Здравейте! В днешното ни ревю ще Ви представим поредната страхотна смарт-гривна ID107 PLUS HR, която може да се каже, че е един невероятен и достоен конкурент на MiBand 2 от Хiaomi. В по-долните редове подробно ще разгледаме възможностите на гривната ID107 PLUS HR.

Външен вид

Външно, джаджата напомня на предшественика си, но все пак има малки външни изменения, а и хардуера е преработен напълно. По дизайн — физическият бутон, който носеше определена функционалност, е премахнат.

Добавен е конектор, за да се зарежда директно от USB.

Това решение внася няколко преимущества:

— Контактът няма да се окислява от постоянното излагане на влага/пот

— Зарядното устройство не може да се изгуби

— Добра фиксация. Модулът лесно се измъква, без да сваляте гривната от ръката си, но изваждането му не е толкова просто. За целта трябва да разхлабите каишката. Ако не е достатъчно разхлабена, конекторът при зареждането ще се опира в ръката Ви и ще бъде по-трудно да излезе.

Тук също е изменен е типът на сглобката. По-рано беше на 2 половини, а сега корпусът е цял. Каишката обаче, не е направена от добър материал, тъй като образува горчив вкус в устата, дори и след множество измивания на ръцете със сапун. Това може да предизвика алергии по кожата.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2

Гривната вече е доста променена. Материалът е по-мек, появила се е бразда за конектора за зареждане, което е логично. В по-добра посока се е променило и закрепването на ръката. Закопчалката е метална, въпреки че се усеща по-скоро като пластмасова с матирано софт-тъч покритие. Не се намагнетизира.

Допълнителното закрепване се осигурява и от гумена скоба, която от вътрешната страна е с размера на перфорациите на каишката, поради което остава там, където сте я оставили.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2 1

Функционалност

Тук всичко става много по-интересно. id107Plus е оборудвана с пълноценен тъчскрийн, който разбира на кое място сме се докоснали (минимум 3 зони) и в каква посока сме направили суайп. Благодарение на това, тук са реализирани доста възможности, при което тяхното количество зависи от настройките на приложението. Нека започнем с него.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2 2

За избор има няколко варианта, като най-предпочитаният е VeryFit Pro — в него има възможност да персонализирате видовете активности и да водите статистика, включително и с пистите на картата.

Първото нещо, стартирайте приложението и свържете гривната.

След синхронизацията, виждаме 3 раздела със статистики.

Стъпки.

Сън.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2 3

И пулс. Първият екран не се показва — няма непрекъснато данни, а пулсът се засича средно на всеки 5 минути.

Проверка на работата на пулса

Той дава грешки — ще видите пулс от около 60 удара във въздуха (може да разчита на предишни средни стойности), но ако се допре до кожата — показва доста точно.

По-долу се намира статистиката за днешния ден, като всички разходки, джогинг и сън. В детайли, активността няма скорост, вместо нея се използва темпът (мин/км). Докато в статистиката на гривната се показва скоростта (км/ч). Явно са решили да угодят на няколко вида хората, които предпочитат първото или второто.

По нататък имаме блок с общата статистика.

Бутонът "+" предизвиква изскачащо меню с още три пункта.

Тренировка. Тук имаме данни за пулс, дистанция, а също можете да проследите и своето движение по картата (с изключение на google за момента). Темпото на движение в новата версия не се показва в реално време, а само след изключване на режима. В старата версия всичко си работи.

Друга активност.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2 4

Следват настройките на гривната, но няма да публикуваме снимки на всеки пункт, а ще пишем с думи.

Напомняне за разговор — минимално закъснение от 3 секунди, след което гривната започва да вибрира.

Напомняне за активност — периодично гривната съобщава, че твърде отдавна не сте се движили и трябва да се размърдате.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2 5

Будилник — можете да добавите до 10 будилници, които са разделени в 7 категории за да не се бъркат: Среща, обучение, лекарства, събрание, съвещание, среща, изкачване, напомняне за това, че трябва да си лягате и т.н.

Уведомления от приложения — не е много богат избора: Календар, поща, SMS, Facebook, WeChat, QQ, Twitter, WhatsApp, Linkedin, Instagramm, Messenger.

Управление на музика — както в обичайното меню, така и в менюто за тренировка има панел на плейъра (play/pause и предишна/следваща песен). Този елемент Ви позволява да изберете какъв вид плейър да пуснете. Изборът се дава от това, което е зададено от вас. Интересното тук е защо не е внедрен същият избор по отношение на уведомленията?

Фотозаснемане — включва камерата и на екрана се появява виртуален бутон за освобождаване на затвора. В менюто на гривната този елемент също го има, но камерата се активира само ако се инсталира VeryFit.

Нощен режим - има няколко настройки: жест — включва екрана при завъртане на китката. Доколкото разбрахме, трябва да се деактивира тази възможност само през нощта.

Сърдечен ритъм — проверката на пулса се изключва през нощта. Поне следобед измерването продължи и в настройките на гривната, режимът за измерване остана включен.

Не ме безпокой — избира се период от време, когато гривната да не реагира на сигнала от телефона.

Повече — още един пункт с няколко подпункта:

Активност — избор на видове активности, които ще бъдат използвани. Включително и при избора в гривната. Може да се активират до 10 броя, като част от тях са по подразбиране, използвайки GPS модула на телефона (всичко, което е свързано с движението).

Език — В момента, английски и китайски. Това е пакет, използван в темата.

Прогноза за времето — не разбрах, гледа ли приложението кординатите от своите сървъри или взема данните от телефона, но имам пълно съвпадение с моята метеорологична джаджа.

Анти-загуба — напомняне за загуба на връзката. Сигнализира след няколко неуспешни опита за свързване. От една страна това е лошо, ако бъде откраднат телефона, а от друга страна, не изпадайте в паника ако сте излезли от стаята да си налеете кафе.

Търсене на телефона — в менюто на гривната се появи допълнителен пункт, при активирането на който телефона имитира входящо повикване. Изключва се с бутона за силата на звука.

Настройка на часа — избор на формат за времето 12/24 часа. Ако гривната периодично преминава в 12 часовия формат, само трябва да отидете в настройките за време на телефона и да преместите плъзгача на точния формат и всичко ще се оправи.

Контрол на пулса — полезен пункт. Представлява максималният пулс, като приложението изчислява зоната на натоварване, която след това се показва в графиката на сърдечната дейност: изгаряне на мазнини/кардио/максимално натоварване.

Рестартиране на устройството — рестартиране на устройството. За нас тази опция не трябва  да се използва, но теоретично от нея има полза.

Настройки на профила:

Лидери — днешните записи за тичане и ходене сред потребителите на гривната.

Цел — нашите планове за деня: стъпки/сън/тегло

Лична информация — данни за пола, дата на раждане, възраст, височина и тегло.

Системни настройки — избирайки единиците за измерване, веднага променяме километрите, килограмите и целите. Началото на седмицата започва в понеделник.

Можете също така да създадете акаунт. Така ще можете да се конкурирате с други потребители, а също и при желание, ръчно да качите своята статистика на сървъра.

С настройките приключихме, а сега е време да преминем към гривната.

Начален екран. По избор има 5 вида. След почукване се включва измерването на пулса, а последващи действия водят до статистиката — стъпки, разстояние, общото време на активността за деня и т.н.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2 6

Режим на тренировка. Избираме активност, като на 3 секунди натискаме бутона старт. Можем да следим пулса, стъпките, калориите, изминатото разстояние, скоростта, времето и управлението на плеъра на телефона. Ако гривната вижда телефона, ще използва GPS-данните от него.

Финалните данни ще останат на екрана, след приключване на тренировката, докато не ги прелистите. Точно те са на разположение в дневника на гривната в продължение на ден и ще се качват на приложението по време на синхронизацията, а както писахме по-горе, вместо скоростта на движение ще се отчита темпото.

Изминахме един и същ маршрут при връзка с телефона и с деактивирана връзка. Резултатът се оказа много подобен, като има малко разлика в разстоянието, но грешката не е голяма, като се има предвид липсата на достъп до GPS (занижен резултат).

Дихателна гимнастика. 5 секунди вдишване, за 2 секунди задържане на дишането и 5 секунди издишване. Повторете 5 пъти, като гривната вибрира на всеки етап, така че да можете да извършвате това и със затворени очи.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2 7

Сигнал — показва всички известия за деня, за всяко приложение на своята икона, но всичко е на латиница.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2 8

Времето. температурата (текуща/мин./макс) и влажност на въздуха. При натискане върху екрана се показва времето и за предстоящия ден.

Умната гривна ID107 PLUS HR - един достоен конкурент на MiBand 2 9

Управление на плейъра. JetAudio се стартира при първото почукване, а при второто вече започва да свири песента.

More — допълнителна функционалност.

Режим не ме безпокой — игнорира сигналите.

Таймер — таймер.

Дистанционен бутон за снимка — работи при стартирано приложение.

Дизайн на часа — 5 скина за избор.

Жест — включване или изключване на активирането на екранните жестове.

Будилници — виждате активните аларми.

Измерване на сърдечната дейност — контролира работата на датчика за сърдечния ритъм.

Активност — тук може да видите статистиката за целия ден. Кратки тренировки (по-малко от 5 минути или без активност), които не попадат в приложението, така че обикновено там има повече данни.

Bluetooth — включва и изключва модулът за свързване на гривната.

Изключване — привежда гривната в режим на готовност, като забранява всички сензори. Събужда се с с движение върху екрана.

Настройки — бърза смяна на езика, формат на времето и мерни единици за измерване.

Търсене на телефона — ако тази опция не е активна в приложението, то и в гривната няма да се изобразява. Както писах по-горе, при почукване върху екрана, джаджата "се обажда" на телефона и се изключва чрез бутона за силата на звука.

Минуси

Те съществуват и няма да назоваваме незначителните.

  • Устройството не разбира кирилицата, така че сигнала е много малко информативен. Разбирате, че някой звъни или че някой Ви е писал, но за подробности трябва да погледнете телефона. Ситуацията се усложнява от факта, че тази гривна няма голяма армия от фенове и най-вероятно този минус няма да изчезне скоро, въпреки че се разработват и пускат актуализации доста често, по примера на iOS: 1.1.24(13.07.2017), 1.1.26(25.07.2017), 1.1.28(11.08.2017), 2.2.0(29.08.2017).

  • Малко източници на уведомления и най-вероятно така и ще си остане, защото в България има малко потребители (освен ако феновете не се увеличат).

  • Вибрацията е малко по-мека, отколкото при майбанд 2, вероятно поради по-голямата площ на контакт с ръката (той е по-широк). Предупреждението не се предава, алармата събужда, но фактът си е факт.

  • Умният будилник е убит и тук. Очевидно всички производители решиха, че нещо като не работи и е правилно да се откажат от него.



Плюсове

Лично за нас, те надделяват над минусите.

+ Периодичен контрол на сърдечната честота "от кутията". В резултат на това, имаме доста подробен график за всеки ден.

+ Постоянно измерване на пулса в режим на активност (напр. йога).

+ Управление на плейъра "от кутията".

+ Управление на дейността с един пръст

+ Голяма част от статистиката за текущата активност ни е пред носа

+ Голяма част от настройките остават на гривната "на ръката" до следващата синхронизация.

+ Всичко, което е написано по-горе е на разположение, ако нямате смартфон (с изключение на дневните графици — те се появяват след синхронизация).

+ Като се има предвид големия обем от данни и работа със сензорите, автономията е на добро ниво.

+ Невъзможно е да изгубите зарядното устройство, което е може би значителен плюс.

+ Пълно тъч-управление, благодарение на което е доста удобно да навигирате сред такова обширно меню.