Вече почти всеки потребител на Интернет много по-често използва безжична WI-FI мрежа, отколкото кабелна връзка за излизане в глобалната Мрежа. Този прогрес е естествен резултат от развитието на технологиите – почти всяко устройство, което използваме за достъп до Интернет, има цялата необходима функционалност за свързване към Wi-Fi мрежите.

Въпреки това, в този материал ще бъдат разгледани трите най-разпространени и безплатни програми за получаване на достъп до защитените безжични мрежи.

Ще разгледаме тези мрежи, защитата на които е базирана на стандартните протоколи – това са на малките кафенета, хотели, както и частните мрежи, които устройството открива във всяка жилищна сграда. Едновременно с това ще Ви дадем и някои препоръки, как да защитите вашата собствена мрежа от несанкциониран достъп.

Програми за разбиване на паролите на публичните Wi-Fi мрежи

Защо му е на някой друг да хаква чужд Wi-Fi

Причината за хакване на чужда безжична мрежа може да бъде всякаква: жажда за знания, любопитство, спестяване на собствения си трафик. Но най-често, тази причина е провокирана от липса на личен достъп до Интернет. Това положение обикновено е причинено в вследствие на аварии или рутинна поддръжка от страна на доставчика, който спира действието на услугите.

Но най-често, такава необходимост възниква при пътувания. В края на краищата, повечето евтини хотели предоставят достъп до собствената си мрежа срещу малка такса, която често нарушава ограничението за логични цени. И проникването в чуждата мрежа е полезна за хората, чиято тарифа предполага определени ограничения в скоростта – в такава ситуация свързването към високоскоростната мрежа на съседа е почти идеалното решение.

Програми за разбиване на паролите на публичните Wi-Fi мрежи 1

Защо да плащате по 20-30 лв на месец за Интернет, ако използвате достъпа до световната мрежа само по 1-2 часа на ден, когато съседът няма да изпита кой знае какво неудобство ако се “закачите” и вие.

Най-лесният начин да получите достъп до друг Интернет чрез Wi-Fi – да се опитате да налучкате паролата. Според проучвания на различни IT-отдели — повечето частни Wi-Fi безжични мрежи са защитени с къси стандартни пароли, докато тези от сорта на "123qwe345rty" се смятат за много хитри и безопасни. Така, че в Интернет можете да намерите някакъв списък с популярните използвани пароли и да се опитате да ги приложите, в опит да налучкате тази на желаната от вас мрежа. Ако това обаче се окаже неуспешно, трябва да използвате един от следните начини.

Програми за разбиване на паролите на публичните Wi-Fi мрежи 2

Програми за разбиване на паролите на публичните Wi-Fi мрежи 3

Кои са често използваните програми за преодоляване на Wi-Fi защитата

По-долу ще опишем накратко 3-те често използвани програми за анализи, проучване и взлом чрез персонални компютри и лаптопи, базирани на най-популярните операционни системи – Windows и Linux. Ето и програмите, които между другото са абсолютно безплатни за сваляне и ползване:

  1. WIFI SLAX - първокласен високоспециализиран системен софтуерен инструмент за анализ на сигурността на жичните и безжични мрежи. Използва се и за разбиване защитата за достъп до Мрежата.

  2. BLACKTRACK - дистрибуция, предназначена за тестване и анализ на мрежовата сигурност и откриване и установяване на пропуски в информационната защита. Използва се и за недобросъвестни цели, с цел неоторизирано проникване зад мрежовата защитата.

  3. BEINI - Ако търсите инструмент за одит на вашата Wi-Fi мрежа, Beini може да бъде софтуера, който да използвате. Това е безплатен достъпен за използване Linux базиран инструмент, пълен с функции. Разпространява се в ISO формат, който да запишете на компактдиск или USB Flash базирано устройство за по-удобно транспортиране.

Как да защитим собствената си Wi-Fi мрежа

На първо място трябва да включим достъпа по MAC-адрес

Почти всички рутери позволяват използването на безжичната мрежа само на разрешени устройства. В този случай се извършва допълнителна идентификация на потребителя, чрез хардуерния адрес на мрежовата платка.

Програми за разбиване на паролите на публичните Wi-Fi мрежи 4

Тоест, дори и ако хакерът-съсед успее да преодолее паролата на WiFi, все пак няма да получи връзка към Интернет. Това се постига чрез МАС-филтъра. На различните модели рутери и точки за достъп, това се прави приблизително по еднакъв начин. За целта трябва да отидете в раздел “MAC-Филтър” >>> “Режим на филтър” и в полето "Режим на ограничения на филтъра" поставете значението Разреши:

След това ще трябва да попълните таблицата с МАС-овете, на които ще се предостави достъп. За всички останали, той ще е забранен.

Добавете адресите в електронната таблица и запазете настройките.

Програми за разбиване на паролите на публичните Wi-Fi мрежи 5

Нека скрием своя Уай-Фай от любопитните очи

Това е пореден способ, забраняващ на рутера да транслира името на мрежата и съответно позволяващ да я скриете. За целта, в основните “Настройки” е необходимо да се постави отметката за "Скриване на точката за достъп" (Hide SSID):

След това, Вие също няма да виждате собствената си мрежа в списъка с наличните. Въпреки това, адаптерът Ви ще се свързва към нея и ще работи. Ако трябва да добавите ново устройство — просто е нужно да въведете SSID на ръка.

Програми за разбиване на паролите на публичните Wi-Fi мрежи 6

Заключение

В този материал разгледахме честите случаи, при които на някой му хрумва да хакне вашата или на друг безжичната мрежа за достъп до Интернет и стандартните софтуерни инструменти, които се използват за целта. Това го правим, не за да станете хакери и да злоупотребявате с тези знания, а за да знаете как да се пазите и повишите нивото на мрежовата си сигурност.

Както става ясно от по-горе написаното, можете относително лесно да гарантирате сигурността на вашата домашна безжична мрежа. Най-важното — съблюдавайте основните правила и не допускайте най-често срещаните грешки. Естествено, нищо не е абсолютно недостъпно и никога няма 100% безопасност, но въпреки това можете максимално да се подсигурите и то за кратко време, когато знаете какво и как да направите. Тествайте внимателно програмките и на всички късмет!!!