След няколко неуспешни опита, сериозно обмисляте дали да не си вземете каравана, вместо да се занимавате с това. Но не се притеснявайте, ние от онлайн магазин 4sales.bg ще Ви обясним как да го направите правилно, а освен това сме и подбрали най-качествените евтини модели. Туристическа палатка за един или за двама - избирате само Вие! Запретнете ръкави, вземете доброто си настроение и да тръгваме!

Намерете подходящо място



Най-важното нещо, с което ще започнем, е намирането на място - то трябва да е равно и съвсем леко издигнато. Просто правило, което е добре да следвате също е – мястото, което сте харесали, да не е по-ниско от заобикалящата го среда.

След като сте намерили точна позиция, уверете се, че сте премахнали всички камъни, клони, шишарки и корени. Отстранете всичко, на което не искате да спите. Най-добрият терен е равнист (а, не висок), на пъстра сянка и все пак, това може да варира в зависимост от Вашите предпочитания. 

Поставете основа

Преди да започнете, помислете с какво ще я постелите отдолу. Ако в комплекта липсва брезент, то може да си набавите такъв отделно, но се съобразете с размера и основата на палатката Ви.

Разопаковайте и я поставете върху основата

Първо, намерете всички рейки, подпори и покривала. Оставете ги настрани, защото ще Ви трябват по-късно. След всичко, вземете новата придобивка и намерете долната ѝ страна като я разстелите върху основата. Междувременно, ако имате по-голяма, се погрижете да я позиционирате така, както желаете, защото при по-малките са възможни корекции след това, но те са в пъти по-лесни за разлика от при големите.

Свържете рейките и ги прикрепете

В зависимост от типа, който сте закупили, може да получите различни дължини на рейките при сглобяване, но те винаги се свързват - без паника! Някой са свързани с еластични теглещи въжета, което ги прави изключително лесни за сглобяване или пък са номерирани. Какъвто и да е случаят, намерете рейките, вземете техните подходящи и ги сглобете. След като направите това, време е да прикрепите цялостната конструкция. Повечето обикновено имат две големи рейки, които се пресичат в средата на палатката, докато по-сложните - имат няколко. Обикновено, рейките винаги се свързват по един от двата начина - или директно към палатката с пластмасови клипси или през специални халки.

Вдигнете Вашия нов спътник и го прикрепете здраво към земята

След като прикрепите стълбовете изцяло, е време да я вдигнете. Някой видове се издигат сами, защото рейките се огъват и самоиздигат. Тогава, всичко, което трябва да направите е да прикрепите палатката към земята. Ако имате най-елементарен вид такава, то тя се нуждае от малко повече работа. Започнете с едната рейка, огънете я и опънете цялата палатка, така че да може да свържете края на рейката за нея към подходящия ъгъл. След като направите това, повторете го но със следващата рейка. Това става по-трудно и по-трудно, така че не се срамувайте да помолите някого за помощ. Като свържете и последната рейка към подходящия ъгъл, спуснете палатката и я нагласете в правилната посока. Накрая, в ъглите на новата Ви придобивка има втулки, така че вземете кол, забийте го през щифта здраво в земята. Може да използвате и чук. Уверете се, че е до земята, така че да остане на мястото си.

Готови сме!

Всяка палатка е различна, така че стъпките по-горе може да се различават малко, но не и съществено. Ако сте закупили нова, то опитайте се да я разпънете у дома - ще потренирате за по-късно. Къмпингуването е преживяване, което остава за цял живот - направете го лесно и приятно.