USB устройствата са видове джаджи, характеризиращи се с висока функционалност. Те са толкова мънички, че благодарение на размера си се побират в дланта ви. Въпреки тяхната големина обаче, те са с особено големи възможности, защото могат да се похвалят с голяма памет и могат да влязат в ролята на външни хранилища с различно приложение. Тези малки джаджи може да служат за приемници на колекцията ви с любими кино ленти и заглавия за четене, сбора от семейни кадри или просто може да ги използвате да прехвърляте информация от едно устройство на друго. Подходящи са за телевизор, за компютър или за конзола, стига устройствата да имат подходящ порт.

Всеки път, когато ги използвате с дадена цел, това изисква тяхното почистване и понякога дори форматиране във файлова система, подходяща за тяхната употреба. То също е добър начин да освободите паметта от нежелани грешки и програми, както и зловреден софтуер.

Важно е винаги да правите резервно копие на вашето съдържание, преди да започнете форматиране на вашата джаджа.

Какво е файлова система?

Файловата система е рамка за организиране на файлове в операционна система или външно устройство за съхранение. Тя описва какви данни може да се съхраняват и какви имена на файлове, разрешения и други атрибути могат да бъдат прикачени към файловете, които искате да запазите. Като формати, разработени от Microsoft, Windows поддържа файловите системи NTFS, FAT32 и ЕxFAT.

С какво се различават трите варианта - FAT32, NTFS и ExFAT?


FAT32 е по-архаична файлова система. Тя не е толкова ефективна като NTFS и не може да ви предложи толкова голям избор от екстри, но пък предлага по-голяма съвместимост с други системи. ExFAT е модерният заместител на FAT32 — той се поддържа от повече техники и системи.

Кои са предимствата на NTFS?


Тук ще се радвате на по-добро управление на дисковото пространство, по-голяма надеждност и криптиране на файлове, компресирани данни, за да спестите дисково пространство, възможност за четене/запис на файлове, които са по-големи от 32GB.

Кои са предимствата на FAT32?


Ако вашата флашка е с памет повече от 32GB, опцията за форматиране FAT32 не е налична. Но ако можете да я изберете, то ще получите по-бързо работеща флашка, благодарение на по-малкото операции за запис, бързо сканиране на диска, съвместимост с почти всички операционни системи. 

Кои са предимствата на ExFAT?


Ако се спрете на този вид форматиране ще можете да запаметите повече от 32GB данни, ще получите по-добро управление на вашето дисково пространство, както и възможността за четене/запис на файлове, които са по-големи от 4GB.

Така че, ако имате USB флашка с големина над 32GB, трябва да предпочетете или NTFS, или ExFAT. Освен това трябва да изберете формата, който е подходящ за вашата работа. Например, ако използвате USB на множество операционни системи, изборът на ExFAT би бил по-добър.

Как да възстановите данни след форматиране?

В идеалния случай трябва да направите резервно копие на вашите данни преди форматиране. Но понякога, дори след всички предпазни мерки, в крайна сметка губите данните си. В такива случаи, за да възстановите мултимедийни файлове от форматирано USB флаш устройство, трябва да опитате да използвате софтуер за възстановяване като сигурно решение.