-нисък параметър - около 8-10 км/ч;

  • обхват - височината на полетите и в двата случая е доста добра и задоволителна, като при по-скъпите тя достига над 150 м, докато по-евтините аналози трябва да се задоволят с около 50-70 м.

Може ли да се зададе предварителен маршрут

Благодарение на наличието на GPS функция и интегрирана навигационна система, някои модели позволяват задаване на определен самостоятелен маршрут на движение. Това е възможно благодарение на множеството вградени сензори за ориентация, акселерометри, датчици за динамично и статично налягане и т.н. Цялата тази информация се обработва от модулът за автопилот, който на база направения анализ издава команди към управлението. Подобна опция разбира се е характерна за насочените към професионалистите аналози.

Възможно ли е управлението през App

Някои решения дори позволяват упражняване на контрол чрез инсталирането на специална апликация на Вашия Android или iOS смартфон. За да стане магията обаче, задължително условие е дрона и смартфона да са свързани в една и съща Wi-Fi мрежа. Така на екрана на телефона си ще получите нужните виртуални елементи за надежден контрол на летящия прибор.

За да получите и Вие мултифункционален безпилотен летателен апарат, заповядайте онлайн във 4sales.bg. Тук със сигурност Ви очаква голямо разнообразие на подобни джаджи и то на наистина евтини цени. Всички те се предлагат с гаранция, а при необходимост от съдействие при избора и пазаруването, задължително потърсете операторите ни. Те ще Ви помогнат. Очакваме Ви!