Съвременните хора дори не си представят живота без средствата за безжична свързаност, а противоударните мобилни телефони - това изобщо е нещо необичайно. Днес обаче, много производители създават скъпи модели с различни функции и красиво лого, които много често лесно се чупят още от първото падане или попадане на течност върху екрана. Специално за такива разсеяни притежатели на мобилни телефони, са измислени нови модели, корпусите на които надеждно защитават устройството от попадане на прах, влага, пукнатини и така нататък.

В тази статия ще разкажем какви са ползите да притежавате противоударен мобилен телефон, техните разновидности и функции. С всеки изминал ден, все повече хора търсят за себе си защитени устройства, за които са готови да дадат някакви пари. В края на краищата, наистина такъв телефон може да се купи веднъж и да го използвате цял живот. За щастие, цената на подобни мобилни устройства не е чак толкова висока и за това всеки може да си позволи придобиването на един или друг защитен телефон.

Какви са предимствата на удароустойчивите телефони и за кого са предназначени

Какво е това удароустойчив телефон и какви са нивата на защита

Когато говорим за ударозащитени телефони, имаме предвид телефон със защитен гумиран корпус, отговарящ на американският военен стандарт MIL-STD 810G, предпазващ апарата от проникването във вътрешността му на прах и влага, а също защитаващ смартфона от повреди при падания и удари.

Важно е обаче да знаем, че всеки подобен удароустойчив модел има различни степени на защита. Повечето от здравите мобилни телефони имат IP (International Protection Rating) рейтинг, показващ степента на защитеност. Но какво е това и как работи?

IP рейтингът представлява международен стандарт, според който се класифицира и оценява степента на защита на корпуса от проникване на прах и вода. Най-издръжливите телефони например имат рейтинг IP67.

Какви са предимствата на удароустойчивите телефони и за кого са предназначени 1

Първата цифра 6 показва, колко добре апаратът е защитен от проникване на твърди частици и нивото 6 е най-високото в тази класация, показвайки степента на защита от проникване на прах. Втората цифра в този случай е 7 и тя показва колко добре апаратът е защитен от попадане на течности и 7 - това е показател, че устройството издържа на потапяне във вода на дълбочина до 1 метър в продължение на 30 минути.

Здравият телефон с показател IP67 може да бъде описан, като прахо-защитен и водо-устойчив телефон.

Съществуват обаче и други нива на защита, като:

  • IP54 - защита от прах и пръски вода;

  • IP56 - защита от прах, струи вода и вълни;

  • IP57 - защита от прах и кратко потапяне във вода на дълбочина до 1 метър;

  • IP65 - пълна защита от проникване на прах и струи вода.

Какви са предимствата на удароустойчивите телефони и за кого са предназначени 2

Какви са предимствата на удароустойчивите телефони

Повечето купувачи обръщат внимание на тези телефони, в които създателите са предвидили няколко важни функции, интересни за потребителя. За съжаление, не всеки може да намери за себе си  идеалното устройство, но трябва да се отбележи, че устойчивите на удари мобилни телефони ("Nokia", "Samsung", "Motorola" или на всеки друг известен производство) имат доста предимства.

Така наречените телефони-чудовища са универсални за своите притежатели, тъй като съдържат в себе си следните особености:

  • основната функция на безжичния телефон - той позволява извършване на обаждания и приемане на входящи повиквания (това е наистина важна особеност, тъй като много от съвременните смартфони стават популярни не заради възможността за връзка с други абонати, а само благодарение на наличието на приложения);

  • компактен размер;

  • наличието на бутони;

  • незаменимата функция при пътуване - GPS навигатор;

  • идеална камера (добре фокусира, дори и най-малкият детайл);

  • сърфиране в интернет.

Какви са предимствата на удароустойчивите телефони и за кого са предназначени 3

Защо е нужна противоударност

Както вече беше посочено по-горе, съвременните хора са твърде разсеяни от забързаното им ежедневие и само за една година, човек може да смени около дузина телефони, давайки за тях огромна сума пари. Има и такива случаи, когато устройството е с големи размери и просто пада от джоба на панталоните или чантата, а неговият собственик чисто и просто не забелязва това. От всичко това може да ни предпази устойчивият на удари мобилен телефон.

Хората, занимаващи се с планински спорт, колоездене и други подобни дейности, се опитват да изберат за себе си точно такъв модел, който ще издържи на падания от достатъчно голяма височина, а също така няма да го изгубят по време на движение, благодарение на удобния им размер. Освен това, за любителите на разходките в снежното време, подобно устройство също е идеално, тъй като заради валежите в него няма да проникне вода и то да се повреди, а поради по-ниската температура и да спре да работи, както правят останалите модели.