Но първо малко за тях

„Смелите живеят истински!” – казваше някога баба ми. А когато я поглеждах недоумяващо, добавяше: „Да си смел означава да излезеш извън своя двор”. За нея животът на човека във всичките му аспекти и особено с неговите привички и навици представлява „двор”, в който той пребивава и в който се чувства комфортно. Прекрачването извън границите на това „пространство” тя схващаше в смисъл човек да излезе извън комфортната си зона, да тества себе си, да рискува.

И все пак, голяма част от хората по света обичат вълненията и се чувстват добре, когато нещо смути еднообразния им и скучен ден (стига това да не им докара главоболие, травми или да не ги убие!). Чувствата, които се пораждат от подобна дейност са неописуеми, предизвикани от покачването на адреналина в кръвта, ускоряването на пулса, стягането на цялото тяло. Създадената по този начин химия ни кара да се влюбим в завършилото благополучно преживяване, особено в наистина силното такова! Точно поради тази причина „по широкия бял свят” съществуват множество най-различни видове екстремни преживявания. Накратко могат да бъдат класифицирани на две групи:

Екстремни спортове – алпинизъм, скално катерене, паркур, wingsuit, рафтинг, бордъркрос, скайрънинг, скачане с бънджи, делтапланеризъм, парапланеризъм, слоупстайл, зорбинг и др.

Екстремни туристически атракции – „клетката на смъртта” (огромен басейн + огромен крокодил + ти в направена от стъкло клетка; предлага се в Австралия); скок от скала с мини парашут (Норвегия); пътешествие през водопада Игуасу (Аржентина и Бразилия); бънджи в кратер на вулкан (до град Пукон, Чили); ходене по ръба на небостъргач (Торонто, Канада); кану-каяк сред китове (Аляска); свободно падане от 30 метра от кулата Sky Tower (датския парк „Тиволи”, Копенхаген); парасейлинг (подобно на парапланер, но над морето); вече споменатото хранене на акули; пилотиране на жирокоптер и много други. В момента почти всички видове увеселителни паркове, морски и планински курорти предлагат екстремни дейности.

Екстремната технология

Разбира се, през годините технологията от развлекателен и животоспасяващ характер се е развивала и в тази посока, ставайки причина за появата на най-различни уреди и приспособления, които да бъдат с нас по време на цялото вълнуващо преживяване. Когато говорим за екстремна технология имаме предвид всички онези джаджи, чиято основна идея е не просто да допринесат за по-доброто изживяване и създаване на спомени, но също така и за ориентацията и комуникацията ни със заобикалящата ни среда. На практика това са вече познати нам устройства като:

  • телефони и смартфони;

  • камери;

  • фотоапарати;

  • лаптопи;

  • мъжки водоустойчив часовник;

  • флаш устройства;

  • преносими твърди дискове;

  • Micro SD карти.

Те, обаче, са проектирани и създадени така, че да могат да бъдат използвани при екстремни условия и дейности – вода, силен вятър, високо налягане, удари, прах, високи температури. Различават се от другите по значително по-здравите материали от които са направени и леко необичайната си форма, въпреки че напоследък се забелязва тенденция от производителите, тези продукти да се доближават максимално до вида на обикновените си, „неекстремни братовчеди”. Сред изброените в предишните редове уреди, има такива устройства, които определено са с твърде специфичен обхват на действие и не винаги обикновеният човек би могъл да се натика в ситуация в която да ги използва.

Най-често, освен с необходимата екипировка, любителят на екстремни дейности се снабдява основно с водоустойчив телефон и камера. Основни характерни особености на телефоните и смартфоните са тяхната водо-, прахо- и удароустойчивост. Тези параметри трябва да фигурират в спецификацията на отделния модел чрез наличието на един код, наречен IP (Ingress Protection – „Защита от навлизане на частици”) в съответната цифрова комбинация. Произвеждат се от същите марки и ценово варират между 100 и над 1000 лв. В същото време, обаче, имат вградени много по-дълготрайни и мощни батерии.

На екстремно преживяване, а без камера, която да запечата изключителния момент за бъдещите поколения?! В никакъв случай! Екстремните камери или т. нар. екшън камери малки и много леки устройства. Подобно на телефоните са направени от здрави материали, устойчиви са на прах, вода, топлина и удар, имат дълго издържащи батерии, вградени сензори за движение и устойчивост на изображението, GPS, Wi Fi. Продават се с цени между 100 и 1500 лв., в комплект с водоустойчив калъф, няколко вида стойки и допълнителни лепенки за прикрепяне към ръка, крак, каска, чанта, дрехи, колело и други места, на които това е удобно. Някои модели камери с по-висока цена имат функция за заснемане, като по този начин един фотоапарат би бил излишен. Интересни модели екстремни камери могат да бъдат разгледани и на нашия сайт – 4sales.bg.

https://4sales.bg/6-videonablyudenie/80-kameri-za-ekstremni-sportove

Да вкараш известна здравословна доза вълнение в живота си, според нашето скромно мнение, може само да бъде от полза за човека. Защото зоната на комфорт е хубаво нещо, но ако човек е в нея прекалено дълго, то неговата житейска река ще се превърне в блато, което ще го погълне. А в крайна сметка той е тук на тази красива планета именно за да Живее!

Ако сте любител на екстремните спортове и имате нужда от съответните технологични джаджи, с които да запечатате любимите си екстремни преживявания, заповядайте в онлайн магазин 4sales.bg Тук Ви очаква водоустойчив телефон, водоустойчив смарт часовник, водоустойчива екшън камера и каквото друго се сетите за спортните Ви нужди.