Въпреки постоянно нарастващия брой на всевъзможни рутери, съществуват много препятствия, които могат да ограничат периметъра и мощността на безжичната Ви мрежа. Но има някои лесни начини, които може да помогнат и много от тях дори са безплатни.

Защо имам слаб Wi-Fi сигнал?

Въпреки тяхното присъствие в живота ни и домовете, безжичните интернет технологии са сравнително млади. Въпреки, че първият функционален "безжичен интернет" бе показан в Хавай през 1970-та година, в продължение на десетилетия преди това, безжичните мрежови технологии бяха достатъчно мощни и евтини, за да ги притежаваме в домашни условия.

При всичките си предимства, безжичните мрежи имат и недостатъци. Всички те използват радиочестотно предаване, както домашното радио или ефирната телевизия. Като се има предвид, че вашата безжична мрежа работи на радиовълни, тя е податлива на същите ограничения, както и другите видове сигнали. Тоест, домашната Ви безжична мрежа не може да има достатъчно мощност или обхват поради същите проблеми, които засягат и другите форми на радиосигнали:

  • препятствия, които причиняват понижаване нивото на сигнала;

  • смущения от други устройства, които заглушават радиовълните;

  • слабите сигнали, изпратени от по-старото и по-малко ефективно безжично оборудване;

  • технически проблеми с приемащото устройство (рутера).

В момента, безжичното мрежово оборудване във вашия дом може да работи както в диапазона 900 Mhz, така и в честотните диапазони от 2,4, 3,6, 5 или дори 60 Ghz. Повечето домашни рутери в момента използват честотния диапазон от 2,4 Ghz или 5 Ghz.

Преди да се опитате да решите проблема с обхвата или слабите сигнали, проверете кой радиочестотен обхват използва вашия рутер и другото мрежово оборудване. Този диапазон следва да съвпада с рутера и джаджите Ви.

Как да подобря сигнала и мощността на Wi-Fi?

Определянето на точната причина за лошото покритие на безжичната мрежа не е съвсем проста работа. Ние предлагаме да изпълните всеки един от по-долу дадените съвети, преди да закупите нов рутер. Но, ако нито един от безплатните варианти не проработи, закупуването на нов маршрутизатор може да реши проблема.

1. Поставете рутера в центъра на дома Ви

Ето едно просто правило: средният безжичен рутер има обхват 50 метра на закрито и 150 метра на открито. Това е напълно достатъчно, за да се обхване средната по големина къща или апартамент. Но различните препятствия и смущения могат да доведат до влошаване на сигнала, преди той да достигне до различните най-отдалечени части на вашия дом.

Мястото, където можете да позиционирате маршрутизатора може значително да повлияе върху покритието на мрежата, която зависи от вида на уреда и нивото на сигнала.

Опитайте се да го поставите на централно място. Като цяло, много семейства често поставят своите рутери до компютъра си. Но никой не Ви забранява да го поставите почти навсякъде в дома. Той в идеалния случай, трябва да бъде равно отдалечен от всички краища на апартамента.

2. Смущения от друго оборудване

Тъй като в случая се използват радиочестоти за изпращане и получаване на данните, има вероятност, слабия безжичен сигнал да е в резултат на шум от оборудване, излъчващо подобни радиосигнали. Ето списък на устройствата, които могат да причиняват подобен проблем:

  • микровълнова фурна;

  • безжично аудио-оборудване;

  • външни монитори;

  • бебефони;

  • безжична камера;

  • радиочестотни предаватели;

  • безжични телефони;

  • приемници на сателитна телевизия.

Различните видове безжични технологии се развиват с всеки изминал ден, а това означава, че при вас може би има няколко вида безжични устройства, предаващи сигнали през целия Ви дом. Ако някое от тези устройства работи на същите честоти, както и вашият маршрутизатор — загубите не могат да се избегнат.

Основните признаци на смущения са:

  • безжичните устройства постоянно показват ниско ниво на сигнала или нивото на сигнала расте нагоре и надолу, дори ако се намирате на едно място;

  • силно се забавя Интернет чрез Wi-Fi;

  • намалява скоростта на прехвърляне на файловете чрез Wi-Fi;

  • грешка при сдвояване на Bluetooth устройства;

  • регулярно интернет връзката изчезва.

Ако Ви се струва, че има проблем, изключете алтернативните други устройства, които също изпращат безжични сигнали. След изключването на всяко от тях, проверете дали се е променила максималната мощност на сигнала. Ако забележите голяма промяна след изключването на отделните други джаджи, поздравления, вече сте намерили един от виновниците.

Най-добрият вариант в тази ситуация е да преместите маршрутизатора колкото се може по-далеч от смущаващото устройство. Във всеки случай, най-добре е да се намали броя на подобните смущаващи уреди, които имате в дома си.

3. Променете канала

Ако живеете в апартамент или в гъсто населен крайградски район, проблемите вероятно са предизвикани от Wi-Fi рутера на съседа Ви.

Може би ще е трудно да се определи дали смущавания канал е причината за лошото качество на мрежата. Но, ако разполагате с мобилен телефон или компютър, можете да проверите, колко безжични сигнали се намират в зоната на покритие на вашия маршрутизатор. Колкото повече са те, толкова по-голяма е вероятността, че Wi-Fi оборудването на съседа може да се превърне в проблем за вас.

Сменете канала на вашия рутер и ще му позволите да работи в друга част на честотния диапазон, елиминирайки проблема с наличието на смущения. Начина за промяна на канала зависи от устройството и марката му. Обикновено в инструкциите на рутера или на уеб сайта на производителя, можете да разберете как да преконфигурирате настройките на канала.

4. Намалете броя на използващите Wi-Fi сигнала устройства

Трудностите с ниското ниво на сигнала може да се дължи и поради наличието на много устройства, използващи Интернет връзката. Някои онлайн-игри и видео с висока разделителна способност, могат значително да затормозяват мрежата. Това се случва, когато въпросните устройства използват по-голямата част от честотния диапазон, те могат да предизвикат забавяне при другите уреди, имащи слабо ниво на сигнала.

Опитайте се да намалите броя им, особено на тези, които постоянно “изяждат” Интернет трафика. Ако искате да гледате висококачествено видео или да играете онлайн-игра, опитайте се да го направите не едновременно.

Можете да автоматизирате този процес, ако вашият маршрутизатор поддържа Quality of Service (QoS). QoS автоматично определя приоритета на операциите, за да намали проблемите с интернет-трафика.

5. Редовно рестартирайте рутера

Ако установите, че вашият сигнал периодично се влошава — рестартирането на маршрутизатора може да помогне да го подобрите. Ако след регулярни рестартирания вече сте открили, че това временно решава проблема, възползвайте се от фърмер, с който се автоматизира процеса. Такъв например е DD-WRT.

6. Купете си усилвател на сигнала

Понякога това, което наистина Ви трябва е ретранслатор. Усилвателите на сигнала се предлагат в различни форми и размери, но като цяло са предназначени да увеличат мощността на сигнала чрез препредаването му посредтвом друго устройство. То се нарича WiFi ретранслатор — тези джаджи се използват за разширяване на обхвата и мощността на слабия сигнал.

От къде да закупя?

В онлайн магазина 4sales.bg имаме много подобни устройства на достъпни цени. Всички те са чисто нови и доставени директно от производителя, с което се гарантира високото им качество и пълен комплект. Вие ще получите пратката си запечатана, така както е доставена от разработчика с нужните към нея документи.

Имаме дори и професионални консултанти, които да използвате безплатно и да се съветвате относно правилността на избора, така че заповядайте при нас. Ние сме на линия и Ви очакваме!