Известните безпилотни летателни апарати, наречени дронове, стават по-популярни сред масовите потребители, които ценят развитието на технологиите.

Те стават все по-развити и снабдени с различни функционалности, а наличието на компютърни компоненти, както и радиочестотен сигнал - позволяват малките джаджи да бъдат хакнати.

Какво представлява лошият софтуер?

Така нареченият „малдрон“ е вид софтуер, които е разработен именно за безпилотните апарати, като уврежда системата им. Недоброжелателните лица могат да достигнат до информацията в устройството и да изтрият видеа и снимки, които сте направили, а още по-неприятното е, че могат да поемат управлението му, без да можете да направите нищо.

SkyJack е изделие, което лети с помощта на хакващия софтуер и може да накара всички устройства, които са в достъпен радиус от него, да започнат да изпълняват неговите команди. Навигационната система се поема от различен потребител, който квадрокоптерът не разпознава като чужд.

Разработването на дронове, които да използват програмен код, който да ги предпази от евентуален пробив в системата, са в процес на изработка, за да могат да се намалят до минимум подобни ситуации.

Загубата на управление може да доведе и до загуба на:

  • видео;
  • снимки ;
  • важни файлове.

За съжаление хакерските атаки не могат да бъдат спрени за дълъг период от време. Защитата на важни документи, които се намират в онлайн пространството е изградена с много програми, които да объркват хората, чиято цел е да крадат информация, но те намират вратички в програмните редове, които да им осигурят пряк достъп до нея.

Квадрокоптерите, които се използват за комерсиална цел не са обект на подобни атаки, защото любителските видеа нямат никакво значение. Затова и потребителите не трябва да се притесняват от подобни ситуации.

Технологиите се развиват толкова бързо, колкото и опитите те да бъдат разрушени, но статистиката сочи, че подемът и иновациите е с много по-голямо предимство от хакнатите и развалени проекти.

Факт е, че тази нова технология вече може да бъде закупена на изключително достъпна цена, без да се налага да прибягвате до заеми или изплащане на лизинг. А разработките за военни цели са снабдени с много повече функционалности, които позволяват шпионаж и извличане на данни с важен за военните действия на армиите характер.