На всеки се е случвало! Макар и почистването на лицето да не е толкова лесна работа, то не трябва да се оставяме да страдаме с червените петна, докато изчезнат сами.

Можем ли да се справим сами с почистването на лицето? Разбира се. С поддържането на здравословна кожа бихме минимизирали възможността от поява на пъпки. Тази грижа и почистването на лицето трябва да се превърне в ежедневие. Домашните маски за лице трябва да са част от рутината ни, регулярната ексфолиация на лице също. 

Съвети за домашно лечение на пъпки

Първата стъпка за успокояване на болезнени пъпки е да нанесете лед. Увийте малко лед в кърпа и я притиснете към възпалената област за 3 до 4 минути. Повторете няколко пъти през деня, за да успокоите кожата и да намалите отока на пъпките.

Може да нанесете и паста от натрошен аспирин върху пъпките. Съдържащата се в лекарството салицилова киселина е много ефективна за премахване на излишния себум и почистване на лицето. Това е страхотно домашно средство за справяне с проблема пъпки и ще ви осигури подобен резултат като антибактериални продукти за лице.

Двете изброени са натурални средства за почистване и лечение на акне, което не е тежко. Ако проблемът е по-сериозен и не може да се определи като няколко пъпки, появили се случайно, то трябва да се обърнете към специалист дерматолог.

Стъпки в грижа за кожата

Поддържайте кожата си чиста. Нежно измивайте лицето си до два пъти дневно и след изпотяване. Изберете нежен, неабразивен продукт за почистване на пори. Нанесете го с върха на пръстите си, тъй като търкането с кърпи, гъби и други инструменти може да раздразни кожата ви.

Ако редовно използвате шампоан за коса, то задължително трябва да го отмивате изцяло. Трябва и да предпазвате косата си от допир с лицето си, тъй като рискувате да получите мазна кожа.  

Придържайте се към лечението си, ако се борите за премахване на акнето. Твърде честото изпробване на нови лечения и начини на почистване може да раздразни кожата ви и да причини обриви. Дайте време на вашето лечение да подейства. Може да отнеме до няколко месеца, преди да усетите и видите подобрение.

Защо се появяват пъпките?

Те са възпалителен кожен проблем, причинен от едно или повече от три неща:

  • Запушване на космените фоликули
  • Колебания в хормоните, които карат тялото да отделя излишен себум
  • Причинено възпаление от бактериална инфекция

За да знаете как да се справите с тяхното почистване, то трябва първо да разберете причината за тяхната поява.