Защо са необходими Wi-Fi антените

Нестабилният и бавен сигнал може да е повече от досаден недостатък, а именно, да е от съществено значение за работата Ви. Ако използвате безжична връзка на работното място и сте свързани с множество компютри, смартфони и принтери високата скорост и покритие са от съществено значение.

Често изборът на подобен уред е много по-икономична инвестиция от това да инсталирате множество рутери. Това е добро и практично решение за заведения, хотели, големи къщи и офиси – места, на които безплатният интернет е задължително предимство.

За да изберете най-доброто на достъпна цена е важно да знаете на кои характеристики да обърнете внимание.

Външно или вътрешно устройство

Вътрешни

Избирайки подходящо Wi-Fi изделие се съобразете с това, къде ще се използва. Ако се чудите, кои са продуктите предназначени за използване вкъщи, то това са ретранслаторите, усилвателите и адаптерите на сигнал. Тяхната функция е да повторят или удължат интернет предаването, така че да получите максимално добра устойчивост на връзката без тя да се смущава от физическите пречки, като стени и мебели.

Тези предназначени за вътрешна инсталация са по-компактни, предлагат разнообразни начини на свързване и повече от един режим на работа. Качествените предложения на пазара се отличават с:

  • Опция за USB връзка;

  • Омни-дирекционни са и разпространяват сигнала във всички посоки;

  • Режими на работа като точка за достъп или самостоятелен рутер;

  • Подвижни антени, които позволяват насочване в определена посока за голям обхват.

Външни

Те едновременно предават и приемат данни, като действат двупосочно и се наричат екстендъри. Важно при избора на усилвател е той да поддържа връзка на голямо разстояние. Други съществени характеристики са:

  • Устойчивост на климатични условия – водо и ветроустойчивост;

  • Голям диапазон на работната температура;

  • Здрава стойка или възможност за монтаж;

  • Ниско ниво на интерференция;

  • “Point to point“метод на свързване.

Повечето предложения, които ще намерите са за т.н. дирекционни антени – такива, които успяват прецизно да насочат предаването на голямо разстояние. Ефективните продукти притежават MIMO технология, която позволява автоматично превключване към най-здравата мрежа. Чрез използването на множество wireless излъчватели се постига максимална бързина.

Високотехнологичните продукти имат опцията да избират най-чистия канал за предаване. Така неутрализират ефекта от интерференцията и гарантират по-голяма устойчивост на предаването.

Покритие и коефициент на усилване

Един от водещите параметри за всички подобни устройства са обхватът, покритието и коефициентът на усилване. Тези за поставяне в затворено пространство имат широк градус на покритие, тъй като са омни-дирекционни, но често с по-малък обхват – между 50 и 100 метра за по-евтините предложения и до 200 или повече за тези от по-висок клас. Това обаче е напълно достатъчно за ефективно ползване в голяма къща на два или три етажа.

Екстендърите предназначени за употреба навън имат тесен ъгъл на покритие, но постигат здрав и концентриран сигнал на много по-голямо разстояние до 5 километра.

При избора една от водещите характеристики на която да заложите е коефициентът на усилване. Той указва ефективността на мощната универсална антената, нейната сила и устойчивост на предаването. При избор за дома се насочете към коефициент над 4 dBi, а за поставяне навън предпочетете усилване над 16 dBi.

Скорост и свързване на Wifi антената

Всички съвременни мощни външни антени поддържат известните протоколи EEE 802.11 n, g, b. Бързата връзка Ви дава възможност да свържете множество устройства – лаптопи, смартфони и дори настолни компютри към една и съща мрежа без да изгубите от ефективността. Добрата скорост варира между 50, 150 и достига 300 Mbps. Това позволява да теглите множество файлове едновременно без да прекъсвате работата си.

Бързината, с която се предават данните е съществена и за свързването на различни уреди посредством Wi-Fi, като смарт телевизори, TV бокс сетове или саунд системи.

Ако търсите универсален избор, спрете се на изделие с добър интерфейс, което поддържа USB връзка с компютър или притежава HDMI вход. Друга задължителна функционалност е входът за оптичен кабел, с който да се включите директно в мрежата за светкавична бързина.

Обърнете внимание и на начинът на захранване и дължината на свързващите кабели. Ако търсите базов ретранслатор то тези, които се включват директно в контакта са най-практичния вариант. Изделията, които се поставят в големи помещения или на открито трябва да имат дълъг кабел, който да позволи адекватно поставяне на високо и удобно място.

Осигурете си истински качествена връзка и разгледайте нашите предложения за Wi-Fi антени с голям обхват на топ цени. Необходимо е просто да посетите онлайн магазин 4sales.bg, а при въпроси от рода на това, как се инсталира антената, как да изберем и поръчаме, не се притеснявайте да се свържете с нас.