Въпреки че намирането на вашия размер на красивото бижу може да изглежда предизвикателство, то бихте могли да се справите и сами. Независимо дали искате да измерите пръста си или да вземете сантиметрите от наличен аксесоар, то можете да го направите, използвайки няколко различни метода, за да сте сигурни, че това определяне е напълно точно.

Тези измервания са актуални, независимо дали ще избирате сватбени или годежни пръстени. На пазара се предлагат регулируеми пръстени, които могат да поберат и по-широки пръсти. 

Как се случва ръчно измерване на тези модни аксесоари

Изрежете тънко парче хартия или връв с дължина около 15 см. Ако ползвате хартия, то парчето трябва да е с ширина 1,3 см. Увийте хартията около пръста си и маркирайте до къде стига нейният край. Увийте онзи пръст върху който ще носите бижуто. Хартията трябва да е достатъчно стегната, за да не се плъзга до кокалчето ви, но да е достатъчно хлабава, за да чувствате удобство при носене. Измерете дължината на отчетеното и го сравнете с някоя таблица с метрики – много подобни са налични онлайн. Подобно определяне може да се случи и с мека рулетка.

Използване на таблица

Този вариант за определяне на размер е идеален, ако имате подходящо кръгло бижу. Принтирайте дадена диаграма от интернет. Измерваният аксесоар трябва да ви пасва идеално. Нито да се плъзга по пръста ви или пък да ви стяга. Поставете го върху кръговете на диаграмата. Имайте предвид, че размерите на пръстени в различни страни могат да бъдат различни.

Ако пък не можете да се справите сами с определянето, то посетете най-близката до вас бижутерия, където с помощта на специален измерител ще могат точно да преценят вашия индивидуален размер за изработка на пръстен, който ще подхожда на вашия личен стил. 

Съвети при определяне на обиколката на бижу

Измервайте повече от веднъж, за да сте сигурни, че го правите правилно. Тези съвети важат и при избор на златни пръстени и сребърни пръстени.

Използвайте материали, които не се разтягат. С други думи, няма да можете да ползвате ластик за коса или пък разтеглива гривна за размер. Вместо това изберете конец за зъби, панделка, хартия, канап и други нееластични материали, които няма да ви подведат. 

Помислете за времето на определяне. Тъй като пръстите се подуват през нощта, най-добре е да измерите окръжността около обяд. Не трябва да е първото нещо, което правите сутрин. 

Не определяйте диаметър на тази украса за ръце след тренировка или друго физическо натоварване. Може да ви се струва странно, но различни дейности, като тичане, къпане с гореща вода или прекарване на време на студено, могат да доведат до подуване или пък отслабване на пръстите. 

Как да действате, ако подготвяте подарък

Ако вече сте в трескав избор на бижу – перфектният модел от множеството годежни пръстени на пазара, то трябва да определите дискретно размера. Ако случаят е такъв, ще искате да помолите приятели и семейство да се включат. Те могат да помогнат в правилното определяне. 

Използвате други бижута, за да се ориентирате за диаметър. Бъдете готови и за възможно оразмеряване. Имайте предвид, че ще бъде по-лесно бижу да се смали, отколкото неговият диаметър да се увеличи. Освен, че ще бъде по-трудно, ще ви излезе и доста по-скъпо.