При подобни случаи на помощ идва Wireless антената, ретранслатора или т.н. повторител (от английски репитер). Каква е функцията им, как работят и по какъв начин да направим точната настройка ще научим в следващите редове.

За какво ни е нужна Wi-Fi антена и ретранслатор

В предишен материал сме писали по-подробно за начина на избиране на WiFi антена и ретранслатор, така че тук няма да се спираме на подробностите, а само ще обясним, че първото създава някакъв спектър от излъчване, а второто увеличава радиусът му на действие.

Ако си представим, че първото осигурява 30 метра излъчване на сигнала, то тогава второто на 30-тия метър приема сигнала и го препредава на още 30 метра. Тоест, вече имаме покритие от 60 метра радиус, което е страхотно и няма да изпитваме предните проблеми. Да, звучи лесно, но преди това е нужно да предприемем някои стъпки, с които да накараме Wi Fi антената да заработи. Това е например извършването на правилна настройка.

Как да настроим Wi-Fi антената

Основните възможности за настройка на безжичния повторител са два:

  • с помощта на WPS бутон;

  • или с уеб-базирания интерфейс.

Първият начин за настройка e достъпен не винаги и зависи от модела. С поддръжката на WPS си струва да се действа по следния начин — включете ретранслатора и изчакайте определено време докато започне да работи нормално и натиснете WPS бутона на усилвателя и WiFi рутера. В този случай, репитерът автоматично ще разпознае мрежата и ще премине в работен режим.

При липса на WPS или при наличие на проблеми с автоматичното свързване, може да се премине към втория вариант — настройката с помощта на уеб-интерфейса. В ретранслатора има специален Ethernet конектор, а в комплекта към устройството можете да намерите парче кабел, позволяващо той да се свърже към лаптопа или настолния компютър.

Как да настроим ретранслатора при липса на WPS

За целта, устройството се свързва към компютъра. В адресната лента на браузъра се въвежда IP адреса на джаджата, който обикновено е изписан на корпуса му, след което потребителя влиза в менюто за настройки.

Същността на допълнителните настройки на репитера се състои в задаване на MAC-адреса (BSSID) на началната точка за достъп, както и настройките за сигурност. Тъй като редът на действие за различните модели може да се различава, по-добре е да се възползвате от инструкциите за конкретния модел. След като завършите с настройването на повторителя, уредът се рестартира и трябва да заработи в нормален режим.

Преди да инсталирате WiFi ретранслатора е препоръчително да се провери обхвата на усилвателя на закрито. Най-лесният и достъпен начин е да се използва смартфон с инсталиран на него съответния софтуер (WiFi Analyzer). Програмата Ви позволява да проверите силата на сигнала от всяка желана точка и с висока точност да определите мястото за свързване на повторителя. Последният се поставя в областта с най-устойчив прием.

При наличието на антена в WiFi репитера е важно правилно да се избере положението й, като се има предвид тънкостите на разпространение на сигнала в затворените помещения. Ако маршрутизатора и ретранслатора се намират на един етаж, оптимална е вертикалната ориентация. При намиране на различни етажи — в хоризонтална равнина.

Броят на усилвателите, необходими за създаване на устойчив сигнал се определя индивидуално. Като правило, за къща или апартамент е достатъчен един повторител.

От къде да си купя

Ние Ви препоръчваме да се възползвате от нашите вътрешни и външни антени за рутер в онлайн магазина 4sales.bg, защото на първо място разнообразието при нас е доста голямо. Това Ви позволява да направите възможно най-правилния избор, като закупите устройство, точно съответстващо на нуждите Ви и решаващо проблемите Ви с покритето, без да платите и стотинка повече. Също така, стоките ни пристигат директно от производителите, с което се гарантира тяхното високо качество и достъпни цени.

От друга страна, доставките ни са едни от най-бързите за страната, а ако имате нужда от помощ, наш оператор ще Ви съдейства. Можете да се свържете с него напълно безплатно и той с радост ще Ви помогне да вземете най-правилното решение. Разгледайте гамата ни, а ние сме на линия и Ви очакваме!