те на дивана, преди да продължите с останалите домакински задължения. Смяна на гъба се извършва също за отрицателно време.

Чистенето е задължение, което няма как са пропуснем. Но защо да прекарваме излишно време в забърсване с неефективен уред? Вие имате право на избор какво ще използвате. Но най-ефективното решение е покупката на моп. Той ще ви бъде пръв помощник в поддържането на спретнат дом. Ако направите бъркотия в кухнята, докато готвите, този уред ще ви спаси на секундата. 

Страхотното е, че закупувайки веднъж този домакински уред си гарантирате дълготрайна употреба. Това е така, защото всеки път при нужда може да извършвате смяна на гъбата му. Инструкциите за смяна на гъба не са сложни. Зависимост от избрания от вас модел уред за почистване, тази смяна на гъба се случва различно. Най-често просто издърпвате старата и на нейно място поставяте нова. Това е толкова лесна смяна, която обаче ще ви спести доста средства в бъдеще. Несъмнено ще спестите, щом няма да ви се налага да закупувате месец след месец моп.

Видове моп

Можете да откриете различни модели, например такива с микрофибърна гъба, които ще оберат и най-малката частичка прах или разлив. Това е устойчива гъба, която ще издържи месеци употреба, без да промени начина си на действие. Освен това с нейното използване си осигурявате бързо изсъхване на забърсаните подове. Тя е с ластик, така че се поставя на мопа с едно движение. Нейната смяна също е лесна.

Можете да се спрете на моп с попивателен накрайник. И тази смяна на гъба се случва лесно. Издърпвате старата и поставяте новата, докато вашият моп е в изправено положение. За да я изстискате, то издърпвате нагоре дръжката. 

Домакински съвети за екологично почистване

Вече имате моп, но не желаете дома си с конвенционалните препарати, които можете да намерите в магазина? Разбираемо е. Често те съдържат вещества, които могат да раздразнят най-чувствителните членове на вашето семейство. 

Единственият ви избор тогава е да чистите с екологични препарати. Ако нямате времето и познанията да си ги направите вие, то може да разчитате и на вариантите от магазина, за които изрично е посочено, че са екологични. Но сме сигурни, че най-елементарната, но работеща смес, може да си направите и сами.

Трябват ви сода, оцет, вода и етерично масло. По желание може да замените оцета с лимонов сок, така вашият препарат ще има и цитрусов аромат. Смесвате няколко лъжици сода с равни части оцет и вода, добавяте няколко капки етерично масло с любим ваш аромат и готово – имате универсален препарат за почистване на различни повърхности. Тази смес, без да включвате маслото, може да използвате и за профилактика на вашата пералня. Ако имате запушен канал, може да го отпушите само със сода и оцет. Реакцията, която тези две съставки правят, ще разрушат мазните отлагания по тръбите.