Видове акне 

Те биват три вида. При лекото ще забележите бели или черни точки. От този тип проблем страдат почти всички в даден момент. Умереното акне може да причини червени, възпалени пъпки (наречени папули) и червени пъпки с бели центрове (наречени пустули). Тежкият случай причинява болезнени, пълни с гной кисти или бучки (наречени възли) под кожата.

Какво може да помогне в борбата с белезите

Що се отнася до съставките на козметиката, локалният ретинол/ретиноиди (производни на витамин А) са точният избор, за да помогнете за възстановяване на повърхността на горните слоеве на епидермиса. Стоите далеч от хидрохинона и изберете млечна и хидрокси киселини, както и салициловата киселина - те са чудесни за подпомагане на избледняването на белезите. Витамин С ще ви помогне за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на пигментацията, докато ниацинамидът и шипката работят добре за успокояване и изглаждане.

Трябва да избягвате използването на твърде много локални ексфолианти, защото прекомерното ексфолиране може да доведе до нарушаване на кожната бариера, което може да доведе до повече дразнене и повече акне. Нанасяйте пилинг продукти и кремове бавно, използвайте само хладка вода за измиване на лицето и бъдете внимателни с механичното ексфолиране.

Но колко време всъщност ще отнеме на тези продукти и съставки да започнат да действат? С мощна формула и последователност, човек често може да види някои видими резултати след две до три седмици. Въпреки това може да отнеме няколко месеца, за да видите по-дълбок или по-упорит белег наистина да избледнее и тъканта да се върне към нормалното си състояние.

Освен използването на различни козметични продукти и лепенки, то може да се подложите и на медицински процедури. Например лазерно третиране. С напредването на технологиите премахването на белезите става по-лесно и бързо. Ако решите да се подложите на такива процедури и да оставите на заден план за малко натуралните методи, то задължително е да посетите сертифициран специалист. 

Защо акнето оставя белези по кожата ви

Акнето оставя белези по кожата ви, когато пъпката произвежда твърде много или твърде малко колаген, за да възпроизведе това, което е имало преди да имате белега. Твърде много колаген и ще имате надигнат белег, подобен на подутина. Твърде малко колаген и ще имате малка вдлъбнатина.

Рискови фактори

Рисковите фактори, които увеличават шансовете ви за белези поради акне, включват как (или не) лекувате акнето си. Човек, който отлага или не потърси лечение за възпалително акне, кисти и възли, може да увеличи риска. Освен това хората, които чоплят, пукат, стискат или по друг начин манипулират акнето си, могат да увеличат риска от белези (да не говорим за риска от инфекция). Един от начините за превенция от задълбочаване на проблема е да раздразвате пъпките си допълнително.

Когато пукате пъпките си, има шанс да накарате бактериите и други инфекциозни материали по-дълбоко в кожата ви. Това може да увеличи риска от дълбоки белези и също така да засили възпалението.