Всички сме гледали как в екшън филмите Добрите винаги успяват да попаднат на следите на Лошите, засичайки местоположението на телефонии автомобили, чрез тайно поставени устройства за проследяване. И макар, както всичко случващо се на кино, и в това да има доза преувеличение, проследяването на обекти и хора с помощта на тракери е напълно реално и може да бъде използвано, както като предохранителна мярка, така и в помощ при загуба или кражба.

Така например, за предпазливите родители, на пазара се появиха часовници с вградена локализираща технология, чрез които те да разберат във всеки един момент къде е техниямалчуган. Повече за това, как часовниците функционират ви разказахме в предишна наша публикация, затова сега ще насочим вниманието си към други видове GPS устройства, с които може да проследите движещи се обекти или прикрепени към тях неподвижни предмети.

Какво представляват?

Най-общо казано това са системи, които използват Глобалната Локализираща Система (the Global Positioning System – GPS) за да определят местоположението на обект или човек. Те могат да подават сигнали на определен период от време, да запаметяват изминатия маршрут, а също и да изпращат данните си до централизирана информационна база, използвайки различни видове връзка – радио, сателит и по мобилна мрежа (чрез SMS или GPRS).

Всички съвременни смартфони разполагат с вградено проследяващо устройство, отчитащо във всеки един момент къде се намира апарата , за да може да бъде намерен в случай на кражба или загуба.

Съществуват обаче и специални тракери, които се монтират допълнително на предмети, превозни средствa, хора или животни. Най-често те използват GSM/GPRS система за връзка, а някои са и с вграден микрофон, което позволява и аудио-мониторинг.

Как да изберем GPS тракер?

Как работят?

Подобно на други уреди, използващи GPS за установяване на координати, и тракерите, поставени върху движещ се обект, се свързват с обикалящите около земната орбита сателити, за да определят своето местоположение. Отделно, когатобъде включени, в тях се поставя работеща SIM карта, която чрез SMS-и може да съобщава точнaта позиция. Ако моделът е с включен аудио-мониторинг, дори може да му се „обадите“ и да подслушвате, ставащото около него.

Движението може да бъде следено и онлайн на екрана на лаптоп, смартфон или таблет, като за целта трябва просто да имате постоянна интернет връзка.

Как да изберем GPS тракер? 1

Видове

Макар и като функция и приложение проследяващите устройства да имат много общо, съществува голямо разнообразие от видове и модели, разделени по различни принципи. Основно ще ги намерите в трите категории:

  • запаметяващи (data loggers) – те съхраняват координатите и обикновено разполагат със слот за карта памет или USB флаш-драйв и, за да бъде видяна събраната от тях информация трябва да бъдат свързани с друго устройство;
  • предаващи(data pushers) - те са най-разпространения вид, като тук се имат предвид всички видове, които на отделни програмирани интервали изпращат информация за местоположението.;
  • ответни (data pullers)- те също предават данни за местоположението си, но вместо на определени интервали, това се случва единствено при заявка от страна на получателя чрез SMS или „повикване“.

В групата на „предаващите“ се включват по-голямата част от съвременните потребителски системи, които се разделят на подгрупи в зависимост от различни признаци. Така например, има специално разработени за нуждите на фермерите проследяващи апарати за животни, или такива, които се захранват със соларни батерии.

За да изберете правилния вид, трябва да се съобразите главно с неговото предназначение. Портативните устройства с преносими батерии са подходящи за хора и животни. Магнитните са удобни за всякакви обекти с метална част, тъй като се прикрепят лесно. Съществуват и такива, които пък направо са прикрепени към автомобила или друго превозно средство чрез системата на захранване. За тяхната инсталация обаче се изискват познанията на специалист, затова и те са по-малко разпространени. Някои от моделите, както вече беше споменато, могат да служат и за подслушване, благодарение на вградения си микрофон, други са с водоустойчива кутия, трети имат допълнителни функции като аларма, фенерче или могат да бъдат използвани и при дресировка на кучета.

Какъв модел GPS тракер ще изберете зависи главно от това, за какво ще ви служи, дали като помощ при евентуална кражба на движимо и недвижимо имущество, работа с животни или за протекция на хора. Ако имате нужда от съвет на специалист при вашата покупка, ние от 4sales.bg сме на линия да отговорим на всички възникнали въпроси.