Всички сме се сблъсквали със ситуацията да влезем вкъщи да натиснем копчето да лампата и нещо да не се случи. Понякога за части от секундата след включване чувате изпращяване, след което крушката светва за секунда и след това не се случва нищо. Това е ясен индикатор, че тя е изгоряла. 

Но изгорялата крушка не е единствената причина да нямате светлина в стаята. Проблемът може да бъде и във фасунгата на вашия полилей. И трябва да пристъпите към нейната смяна, за да решите проблема завинаги. 

Подмяната на стара фасунга на полилей е начин да бъдете сигурни, че минимизирате възможността от пожар в дома си. Старите електрически контакти могат да ви създадат доста проблеми с безопасността, така че е важно да знаете как се извършва тяхната смяна.

Това е умение, което е важно както за професионални техници, така и за любители. Можете и сами да се справите със смяна на фасунгата на вашия полилей, следвайки няколко лесни стъпки. 

  • Подгответе нужните инструменти за смяната. Ще са ви нужни клещи, отвертка, както и фазомер, допълнителни телени скоби, както и стойка на която да стъпите, за да работите лесно.
  • Изключете захранването. Всеки път, когато работите с електричество, трябва да го изключително предварително. Можете да тествате напрежението, като натиснете ключа за осветление и се уверите, че лампите не светват. 
  • Отстранете плафона на вашия полилей внимателно. Развийте крушката или крушките, за да имате видимост към фасунгата. 
  • Дръпнете го леко, за да проверите връзките към тавана. Трябва да разберете как фасунгата на попилея е прикрепена към тавана, преди да я развиете. Ще забележите, че кабелите са свързани с телени гайки. Те са пластмасови конусовидни части, покриващи краищата на местата, където проводниците се събират. 
  • Най-често проводниците, свързани към източника на светлина, са само два – черен и бял. Изключете ги. Ако е нужно, си запишете какво изключвате, за да ви е по-лесно при монтажа. Не всички кутии са еднакви. Уверете се, че краищата на проводниците са оголени леко. 
  • Свържете кабелите към новото приспособление, ако е нужно използвайте изолационна лента. Проводниците трябва да бъдат прикрепени отново на същите места. След като всички връзки са направени, внимателно ги пъхнете обратно в кутията, докато повдигате приспособлението нагоре.
  • Пристъпете към тестване на вашата работа. Монтирайте крушката, като следвате инструкциите за закрепване. След това може да включите осветлението и да проверите дали смяната е преминала успешно. Ако не се включи, най-вероятно виновникът е разхлабена връзка. 

Защо една фасунга на полилей подлежи на смяна?

Тя може да се повреди, точно както самата крушка. Тя може да е замърсена или пък някоя връзка да се е прекъснала с времето. Най-доброто решение е да действате със смяна, особено ако ползвате електрическото тяло постоянно. 

Признаци за проблем с електрическото съединение във вашия дом?

Един от най-явните признаци е миризмата на изгоряло окабеляване. Трептящата светлина, идваща от вашия полилей, е друг признак, че вече е време за смяна на тази инсталация във вашия дом. Това може да доведе до изгаряне на фасунгите на вашия полилей. Възможно е да се стигне и до пожар.