Топчетата се появяват върху вашите дрехи, когато горният слой на тъканите започне да се разнищва. Това се случва, когато носите едно облекло редовно или пък го перете често в пералня, особено на по-високи обороти. Въпреки че появата на тези леки дефекти е неизбежна, то не трябва да се примирявате с тях и трябва да пристъпите към тяхното отстраняване. 

Един от най-лесните начини да решите проблема с тяхното отстраняване с домашни средства, е да използвате обикновена самобръсначка за еднократна употреба. Поставете облеклото си на равна повърхност, изпънете тъканта с една ръка и започнете да бръснете с внимателни движения с правилно насочване на бръснача. Започнете със съвсем лек натиск и го увеличете, ако е необходимо, иначе рискувате да повредите плата. Винаги използвайте нов остър бръснач.

Втори начин е да използвате шкурка. Внимателно прокарайте абразивния материал върху облеклото си. За нула време тези топчета от дрехи ще останат в историята. Този вариант е по-удачен за по-плътни материи, като дънков плат.

Използвайте малка ножичка за отстраняване. Отново поставете облеклото на равна повърхност и с ножичката внимателно отрязвайте всички топчета, без да я опирате в тъканта. Или пък използвайте четка за мъх. Четкайте през няколко дни пелената на вашето бебе или пък вашия пуловер.

Методите за отстраняване на тези досадни дефекти не се изчерпват само с горните няколко примера. Ако не ви се занимава да премахвате топчета от дрехи ръчно, то може да се справите с една малка машинка. Това автоматично устройство се захранва от батерии и бързо и лесно ще се справя с отстраняване на несъвършенствата. Уредът е изработен така, че да не наранявате облеклото си при почистване и да постигнете максимална ефективност с минимални усилия от ваша страна.

Как да се предпазите от появата на подобни топчета от дрехи?

Обърнете ги наопаки преди да ги пъхнете в пералнята. Старайте се да използвате машината за пране по-рядко. Ако пък не желаете да перете на ръка, то подбирайте по-деликатни цикли, които няма да доведат до износване на облеклото ви.

Уверете се, че не препълвате барабана на пералнята. И не използвайте белина, тъй като тя спомага за отслабване здравината на тъканите. Ограничете използването и на други препарати за почистване. Продължете да използвате любимия си омекотител. Ако е възможно оставяйте вашите дънки, ризи, тениски и т.н. да изсъхват на въздух, а не в сушилня. 

Избирайте облекло, изработено от естествени материали, като лен или коприна, които са с високи противопълзяващи качества. Синтетичните материи са по-склонни към образуване на топчета от дрехи. С други думи, ако в гардероба си имате повече дрехи от полиестер, найлон, акрил и спандекс, то по-често ще ви се налага отстраняване на тези малки несъвършенства. 

Почистете пералнята си

Правилната поддръжка на пералнята също е от ключово значение, за да не се стигне до отстраняване на подобни топчета. Доколкото е възможно, уверете се, че барабанът, филтрите са почистени добре. Един път в месеца използвайте почистващи препарати, които са за отстраняване на отлаганията. Можете да използвате и малко бял оцет при пране или сушене на спалното си бельо, за да поддържате статичното електричество до минимум.

Извършвайте редовен преглед на уреда си, за да си гарантирате и че дрехите ви ще имат приятен аромат.