От какво се нуждаете? Трябват ви само сапун, силикон и нещото, от което искате да направите калъп. Направете смес от 1 част сапун, 10 части вода и добавете силикона. Или омесете заедно 1 част силикон и 2 части царевично нишесте. А защо не използвате двукомпонентен силикон? В следващите редове ще научите как се работи с тези продукти, за да направите вашата силиконова отливка.

Ако се спрете на първия вариант, то е нужно да смесите посочените съставки. Натиснете формичката си в тестото и изчакайте около 20 минути, за да изсъхне формата. Имайте предвид, че вашият силиконов молд никога няма да се втвърди, винаги ще си е гъвкав. Тази форма е подходяща за гипс отливане. Така може да творите без край каквото и когато пожелаете.

Ако се спрете на втория вариант, но нямате царевично нишесте, то може да използвате и картофено. Ако искате вашият силиконов молд да е цветен, добавете няколко капки акрилна боя. Работете с латексови или найлонови ръкавици, за да не лепне сместа по ръцете ви. Продължете да месите, докато двете съставки не се омесят напълно. В началото сместта може да е суха и ронлива, но скоро тя ще бъде гладка. Ако е твърде лепкава, добавете още нишесте. 

На пазара може да откриете и двукомпонентен силикон. Той също би ви свършил страхотна работа. Смесването на двете части се случва, както е обозначено в инструкциите за употреба. Но първо трябва да позиционирате стабилно предмета, на който ще правите калъп, в подходящ съд. Излейте гъстата смес в съда и изчакайте, според обозначеното на опаковките. След като силиконът се втвърди, вашият силиконов молд е готов.

За какво се използва силиконов молд

Този силиконов молд има приложение в различни сфери. Можете да го използвате за оформяне на сладкарски изделия, включително шоколадови бонбони, близалки, декорации за торти и т.н. Тъй като силиконът издържа на високите градуси, то молд може да се използва и при печене. 

Приложим е и ако се занимавате с изработка на всякакви нещица от восък, гипс и различни видове смоли. Сигурни сме, че ако се занимавате с различни проекти „Направи си сам“ през свободното си време, то задължително ще имате в колекцията си подобен предмет. Можете да правите отливки на фигурки на животни, плодове, зеленчуци, малки човечета... изобщо на всеки малък предмет, който пожелаете.

Защо силиконът е по-добрият материал за изработка?

Продуктът, изработен от този материал, е нечуплив и се поврежда доста по-трудно в сравнение с формите, направени от стъкло, метал или друг материал. Не изисква кой знае колко място за съхранение. Трудно променя своята форма, което го прави идеален за много дейности. Освен това може да се използва в много широк температурен диапазон – от -60 до +230 градуса по Целзий. Няма да се тревожите, ако се наложи да прибирате своя силиконов калъп във фризера или пък го печете.