Там обаче се оказва, че липсва покритие от намиращия се в другата стая рутер и следва разочарованието. Как да се справим с проблема, методите за правилен избор и друга полезна информация ще научите само в поредния ни материал.

Какво представлява W-Fi антената и ретранслатора?

Антената е предназначена да разшири радиуса на действие на излъчвания от устройството радио-сигнал. Тя обикновено пристига в комплект с джаджата и не изисква отделно захранване. В големите двуетажни къщи или офис-сгради обаче, често покритието не е достатъчно и ето тук идва ретранслаторът.

Той представлява малка джаджа, приемаща сигнала от антената, който се преизлъчва наново, като така значително се увеличава спектъра на действие. Самият повторител не излъчва собствен сигнал, а само приема такъв и го препредава отново. Той изисква отделно захранване и в комплекта му пристига специален захранващ блок.

Защо ни е необходима Wi-Fi антена или ретранслатор?

С нарастването на популярността на WiFi мрежите, често потребителите изпитват проблеми, свързани с ограничението на радиуса на действие на точката за достъп или маршрутизатора. В дадено помещение, стандартният рутер осигурява разстояние не по-голямо от 45 метра.

Радиусът на действие и качеството на връзката зависи до голяма степен от препятствията по пътя на сигнала и на материала, от който са направени стените. Например, стоманобетонната конструкция намалява нивото с 20-25 децибела. Това означава, че след две ж/б стени, сигналът почти не преминава.

Очевидното решение на проблема е в повишаването на силата на маршрутизатора. В този случай, проблемът е решен, но само частично, тъй като не е възможно безкрайното увеличаване на мощността на радиопредавателя. Затова най-добрият вариант е употребата на няколко точки за приемане и предаване на сигнала или така наречените ретранслатори.

На английски език, тази дума звучи като "Repeater", което в превод означава "повторител". Ретранслаторът работи по следния начин. След подаване на напрежението и извършването на последващите настройки, WiFi ретранслаторът се свързва към основната точката за достъп и предава (повишава) сигнала. Мрежовите параметри, такива като име на мрежата и други настройки, остават непроменени.

Как да изберем Wi-Fi антена?

При избора на Wi-Fi ретранслатор си струва да обърнем внимание върху два параметъра. Първият — особеностите на помещението, където е инсталирано устройството, а втория — площта, разпределението и използваният за направата на стените материал. Нужно е да се вземат под внимание още и техническите особености на Wi-Fi репитъра.

Към основните параметри следва да погледнем:

  1. Трансфера за предаване на сигнала - тук всичко зависи от стандарта, състоящ се от цифри и знаци. Цифрата е непроменима — 11, а буквата в близост до нея може да се промени — "b", "g" и "n".

  2. Честотен обхват - отличават се три вида — 2-х диапазонни, 5000 Mhz и 2400 Mhz

  3. Мощност и чувствителност (dBm) на предавателя - изборът на WiFi ретранслатор трябва да се извършва с оглед на особеностите на конкретния обект. Така например, за къща с един етаж или обикновен апартамент, е достатъчен малък предавател, който има вградена антена. Но дори и при правилен монтаж и настройка на рутера, сигналът едва ли ще премине през една-две стаи, така че не може да се мине без употребата на допълнителна WiFi антена.

В големите сгради, къщите с по два етажа и офис помещенията, трябва да се използват ретранслатори с по-голяма мощност, оборудвани с външни антени. Само тогава е възможно постигането на добра устойчивост, без инсталирането на допълнителен хардуер.

Какво друго да вземем под внимание при избора?

За да се подобри ефективността на ретранслатора, трябва да погледнем към техническите особености на Wi-Fi усилвателя. Оптималният диапазон на работните честоти достига до 5000 и 2400 мегахерца. Тяхната особеност се състои във възможностите за различни схеми на свързване. При честота от 5000 Mhz, може да се разчита на най-доброто качество за приемане и предаване на информацията.

Недостатъкът — по-малка зона на действие, ако се сравни с устройството, имащо честота от 2400 Mhz. Ето защо, по-често се прилага схемата, когато репитърът се обединява с рутера и работи на по-малка честота (2400 Mhz).

При реализацията на подобни схеми, могат да се решат два проблема — увеличаване на радиуса на действие на WiFi мрежата, запазвайки скоростта за предаване на информацията на същото ниво и намаляване на смущенията от други устройства, намиращи се в зоната на действие. Ако в едно офис помещение или апартамента вече е монтирано оборудване с честота 2400 MHZ, закупуването на 2-х диапазонния WiFi ретранслатор е безсмислено.

От къде да се сдобия с подобен прибор?

В онлайн магазина 4sales.bg имаме специална огромна селекция от подобни уреди, които ще Ви спестят изключително много нерви и разочарования и най-важното - те са невероятно евтини, предлагайки се на достъпни цени и с високо качество. Отделно при нас разнообразието е доста голямо, така че да удовлетворим търсенето на по-голям брой клиенти и да отговорим на нуждите им.

В случай, че сте прочели по-горе написаното и въпреки това имате въпроси, на които търсите отговори, свързани с темата, пишете на операторите ни. Те са с дълъг практически опит в сферата и ще Ви съдействат в правилния подбор на продукт, така че да не изпитвате повече проблеми с покритието. Очакваме Ви!