Още в процеса на инсталацията на Windows XP, потребителите биха могли да видят на екрана оптимистичните съобщения за това, колко е удобно да използвате вашия домашен компютър за работа с мултимедийни данни. Оттогава се появиха и много нови аудио и видео формати и се подобри качеството на възпроизвежданото съдържанието. Но най-важното — промени се самата концепция за мултимедиен център.

Сега мултимедийният център — това е сложен и универсален комплекс, който не само дава възможност на потребителя за управление на колекциите си от аудио и видео файлове, но и успява чрез жични или безжични връзки да координира работата на няколко устройства, което прави съвременния медия-център съставна част на един умен дом. А с появата на производствените системи, потребителите започнаха да проявяват към тях повишен интерес.

Сега, всеки желаещ може за една сравнително малка сума да си сглоби компактна домашна система, способна да управлява цялата медия колекция. Разбира се, въпросът със софтуера за такава система — това е един от приоритетите. Най-очевидното решение на тази задача — да се възползвате от това, което Microsoft предлага, а именно — да конфигурирате приложението Windows Media Center. Въпреки това, за използване на компютъра, като медия-център със стандартните средства на най-популярната операционна система, не винаги е било много удобно.

Освен това, за използването на приложението Windows Media Center, трябва да се плати някаква сума. За щастие на любителите на качественото видео и аудио, има една чудесна безплатна алтернатива — проектът XBMC, той е на Kodi. Ако започнем да изброяваме достойнствата на XBMC, то това ще отнеме много време. Тази програма много стабилно работи, бърза е и лесно се настройва и дори по подразбиране, без включването на модули, съдържа много удобни и полезни опции, осигуряващи комфортно използване на компютъра, като медия-център.

В тази статия, ще Ви разкажем за това, какво представлява медия-центъра XBMC и за какво Ви е нужен, какви са неговите възможности и защо считаме това приложение за най-добрата среда, позволяваща управление на медия-файловете. Също така, ще обърнем внимание на това, как да настройте XBMC и ще дадем списък с допълнителни модули към програмата, с указание от къде да ги вземате, как да ги инсталирате и настройвате.

Чрез създаването на медия-център, можете да управлявате фото, видео и аудио-записите, както и да проверявате електронната си поща, да проверявате прогнозата за времето и актуалните новини от Мрежата. От тази статия ще научите още, как с помощта на XBMC да намирате в Мрежата музика, филми и как въобще работи тази прекрасна програма.

Ако вече ползвате тази софтуерна среда за медия-център, то ние Ви препоръчваме да прочетете материала за създаването на IPTV в Kodi, възможностите за възпроизвеждане на торенти директно по време на зареждането с удобната търсачка по различни тракери, а също и как да персонализирате DLNA мрежата и достъпа до DLNA/UPnP устройствата.

Разработването на един от най-успешните проекти за създаване на медия-центрове XBMC е в ход вече повече от 11 години. Първоначално, програмата е предназначена да бъде като обвивка за управление на приложенията за Xbox от първо поколение. Отвореният код и възможността за стартиране на приложения върху всяка система е свършила своята работа.

Потребителите са проявили интерес към медия-центровете и с течение на времето, XBMC се е превърнал в нещо повече от просто добавка към игровата конзола. Сега XBMC може да работи на почти всяка платформа: Android, Linux, Mac OS X, iOS, Microsoft Windows и Raspberry Pi. В известен смисъл, XBMC е загатнал за появата на устройствата за гледане на телевизия от ново поколение Smart TV. А концепцията и принципите, заложени от разработчиците на XBMC, станаха основа за разработване на съвременните модерни домашни HTPC системи (Ноmе Theater Personal Computer).

Когато разработчиците пуснаха първата версия на XBMC, те дори не предполагаха, колко далеч ще отиде това начинание. Може би, тогава по-внимателно са щели да се отнесат към избора на име на програмата. Тази година, те трябваше да се изправят пред нов неочакван проблем и спешно да променят името. Работата е там, че първоначалното име на този медия-център — това е съкращението от "Xbox Media Center". Докато проектът не бе много популярен, на това никой не обърна внимание, но след като XBMC се превърна в активно инсталиран на различни ОС и започна да се използва в HTPC-станциите, бюрократическата машина напомни на разработчиците за това, че те нямат право да използват чужди търговски марки, каквато е Xbox.

Така, че върху логото на следващите версии на програмата ще бъде изписано Kodi entertainment center. Както виждате, авторите на проекта е трябвало да се откажат не само от намека за Xbox, но и от всички случаи да изтрият съзвучното с продукта на Microsoft име Media center, заменяйки го с по-широкото понятие entertainment center, което се превежда като "център за забавления". Така, че ако срещнете името Kodi, знайте, че това е същият XBMC, само че в по-нова версия.

Първо запознанство с Kodi

"Разработчиците на медия-центъра са избрали много приятна концепция — подредена и лишена от незадължителни елементи. Така, че външният вид на обвивката на XBMC от версия до версия почти не се променя, интерфейсът на програмата е прост и не претоварва и в същото време е информативен. Медия-центърът има само няколко основни пункта от менюто: Система — за настройка функциите на приложението, както и три пункта, даващи възможност да преминете към всеки тип мултимедийни данни — Музика, Снимки и Видео.

Интерфейсът на медия-центъра поддържа голямо количество локализации. Ако след инсталиране на обвивката на XBMC, не видите родния си език, то това е лесно да се поправи, избирайки го от настройките на приложението. За целта, в основното меню на програмата System и в прозореца за настройки отидете в раздел Appearance. След това изберете групата от настройки International и в списъка Language, изберете Bulgarian. Веднага след това, всички елементи на интерфейса, менюта, настройки и команди на XBMC ще се променят на български.

Настройка на звука и видеото

Kodi [XBMC] — медиацентър за всички случаи от живота

XBMC работи много добре и със слаб компютърен хардуер, пестеливо използвайки хардуерните и системни ресурси. До голяма степен това се улеснява и от настройките на приложението, определени от разработчика по подразбиране. Въпреки това, ако вашата система има достатъчно запас от производителност, параметрите на качеството на възпроизвеждане могат да се подобрят. За да направите това, в менюто Система, изберете Настройки и преминете към раздел Система. В раздел Ниво на настройките, отидете на разширен режим.

Изберете пункта Изход на звука и с помощта на стрелката, променете параметъра Качество на преобразуване, избирайки опцията Високо. Тази настройка е от значение в случаите, когато програмата възпроизвежда звук с честота на дискретизация, различна от честотата на източника на звука. Вариантът Високо ще позволи по-правилното преобразуване на честотата за сметка на натоварването на хардуерната част на компютъра. За прехвърляне на изображението върху екрана на монитора, медия-центъра XBMC използва общите сведения за резолюцията и типа на дисплея.

За идеалното разположение на картината обаче, това често не е достатъчно — пълноекранният режим може да не използва цялата полезна площ на дисплея. За да направите корекция на кадъра, екранът е необходимо да се калибрира. Тази процедура не отнема много време, така че Ви съветваме да направите това, веднага след инсталацията на обвивката. За да се калибрира дисплея, отидете на раздела настройки Изход на видео и изберете Калибриране на дисплея. В горния ляв ъгъл на екрана, ще се появи контролен ъгъл, определящ края на интерфейса.

С помощта на клавишите със стрелки на клавиатурата, изберете оптималното положение на тези детайли и след това натиснете клавиша Enter. Същото направете и с втория ъгъл, който ще бъде показан в долния десен ъгъл на дисплея. След това на екрана ще се появят резки, определящи местоположението на субтитрите. Ако трябва да се коригира позицията на текста във видеото, направете го с помощта на клавишите със стрелки на клавиатурата. Последният етап от калибрирането — това е контролният квадрат, променящ пропорциите на страните, който ги прави идеални.

Работа с файлове

В XBMC има достатъчно средства за организиране на вашата мултимедийна колекция, а с помощта на наличните добавки, можете да решите почти всяка задача по сортирането на данните и автоматизирането на този процес. Освен това, медия-центърът разполага с вграден файлов мениджър, който се интегрира с всеки раздел на програмата. Ако е необходимо, например, можете са премествате данни от носител на носител или да копирате файлове от една директория в друга, в случая е по-удобно ако отворите двупанелния режим на работа на файловия мениджър и извършвате всички операции в него. За да отидете към този инструмент, в меню Система, изберете Мениджър на файловете.

Този инструмент дава възможност за копиране, преименуване, изтриване на файлове и папки, а също така позволява да видите размера на селектирания каталог. За извикване на менюто с командите с основните операции на файловия мениджър, натиснете върху файл или папка с десен бутон на мишката. Специализираните данни могат да бъдат въведени в списъка с предпочитани. Файловете, които са добавени към него, винаги ще са на разположение. За да преминете към списъка с Любими, в основното меню на програмата натиснете върху бутона "звездичка" и той ще се отвари в дясната част на прозореца.

От файловия мениджър ще можете бързо да отидете до всяка точка на медия-центъра: снимки, видео, музика. Ако да речем сте сортирали снимки, достатъчно е да кликнете с десния бутон на мишката и от менюто да изберете командата Премини към раздел, след което щракнете върху Фото. Ще се отвори раздел Фотографии, а файловият навигатор на този раздел ще се покаже тези данни, които се показват в лентата на вашия мениджър.

Разширяване възможностите на медия-центъра

Kodi [XBMC] — медиацентър за всички случаи от живота 1

Стандартният набор от функции на XBMC включва подобрен "всеяден" плейр, преглед на графики, органайзер на медия-траковете и мениджър на приложенията. Но всичко това далеч не е пълния списък от функции на медия-центъра. Архитектурата на ХВМС до голяма степен разчита на допълнителни модули и всякакви скриптове. Ако инсталирате към тази програма добавка, нейната функционалност ще се увеличи многократно.

Инсталиране на добавки

Допълнителните модули или плъгини, написани на езика Python, са почти същите, като инсталирането на приложения върху Android-устройства. За проекта XBMC има специални онлайн-хранилища, от които получавате напълно безплатно изтегляне и инсталиране на нови модули. Достъпът до тях се извършва директно от самата обвивка на XBMC. След като възникне необходимостта да се разшири инструментариума на един или друг раздел от програмата, достатъчно е само да го изберете.

Например, отидете в раздел Музика, след което щракнете върху Добавки и изберете Още. След това кликнете върху заглавието на приставката и в прозореца с описанието, изберете Инсталиране. По подобен начин се инсталират и плъгините от всякакъв тип: видео-, аудио - или софтуерни допълнения. В списъка с предложените допълнения към XBMC понякога можете да срещнете и модули, срещу които се появява надписа Несъвместим. Това означава, че в настоящата конфигурация на използваната система, въпросният плъгин няма да работи (например, той може да функционира само в предишната версия на медия-центъра или само в Linux версиите).

Връзка с хранилища

Хранилищата за медия-центъра ХВМС могат да бъдат разделени на две групи — официални и неофициални. Ако искате да сте сигурни в стабилната работа на медия-центъра, използвайте само разширения от официалното хранилище — те са проверени, така че липсва съмнение за тяхната съвместимост с текущата версия. Но официалните хранилища имат съществен недостатък: предлаганите от тях модули за XBMC са насочени основно към западните потребители, така че българското онлайн-съдържание, което може да се получи, е доста бедно.

Плъгините към XBMC, особено тези, които са били инсталирани от неофициални източници, могат да работят дори нестабилно и дори да си пречат помежду си. Затова, инсталирайте неизвестните плъгини един по един, а при поява на проблем в работата на медия-центъра, разберете причината за конфликта, като забраните новите модули, с помощта на бутоните Изключи в настройките на добавката.

Алтернативни хранилища — това са обичайни онлайн-хранилища с архиви на добавките. Такива плъгини се изтеглят чрез браузъра и се инсталират на ХВМС. За да инсталирате разширение от архив, в менюто Система изберете Допълнения, а след това преминете към по-горното ниво на менюто, преди появата на раздела Инсталирай от ZIP-файл. Изберете тази опция и местоположението на архива с приставката.

Използването на много плъгини от едно и също алтернативно хранилище и избирането на модулите всеки път е уморително. В този случай е по-удобно да се свържете с алтернативно хранилище и да изберете модулите директно от обвивката на медия-центъра. За да се свържете към новото хранилище, трябва да го изтеглите от базата и да създадете специален модул, който ще позволи допълненията да се изобразяват в програмата, заедно с официалните плъгини.

Къде да намерите плъгини за XBMC

Алтернативните хранилища често имат по-тясна ориентация, например могат да съдържат добавки, предназначени изключително за потребители на определена езикова група. Така например, хранилището IPTV Addons съдържа инструменти за по-удобно гледане на IPTV канали. Доста любопитен проект е реализиран и публикуван в хранилището Angebcry Add-ons. Тук разработчикът поддържа работа по създаването на универсален файлов мениджър, който Ви позволява да стартирате всички приложения под Linux, Window, Mac OS и други платформи, директно от XBMC.

Много полезно допълнение, особено в случаите, когато арсеналът от инструменти в обвивката на медия-центъра не е достатъчен. За най-добрите руски хранилища, могат да се считат Seppius. Със свързването към този източник, ще получите възможност да инсталирате различни добавки, за възпроизвеждане на тези популярни ресурси, като 720HD.ru, allserials.tv интернет кино-театъра на концерна "Mosfilm" (cinema.mosfilm.ru) и т.н. За да свържете това хранилище към XBMC, заредете в браузъра файла repository.seppius.zip. След това инсталирайте допълнението по посочения по-горе начин.

Профили на потребители на XBMC

В арсенала на XBMC има инструменти, които са предназначени за организиране на съвместно използване на програмата. Една от тези възможности — поддръжката на потребителски профили за настройка на медия-центъра. Напълно възможно е домашната HTPC система да може да се ползва последователно от няколко души: детето гледа детски предавания и карикатури, по-възрастното поколение търси серияли, а други използват медия-центъра единствено за слушане на музика. Всеки от тези потребители е с различни предпочитания в избора на съдържание, така че мнението по отношение на избора на оптимални настройки за медия-центъра може да варира.

За да се реши този проблем, в XBMC е предвидена възможност за включване на режим на потребителски профили. Всеки един от тези профили — това е акаунт, към който XBMC привързва всички настройки на медия-центъра, от списъка на модулите до конфигурацията на интерфейса. Функцията профили ще се използва и като опция за родителски контрол, ограничаващ достъпа до неподходящото съдържание или към параметрите на медия-центъра. По подразбиране, в XBMC се използва администраторския профил Мастър, тъй като първоначално в настройките на медия-центъра няма други профили и акаунтът Мастър се използва автоматично, без парола.

За да създадете нов акаунт, в меню Система изберете Профили. В прозореца за настройки отидете в раздела Профили и кликнете върху иконата Добавяне на профил. В прозореца на виртуалната клавиатура, въведете името на новия си профил и кликнете върху бутона Finish. След това, медия-центъра ще създаде папка с името на профила, в която ще се съхранява информацията за конфигурацията му. Щракнете върху бутона OK или въведете друго местоположение на папката с настройките на създадения профил.

В прозореца за Редакция на профил, който ще се появи на екрана, може да настроите някои параметри и ограничения на профила. Например, на новия потребител може да се забрани инсталиране на допълнения към XBMC, да се прекрати достъпа до определени раздели на програмата, заключване на настройките и т.н. За за приложите каквито и да е ограничения до профила, в полето за Редактиране на профила, изберете Блокиране на предпочитания. Медия-центъра ще Ви подкани да зададете код за защита, отварящ администраторските права на потребителя Мастър. Ако след редактиране на новия профил и включване на кода за защита, вие отидете в настройките на профила Мастър и изберете Блокиране на предпочитания, тогава ще видите, че пунктът Обща защита вече е включен. За поставяне на код за защита на редактирания профил, натиснете върху бутона Обща защита. В новото малко меню, изберете една от следните три възможности за авторизация:

  • цифрова парола — за авторизация по въведения цифров код;

  • комбинация от бутони на джойстика — за авторизация чрез използване на манипулатор и дистанционно управление;

  • текстова парола — за идентифициране на потребителя с помощта на обикновен текстов код.

В прозореца Блокиране на предпочитания, отбележете инструментите и дяловете на медия-центъра, достъпът до които трябва да се затвори и щракнете върху бутона OK. За да зададете парола за влизане, в полето Блокиране на предпочитания, щракнете върху бутона за Блокиране на профила и два пъти въведете кода за идентификация на потребителя в XBMC.

След добавяне на профила, програмата ще изпълни две заявки.

Първата — нужно ли е за нов акаунт, извършване на чист старт на обвивката. Това означава, че програмата може да копира от текущия профил базовите настройки на медия-центъра, например, запазвайки езика на интерфейса.

Втората заявка се отнася до източниците, които могат да бъдат указани в настройките на XBMC. При "чистия старт", сведенията за използваните източници изчезват, в противен случай информацията за тях се пренася на новия профил. За извършване на промени в профила на потребителя, трябва просто да кликнете върху пиктограмата на редактирания профил в прозореца.

За да видите екрана за вход, трябва да включите режима за авторизация при стартиране на XBMC. За да направите това, в меню Система, изберете Профили и изберете Екрана за вход. В случай, че в профила е посочена забрана на някакви функции от програмата, тогава, когато се опитате да ги използвате, например, ако се опитате да отидете в забранения раздел Видео, медия-центъра ще Ви подкани да въведете паролата на профила Мастър.

При необходимост можете да активирате правата на Мастър към друг профил (ако знаете цифровия код, клавишната комбинация или текстовата парола на мастъра), чрез включване на режим пълен достъп. За целта е нужно да натиснете бутона за завършване на работа и да изберете опцията Enter Master mode (Включване на режим за пълен достъп). В режим на пълен достъп, не е нужно всеки път да преминавате авторизация при прехода към блокираните опции на програмата.

Резервно копиране на настройките на медия-центъра

Kodi [XBMC] — медиацентър за всички случаи от живота 2

Модулната архитектура на XBMC има своите плюсове и минуси. Относно достойнствата на приложението си струва да се отбележат множеството допълнения, сред които всеки потребител може да намери за себе си липсващата функция на медия-центъра. Но именно необходимостта от конфигуриране на програмата "за себе си", създава допълнително неудобство — при прехвърляне на обвивката върху новата система се губи доста време в търсене, сваляне, инсталиране и конфигуриране на допълненията към медия-центъра.

За да се опрости тази задача, може да се използва само един модул — XBMC Backup. Неговото предназначение — бързото създаване на копие на всички настройки на медия-центъра. След експорт на данните за заредените модули и техните конфигурации, самият медия-център се пренася на друг компютър много лесно — достатъчно е да заредите предварително съхранения профил с конфигурациите на ХВМС.

В настройките на този модул може да зададете типовете данни, за които този скрипт регулярно ще съхранява резервно копие. В модула има режим за планиране на задачи, който определя честотата на архивирането на настройките на медия-центъра. С XBMC Backup вие дори не трябва да запазвате за себе си конфигурационните данни — модулът знае как да ги запише в облачното хранилище Dropbox.

Услуги за извеждане на прогнозата за времето върху екрана

Неговата структура на XBMC прилича на операционна система. В нея може да се включва всичко, което е необходимо за работата на мултимедийния център: използване на файлов мениджър, работа с торент-клиент и дори функциониране на фонови услуги. Медия-центъра във фонов режим може да изпълнява различни задачи. Една от тези услуги вече е включена в медия-центъра по подразбиране и това е модулът за показване на прогнозата за времето за следващите дни.

За да активирате тази функция в XBMC, в меню Система, изберете Настройки, отидете на Времето и натиснете бутона Служба за прогноза на времето. После посочете името на услугата, за която ще се инсталира модул-източник на информацията за времето, например Yahoo! Weather и Щракнете върху бутона Инсталиране, за да свържете плъгина. Щракнете с десния бутон на мишката върху Yahoo! Weather и в контекстното меню изберете Настройки. Този модул дава възможност да посочите три населени места, за които ще се извършва събиране на информация за времето. Натиснете бутона Местоположение 1 и въведете името на най-близкия голям град. По същия начин, ако това е необходимо, добавете другите два града.

Сега отидете в настройките на услугите за показване на времето и изберете Yahoo! Weather. След настройката е завършена, в главното меню на медия-центъра ще се добави нов елемент — Време. За да промените местоположението си, преместете курсора до левия край на екрана и с помощта на бутоните изберете града, за който искате да видите прогнозата за времето.

Услугата YouTube

YouTube — това е безкраен източник на мултимедийни материали. Там се пускат интересни телевизионни предавания, новини, музика, филми и разбира се, детски анимационни филми — истинско спасение за родителите, желаещи да залисат своето дете за известно време. Модулът YouTube за XBMC ще Ви зарадва със стабилната си и бърза работа, липсата на реклами, както и възможност за предварително определяне на приоритет за качеството на видео-изображението и задаването на ниво на сигурност за съдържанието.

Той дава възможност да гледате канали и плейлисти от публикувани клипове, както и да извършвате търсене по ключови думи. В това допълнение трябва да се обърне внимание и на потребителите, които с помощта на XBMC изграждат НТРС система на стария или маломощен хардуер. Плъгинът за работа с YouTube може приятно да Ви изненада с плавното възпроизвеждане на потока във високо качество, без натрапване и прекъсване на синхронизацията.

Радио модули за меломаните

Ако вашата фонотека от локални дискове е малка, но имате постоянна връзка с Интернет, можете да намерите всякаква музика по своя вкус. Отидете в Музика и изберете Добавяне. В списъка на добавките, намерете модулът Радио. Изтеглете и инсталирайте това допълнение. Този плъгин — един от най-удобните инструменти за сърфиране в интернет-радиостанциите. След инсталацията, на ваше разположение ще бъдат над 7000 различни предавания.

Модулът Radio позволява да слушате онлайн-излъчване на различни езици, с различен битрейт и музика за всеки вкус. Освен това, в допълнение се предвижда ръчно добавяне на линкове за интернет-транслации, които не са в базата данни на модула. За да добавите нова станция, стартирайте допълнението и изберете меню Моите станции и Add Custom Station. След това, въведете името на станцията и адреса, от който се извършва онлайн-излъчването.

XBMC и торентите

Съвременните мултимедийни центрове, а също и устройствата за Smart TV, често са въоръжени с клиенти за търсене и изтегляне на торенти от Мрежата. И това не е изненадващо, защото за много потребители торент-тракерите — това са основният източник на нови филми и музика. Подобна функция може да се намери и в медия-центъра XBMC, и това може да бъде постигнато по няколко начина. Съществуват няколко от най-добрите допълнения, позволяващи работа в Bittorrent мрежата.

Управление на свалянията на uTorrent

Kodi [XBMC] — медиацентър за всички случаи от живота 3

Допълнителният модул uTorrent може да се намери в официалните хранилища на медия-центъра. За този плъгин можем да споменем, че е използван повече поради голямата популярност на едноименния торент-клиент. Допълнението uTorrent Ви позволява да управлявате поредицата от сваляния на торенти. За работата с този модул е необходимо в системата да е инсталиран клиентът uTorrent с включена опция за управление на програмата чрез уеб-интерфейса. Тъй като по подразбиране, тази функция на торент-клиента е изключена и настройките на приложението трябва да се променят.

Отворете uTorrent и в меню Настройки изберете Настройки на програмата. Открийте списъка Advanced и изберете раздела Уеб-интерфейс. Поставете отметка в квадратчето в чекбокса и въведете в съответните полета данните за оторизация. В случай на неуспешна работа на добавката, поради блокиран порт, неговата стойност може да се промени. Запишете промените, и преминете към настройката на модула uTorrent в XBMC. Задайте порт, IP адрес и данни за удостоверяване, подобни на тези, които са посочени в настройките на клиента uTorrent. Стартирането на модула се извършва от менюто на медия-центъра Програми.

Дистанционно управление

Мултимедийния център има за цел да замени едновременно няколко устройства — стационарния плеър на дискове, ресивъра, телевизора и т.н. Съответно, управлението на всички функции на медия-центъра трябва да се извършва толкова удобно, колкото е и работата с всички тези устройства.

Въпреки това, за разлика от битовата аудио- и видео-техника, да речем DVD-плеъра или телевизора, където управлението е дистанционно, а компютъра се контролира от потребителя с помощта на клавиатура и мишка. Използването на стандартна клавиатура и манипулатор за управление на опциите на медия-центъра не е много удобно, така че трябва да намерим тяхна алтернатива.

Днес на пазара може да се намерят най-различни дистанционни управления за компютър, джаджи за дистанционно управление за курсора и понякога дори с допълнителна мини-клавиатура за въвеждане на текст.

Обикновено, тези устройства са предназначени за извършване на компютърни презентации. Тези "презентъри" се състоят от две части — малък (с размерите на usb флаш-устройство) приемник (обикновено това е ИНФРАЧЕРВЕН сензор или Bluetooth сензор) и самото дистанционно. В много модели, не и необходимо инсталиране на допълнителни драйвери за за тяхната работа, така че подобни приспособления обикновено работят на принципа "включи и ползвай". Повечето от тези устройства са идеални за управлението на опциите на XBMC.

Интерфейсът на тази обвивка е толкова добре оформена, че дори ако вашето дистанционно управление е с ограничени възможности и не позволява въвеждането на текст, това может лесно да се направи, с помощта на виртуалната клавиатура, която в подходящия момент XBMC непременно ще изведе на екрана.

Дистанционно управление с помощта на таблети и смартфони

Има и друг начин за дистанционна работа с мултимедийния център — с помощта на таблет или смартфон. На мобилно устройство под управлението на Android, трябва да инсталирате приложение, което превръща дисплея на джаджата Ви в дистанционно за медия-центъра. В магазина за приложения Google Play можете да намерите много програми, изпълняващи подобна функция. Преди всичко, официалното приложение е Official ХВМС Remote. То не е най-доброто решение, но работи стабилно и съдържа необходимия набор от функции за управление на медия-центрове.

Преди да използвате приложението, трябва да се въведете в настройките данните за устройствата, които ще се управляват дистанционно. За целта, стартирайте Official ХВМС Remote, щракнете върху бутона меню и изберете Add Host. В полето Name of this Instance, посочете името на сървъра (всеки), на който се намира медия-центъра. В полето Host or IP adress, напишете мрежовия адрес на компютъра с XBMC. По-нататък, посочете порта, чрез който ще се установи връзката с медия-центъра. Стойността му може да се види в настройките на уеб-сървъра на приложението. След това, въведете данните на акаунта за автоматична авторизация при всяка сесия на връзка с приложението към отдалечения компютър. След това, можете да преминете към управлението на XBMC. Кликнете върху Remote Control, за да отворите интерфейса за дистанционно управление на мобилното устройство. За удобство можете да използвате режим на работа с виртуален тъчпад. За да направите това, щракнете върху бутона Меню, след което изберете Gesture mode.

Official ХВМС Remote Ви позволява да управлявате няколко ХВМС-станции. За целта, в програмата е необходимо да съставите списък на профилите с настройки за всеки медия-център. За да превключвате между няколко XBMC медия-центъра, натиснете върху бутона Switch XBMC и изберете от списъка, желания профил. Ако искате по-функционално дистанционно, Ви препоръчваме да инсталирате приложението Yatse, the XBMC/Kodl Remote.

Работа с уеб-интерфейса на XBMC

Медия-центърът XBMC поддържа дистанционно управление на основните функции на програмата, чрез уеб-интерфейс. Това превръща почти всяко