Паниката около коронавирусът или така наричаният още COVID-19 обхвана цяла България. Сега ще разберем как се предава и препоръките за лечение?

Как се предава коронавирусът

COVID-19 в началото на 2020 г. тръгна от Китай, преминавайки в Италия и разпространявайки се из другите държави, включително и у нас. Първоначално поне по родните медии, твърденията за начина на разпространението бяха противоречиви. Първо се твърдеше, че коронавирусът се предава по въздушно-капков път, а по последни данни това се извършва само по капков път, за което се препоръчва и носенето на специална предпазна маска за лице.

COVID-19 също за няколко часа може да остане и върху различните повърхности, допира до които отново може да ни направи преносители или сами да се заразим. Срокът за карантината е от 14 до 21 дни.

Препоръки и мерки за справяне с инфекцията

Симптомите на коронавирус се изразяват в наличието на висока температура, кашлица и усещане за недостатъчно въздух и трудности в дишането. При определени усложнения, заболяването може да премине в пневмония. 

Като предпазно средство, експертите препоръчват редовното миене на ръцете и лицето с базирани на алкохолна основа сапуни или гелове. Ако забележите хора със симптоми на кашлица или настинка, стойте поне на един метър от тях.

Инструкции за правилно поставяне на маска

Експертите препоръчват носенето на лични предпазни средства, само в случай на съмнения за COVID-19. Предпазните маски са няколко вида - за еднократна и многократна употреба. Първите имат два или три слоя нетъкан материал и е препоръчително да се сменят на 2 - 3 часа. Предпазните маски за многократна употреба са с допълнителен пришит хартиен филтър. За максимална ефективност обаче е важно правилното им поставяне. Ето и препоръките на експертите:

  1. Важно е да се знае, че бялата страна на маската се поставя към лицето за дихателна защита, а другата цветна част - навън.

  2. Ако има специална пластина в горната си част, тя трябва плътно да обхваща формата на носа за дишане.

  3. Завържете добре връзките отзад на главата си, прокарвайки ги покрай ушите си.

Коронавирус статистика

Според Worldometer, към настоящия момент, случаите със заразени с COVID-19 са 36.5 млн. души от 162 страни по света. От тях, завършилите с фатален край са 1,06 млн. души, а възстановилите се от вируса са над 25,5 млн. човека.